Diverse BV Hoofddorp teams winnen spannende duels

Gepubliceerd op 15 januari 2023 om 10:00

Het was een goed weekend voor BV Hoofddorp. Op zaterdag wonnen diverse teams hun wedstrijden. De onder 16 dames begonnen het nieuwe jaar goed door gelijk te winnen van BC Shooters. Wie ook tegen BC Shooters moesten spelen waren de onder 22 dames van Hoofddorp, eveneens een zeer spannend duel. Dames 2 nam het op tegen dames 1 van Onze Gezellen. Het betrof een wedstrijd waarin beide teams steeds de voorsprong pakten, waarbij dames 2 van BV Hoofddorp de voorsprong op het juiste moment bemachtigde. Ook dames 1 moest in de Promotiedivisie spelen. De nummer vier Uitsmijters Almelo laat dit seizoen zien een grote aanwinst te zijn in de competitie. Ze lieten mooi spel zien, maar Hoofddorp wist na wat spannende momenten ruim te winnen.

BV Hoofddorp onder 16 VS BC Shooters onder 16

De bezoekers uit Bunschoten-Spakenburg beginnen het scherpst aan de wedstrijd. Scherp vanwege het goede schot van Jenthe Roos die met twee driepunters de bezoekers op een 1-10 voorsprong zet. In de eerste helft van de competitie liet ze al zien een sterke schakel te zijn, met schutterswerk aan het einde van de aanval. Hoofddorp, spelend zonder Isabella Knol en nog altijd zonder Janiek van Staalduine, komt in de beginfase enkel tot scoren door de vrije worpen die erin gaan, hoewel er ook veel vrije worpen onbenut blijven. De eerste veldscore komt op naam van Maud van Susteren. Hoofddorp lijdt veel balverlies vanuit de passes in de aanval en bij de inbounce. Shooters weet daarvan te profiteren middels een fastbreak score van Estelle Laseur. Veel aanvallen lopen niet geolied bij de thuisploeg, al is het Rosalie Joustra die met een drive naar de basket voor 7-13 zorgt na het eerste kwart. Shooters begint het tweede kwart opnieuw goed. Mirre Roos opent na een nieuwe turnover van Hoofddorp, waarna Jenthe Roos goed is voor een and-1 waardoor de voorsprong 7-18 bedraagt. Het missen van vrije worpen gaat door, de ballen willen niet vallen bij Hoofddorp. Na een lange tijd scoren Bébèl Rodrigues en Jacqueline Zurhaar, maar Shooters vindt opnieuw Jenthe Roos die weer een and-1 benut, en al op 13 punten komt. Op dat moment vindt Hoofddorp meer rust in de aanval, en weten elkaar beter te vinden. Een goede spelopbrengst van Rozy Bangu zorgt voor meer beheersbaarheid. Onder het bord weet Jacqueline Zurhaar meerdere keren door te komen en zorgt Maud van Susteren met een drive naar de basket voor een kleiner verschil: 16-23. Ook in de verdediging gaat het beter, want onder het bord komt Shooters niet meer tot scoren, enkel nog door een vrije worp van Emma Poort. Nog een voordeel voor Hoofddorp zijn de vele rebounds die gepakt worden, voornamelijk door Zurhaar, Joustra en Lotte de Groot. Tweede of derde kansen worden uiteindelijk benut, met een sterk spelende Van Susteren die het verschil met nog een drive naar de basket nog meer verkleint. Shooters lijdt balverlies, en opnieuw is het Joustra die met een fastbreak score het kwart afsluit, uiteindelijk tot 24-26 bij rust.

Dit soort drives van Rosalie Joustra laat Hoofddorp steeds meer terugkomen in de wedstrijd

Door de vele rebounds en verdedigende stops is Hoofddorp teruggekomen tot twee punten. Toch is het Shooters dat na lange tijd weer weet te scoren en de tweede helft opent via Jada Koelewijn. Toch oogt Hoofddorp zekerder dan aan het begin van de wedstrijd. Vrije worpen blijft moeilijk, en bij Jenthe Roos is dat niet moeilijk aangezien ze opnieuw haar vrije worpen benut. Bovendien scoort ze vanuit de steal om het verschil op vier punten te zetten. Er breekt bij Hoofddorp dan een moment aan voor Bébèl Rodrigues. Met haar linkerhand laat ze de bal snel los waardoor ze Hoofddorp dichterbij Shooters brengt. De bezoekers lijden veel balverlies, maar Hoofddorp benut zelf ook niet de kansen om op gelijke hoogte te komen. Zo blijft de voorsprong van Shooters steeds intact, totdat Rodrigues opnieuw wordt gevonden en haar kans verzilvert. Steeds houdt Hoofddorp de mogelijkheid om weer in de wedstrijd te komen, en Diora Sas weet 32-32 te maken met haar inside actie. Op dat moment lijkt Shooters wakker te zijn, aangezien ze Jada Koelewijn vinden onder het bord na een goede verdedigende stop van Marit Kok: 32-36. Opnieuw moet Hoofddorp in de achtervolging, en wederom met succes. Van Susteren is bezig aan een imposante wedstrijd, gezien het feit dat haar drives naar de basket enorm veel effect hebben. Samen met Rodrigues zorgt ze voor steeds nieuwe gelijkmakers, waarbij Rodrigues vijf keer goed is voor een drive naar de basket vanaf de linkerkant. Opnieuw krijgt Hoofddorp de kans op de voorsprong, en die komt voor de eerste keer in de wedstrijd als Liv Kors omhoog gaat en de and-1 benut: 42-39. Shooters moet opnieuw naar nieuwe impulsen, en deze wordt gevonden via wederom Koelewijn en Jenthe Roos waardoor het verschil na het derde kwart minimaal is: 43-42 voor Hoofddorp.

De bezoekers weigeren te capituleren. Judith Korlaar opent, en via Josje Matthijssen en Esmé Vedder pakken ze een nieuwe voorsprong: 45-48. Diora Sas gaat gelijk in de achtervolging om gelijk te maken. Waar het eerder Van Susteren en Rodrigues waren die sterk het derde kwart doorkwamen is het nu Liv Kors die dat doet. Eerder zorgde zij voor de eerste voorsprong van Hoofddorp, en geeft Hoofddorp nu opnieuw de voorsprong middels de aanvallende rebound en de score: 50-48. Shooters gaat in de aanval, maar maakt vele loopfouten waardoor de bal weer naar de andere kant gaat. Daardoor scoort Kors opnieuw via twee vrije worpen. Hoofddorp lijkt de voorsprong uit te bouwen, maar ziet dat Evi Schaap snel naar de basket dribbelt en scoort. Het verschil is opnieuw twee punten, maar niet lang als Kors wederom goed is voor twee vrije worpen op en cruciaal moment. Er zijn nog maar drie minuten te spelen, en in die drie minuten wordt opnieuw Van Susteren gevonden die met een drive het verschil naar zeven punten optilt: 57-50 en 18 punten voor Maud van Susteren. Shooters heeft haast, maar vergaloppeert zich in de loopfouten. Zelf weet Hoofddorp ook niet te scoren. Waar Van Susteren steeds één vrije worp wist te benutten mist ze er nu twee. Opnieuw is het Matthijssen die scoort: 57-52 met nog 1:20 te gaan. Hoofddorp krijgt een nieuwe kans, maar mist de inlegger. Vanuit de rebound is het Rodrigues die de persoonlijke fout krijgt, en dat is haar vijfde persoonlijke fout waardoor het einde wedstrijd is voor haar. Esmé Vedder laat zien hoe koelbloedig je in zo'n situatie vanaf de vrije worp lijn kan raakschieten: 57-54 met nog 53 seconden te gaan. Hoofddorp moet uitnemen op de aanvalshelft van Shooters, maar levert de bal gelijk in bij de bezoekers waardoor Matthijssen opnieuw aanlegt voor een drive naar de basket: 57-56 waardoor er ineens weer van alles mogelijk is, ziet ook coach Gerda Poort-Heinen van Shooters. Hoofddorp ziet een voorsprong van zeven punten volledig verdwijnen, en kan zich dan ook geen turnover meer permitteren. Er wordt geen balverlies geleden, maar Liv Kors mag door een persoonlijke fout naar de vrije worp lijn voor twee vrije worpen. De eerste gaat erin waardoor het verschil twee punten is. De tweede gaat er niet in, en het is Shooters die de rebound pakt. Eerder hebben ze laten zien dat ze driepunters kunnen schieten. Met een driepunter kunnen ze een nieuwe voorsprong pakken, of in elk geval met een gewone score gelijk maken. Ze gaan omhoog, maar er wordt niet gescoord waardoor Hoofddorp met nog 26 seconden te gaan in balbezit is. Diora Sas gaat heel snel naar de basket terwijl er nog tijd genoeg is om een aanval op te zetten, weten ook de coaches Ralph de Groot en Patrice Knol. Toch laat ze zien waarom ze het doet, in alle koelbloedigheid. Ze verzilvert een uiterst cruciale bal die BV Hoofddorp de overwinning geeft met 60-56 tegen een gesterkt BC Shooters die een lange tijd domineerde in de wedstrijd.

Jenthe Roos benutte steeds haar vrije worpen, speelde een mooie wedstrijd voor Shooters, en bewijst haar belangrijke inbreng namens haar team!

BV Hoofddorp onder 22 VS BC Shooters onder 22

Ook de dames van BV Hoofddorp onder 22 komen in actie tegen BC Shooters. Ze zitten in een andere competitie aangezien het onder 22 team van Hoofddorp alle wedstrijden met immens grote verschillen wist te winnen. De thuisploeg, spelend zonder Lucia Harmers en Tamara de Jong, begint in elk goed dankzij Femke Dijkstra, en Mara Keur die de stand op 5-2 zet. Het is een andere competitie, en daar zal Hoofddorp snel achter komen. Shooters zijn in staat zich te verweren. In Ingeborg Koelewijn en Megan Woering hebben ze meerdere wapens om op 9-12 te komen, maar gelijk daarna zijn het Linette van der Maarl en Dagmar Rooijers die voor een ommekeer in de wedstrijd zorgen in het eerste kwart. Wie zich sterk bezighoudt aan het begin van deze wedstrijd is Femke Dijkstra. De ene na de andere drive wordt benut, iets wat Shooters moeilijk afstopt. Met verzilverde schoten van Indy Karsten en Meike Tigchelaar blijft Hoofddorp overeind. De voorsprong blijft gedurende de eerste helft wisselen, voornamelijk omdat Shooters een fantastische Annabel Post vinden die voor een nieuwe voorsprong zorgt. Opnieuw is het Dijkstra die toeslaat en de stand bij rust op 31-30 zet, mede ook door de sterke verdediging van Lotte Waaijer.

Vlak na rust verandert er weinig. Het zijn beide teams die om en om de voorsprong pakken. Dagmar Rooijers en Isa Breur schieten met scherp, maar aan de andere kant doen Megan Woering en Annabel Post dat ook. Coach Gwendy Korlaar-van de Pol ziet kansen om langszij te komen. Als de verdediging van Shooters zo staat dat Hoofddorp moeilijk naar de basket kan komen, slaan zij in de aanval toe via Post die Hoofddorp de voorsprong geeft van 43-45 na het derde kwart. Het wisselt, en alles is mogelijk. Het is veelal Post die in de tweede helft een enorm sterke bijdrage levert. Ze pakken een voorsprong van vier punten, en dan besluiten de coaches Kirsten van Poeteren en Robyn van Dijkum in de time-out het één en ander aan te passen. Deze inbreng heeft succes, want opnieuw wordt Dijkstra gevonden die de belangrijke elementen voor Hoofddorp weet te realiseren. Zo zorgt ze voor aansluiting, en vinden ze Britt Njoku die gelijk maakt. Het blijft wisselen, en er is tot aan het einde van de wedstrijd niets van te zeggen. Het lijkt erop dat Hoofddorp de favoriet is om te winnen na de scores van Tigchelaar en Njoku: 60-54. De verdediging van Hoofddorp krijgt steeds meer ruimte, ruimte waar Shooters gebruik van maakt. Opnieuw is Post sterk in de afronding, en na de turnover van Hoofddorp verkleint Woering het verschil tot één punt: 60-59 met nog twee minuten te gaan. Komen de bezoekers er andermaal overheen? Of is het de thuisploeg dat orde op zaken gaat stellen. Britt Njoku staat vrij bij de driepuntslijn, en wil antwoord geven op de laatste vraag. Met een driepunter zorgt ze voor 63-59. Hoofddorp zet de verdediging op Post, waardoor er geen score komt, wel via Meike Tigchelaar: 65-59 met nog één minuut te gaan. Shooters moet snel zijn, en vindt ook nu opnieuw Post die op 23 punten komt: 65-63. Er komt een fastbreak situatie waarbij Indy Karsten de wedstrijd op slot kan zetten met een lay-up, maar deze wordt gemist waardoor Shooters met nog 7,7 seconden in balbezit komt. Met een driepunter kunnen ze de wedstrijd winnen, een normale score levert een verlenging op. Ze gaan opnieuw naar Post die omhoog gaat, scoort, maar wordt afgefloten vanwege second-dribble. Zo komt er geen gelijkmaker en wint BV Hoofddorp met 65-63 een zeer spannend duel van de bezoekers uit Bunschoten-Spakenburg.

Indy Karsten bleef koelbloedig vanaf de vrije worp lijn

BV Hoofddorp dames 2 VS Onze Gezellen dames 1

De Haarlemse bezoekers beginnen de wedstrijd goed. De jumpers van Maret van der Vlies treffen twee keer doel, en voornamelijk dankzij een sterk insnijdende Jill van Dijk komt Onze Gezellen op een 2-11 voorsprong te staan. Hoofddorp besluit wat talentvolle krachten het veld in te zetten, en dat heeft succes. In de verdediging weten ze Onze Gezellen van scoren af te houden, en aanvallend gaat het heel snel. Na vrije worpen van Patricia Moolhuijsen is het Britta Klomp die na de and-1 van Martine Loos doorgaat onder het bord. In de verdediging maken Ilona Belt en Lynn Tolner het Onze Gezellen lastiger. Klomp verkleint de achterstand steeds meer, en samen met Rachel Bruines en Cindy Jansen realiseert de thuisploeg een 17-0 run waardoor ze met 19-11 voorstaan na het eerste kwart. De scores worden daarna zeer schaarst. De verdediging van beide ploegen staat zo dat er niet wordt gescoord. Het zou er zelfs toe leiden dat Hoofddorp enkel een vrije worp benut van Martine Loos, wat de bezoekers kansen geeft om dichterbij te komen. Lisette Suidgeest weet wel te scoren, evenals de driepunter van Maret van der Vlies en de drive van Rianne Koldenhof. Dat zijn de enige aanwezige scores die voor een 20-19 ruststand zorgen.

Zoals altijd heeft dit geweldige schot van Kirsten van Poeteren elke wedstrijd wel succes!

Waar scoren in het tweede kwart lastiger werd, zo gaat het in het derde kwart weer beter. Cindy Jansen en Patricia Moolhuijsen openen namens Hoofddorp waardoor ze uit lijken te lopen: 28-21. Niets is minder waar, want Onze Gezellen heeft haar sprongschot ook weer gevonden. Een tussensprint wordt ingezet middels diverse jumpers van Van der Vlies en Jill van Dijk. Als ook Josephine Ottolander weet te scoren pakken de bezoekers een voorsprong na het derde kwart: 30-32. Het verschil blijft schommelen tussen de twee ploegen. Voorlopig is het Onze Gezellen die niet loslaat en verdergaan met opnieuw Van Dijk die aan een goede wedstrijd bezig is, en Suidgeest die de voorsprong van 36-38 intact houdt. Er is niet veel tijd meer, en Hoofddorp heeft een scorende inbreng nodig. Opnieuw wordt gezocht naar de talentvolle speelsters, waarbij Kirsten van Poeteren allereerst een belangrijke stop maakt in de verdediging. Zij stelt Jansen in staat te scoren waardoor Hoofddorp de voorsprong weer overneemt: 39-38. Onze Gezellen is weer in balbezit, weet niet te scoren, maar door een persoonlijke fout weten ze één vrije worp te verzilveren. Aan de andere kant is het Moolhuijsen die dat twee keer doet en de voorsprong vergroot naar drie punten met nog één minuut te gaan: 42-39. Onze Gezellen heeft haast, en het liefst een driepunter nodig. Toch is dat laatste nog niet heel noodzakelijk als Jill van Dijk snel haar jumper verzilvert en het verschil minimaliseert met nog 35 seconden te gaan. Vanuit de persoonlijke fout die zij maken mag Linda Somers op de vrije worp lijn plaatsnemen voor belangrijke vrije worpen. De eerste gaat erin: 43-41. Haar tweede poging wordt gemist, maar Hoofddorp pakt de rebound waardoor de overwinning niet meer in gevaar komt. Ze winnen met 43-41 en beginnen daarmee goed aan 2023.

BV Hoofddorp dames 1 VS Uitsmijters Almelo

De bezoekers uit Almelo speelden afgelopen seizoen nog in de Eerste Divisie, waar ze ook de finale bereikten. De potentie was zo groot dat besloten werd dit seizoen naar de Promotie te gaan. Hierin laten ze zien goed mee te kunnen komen met de rest, en een team weten neer te zetten bestaande uit talentvolle beloften en mooi spel. Een vierde plaats is dan ook een mooie plek, en tevens ook een plek wat je recht kan geven om in de Final Four mee te doen. Toch staan de bezoekers voor een serieuze test, aangezien BV Hoofddorp de nummer twee van de Promotiedivisie is. De thuisploeg opent dan ook sterk met schutterswerk van Marcelle Noordanus en Kirsten van Poeteren. Altijd is het raak bij deze twee fantastische krachten: verdedigen, schieten, het team aansturen; geweldige krachten om in je team te hebben. Driepunters van Noordanus en Van Poeteren zetten de stand op 13-2 voor Hoofddorp. Uitsmijters laten ook geweldig spel zien, voornamelijk Anke Waaijer weet dat te doen. Ze is snel, zeer behendig en trefzeker. Uitsmijters speelt deze wedstrijd met een nieuwe kracht: Aya Darib. Tot afgelopen seizoen kwam ze vier jaar lang voor Lekdetec Bemmel uit, en nu bewijst ze haar waarde voor de Almelose bezoekers. Ze komen dichterbij, zeker na twee driepunters van Waaijer die al op 10 punten komt in de wedstrijd. De bezoekers gaan door en hebben in het eerste kwart het laatste antwoord via Madée Sjoers: 19-14. Coach Krista van Alten vindt dat de bezoekers wel heel dichtbij zijn gekomen na een sterk begin. Inleggers werden steeds gemist, en in het begin van de hervatting weet Hoofddorp enkel via vrije worpen van Cindy Jansen en Lotte Vader te scoren. Bente Kamphuis benut haar vrije worpen en brengt het verschil tot 24-18. Kamphuis is ook dit jaar een geweldige kracht voor de bezoekers met gemiddeld 13 punten per wedstrijd. Zij weet wat het is om een finale te spelen, net als de rest van het team en van Hoofddorp. Op dat moment besluit Kirsten van Poeteren om van enorm ver een driepunter los te laten, op de manier waarop ze dat echt kan. Ook nu heeft het succes, en dat geeft Hoofddorp het vertrouwen om uit te lopen. Bij Uitsmijters moet het steeds van Anke Waaijer komen, maar Hoofddorp heeft meerdere wapens. Lotus Sedoc brengt het spel op, en bedient Britta Klomp die dit keer wel trefzeker is onder het bord en zo de productie van de thuisploeg weet op te schroeven. Wie ook bezig is aan een sterke inbreng is Robyn van Dijkum. Haar kansen onder het bord weet ze op een mooie manier te benutten. Door dit soort aanvallende impulsen, en een sterke verdediging van Britta Klomp en Lisanne de Jong, zorgen voor 41-27 bij rust.

Een mooie impuls in de eerste helft bij Anke Waaijer, rechts in balbezit

Gelijk na rust laat Uitsmijters zien waarom zij op de vierde plek staan. Naast Anke Waaijer ontwaakt Erika Mäkelä. De Finse spelverdeler speelde afgelopen seizoen nog voor Jolly Jumpers uit Tubbergen, en laat nu in Almelo haar explosiviteit gelden. Haar snelheid en drives naar de basket geven de bezoekers weer de nodige aansluiting in de wedstrijd. Ze bedient op haar beurt ook Sjoers en Darib, en is in de verdediging heel snel. De Finse inbreng zorgt gelijk voor een ommekeer in de wedstrijd, zo lijkt het tenminste. Met een driepunter verkleint ze het verschil tot 45-40 en neemt Van Alten opnieuw een time-out. Het wordt moeilijker voor de thuisploeg. Enkel Van Dijkum weet wat in te brengen voor haar team, maar gelijk aan de andere kant is het opnieuw Erika Mäkelä die een nieuwe driepunter erin gooit en het verschil nog kleiner maakt. Hoofddorp moet zoeken, krijgt van buitenaf niet de schoten die zij willen. Op dat soort momenten is het nog altijd Van Dijkum die belangrijk is en haar geweldige kracht onder het bord niet laat onderdoen. Uitsmijters is weer in balbezit, opnieuw met Mäkelä als spelverdeler. Moet het weer een driepunter zijn? Niet van haar, maar wel van Madée Sjoers die met nog een driepunter zorgt voor 49-46. Uitsmijters is nu heel dichtbij, gelijk ook de reden waarom zij vierde staan en het zo goed doen in deze competitie. Cindy Jansen laat zien waarom zij koelbloedig blijft in dit soort situaties. Ze is behendig, snel en trefzeker. Hoofddorp stopt Uitsmijters af, en gaat verder met wederom Van Dijkum die in de tweede helft ontwaakt en met 14 punten opnieuw fantastisch bezig is. Bente Kamphuis is opnieuw trefzeker voor de bezoekers, en zorgt voor 59-52 na het derde kwart, waarbij de strijd zeker nog niet beslist is.

Hoofddorp begint het laatste kwart goed. Van Poeteren legt opnieuw aan, en weer zijn het drie punten waardoor het verschil weer 10 punten is. Toch niet, want ze is over de lijn gestapt volgens de arbitrage waardoor het 59-52 blijft. Aan de andere kant scoort Uitsmijters niet, en wordt de fout gemaakt op de driepunter van Van Poeteren. Alle drie de vrije worpen weet ze te verzilveren waardoor het verschil alsnog 10 punten wordt. Britta Klomp is opnieuw sterk onder het bord, weer 20 punten voor haar in deze wedstrijd. Toch komt hoofddorp nog niet van Uitsmijters af. Bente Kamphuis is dit seizoen opnieuw een geweldige inbreng voor de bezoekers, en twee keer gaat ze sterk naar de ring waardoor het verschil weer acht punten is: 64-56. Op dat moment wordt in de verdediging Babette Reinders vergeten door Uitsmijters. Een belangrijke inlegger verzilvert ze, het begin van een tussensprint als Lotte Vader ook nog een belangrijke and-1 verzilvert. Het verschil is daardoor 13 punten, maar niet lang als wederom Waaijer wordt gevonden met een and-1. Zo blijft Uitsmijters steeds terugkomen in de wedstrijd, totdat Hoofddorp het trio Klomp, Noordanus en Van Poeteren vindt om achtereenvolgend de wedstrijd af te sluiten. Ze winnen met 79-62 van Uitsmijters en blijven daardoor tweede in de Promotiedivisie.