Krista van Alten wil met BV Hoofddorp bouwen aan een mooie toekomst

Gepubliceerd op 14 april 2022 om 08:30

Al op hele jonge leeftijd kwam Krista van Alten al uit op het hoogste niveau van Nederland, en mocht ook al gauw mee naar het Europees kampioenschap onder 16. Bij BV Hoofddorp heeft ze als speelster mooie tijden meegemaakt. Mooie tijden zou ze met BV Hoofddorp opnieuw willen meemaken. Momenteel is ze hoofdcoach van dames 1 van BV Hoofddorp in de Promotiedivisie, en met deze club wil ze weer bouwen aan een sterke fundering voor in de toekomst.

Basketbalfamilie

Krista’s ouders hadden het vroeger zeker druk met het vervoer voor de wedstrijden van hun kinderen. Haar broers hebben ook lang gebasketbald. “Vroeger heb ik eerst gehandbald, en mijn moeder heeft mij daarin gecoacht,” vertelt Krista. “Mijn oudere broer Pascal heeft ook gebasketbald. Het zag er zeker leuk uit, dus ik heb ongeveer vier jaar zowel gehandbald als gebasketbald. Op de middelbare school moest ik een keuze maken, en werd het basketbal aangezien ik bij BV Hoofddorp zo vaak als ik wilde kon trainen.”

Pascal van Alten speelde bij de Ricoh Astronauts, eventjes Breda Basketbal en daarna nog vier seizoenen bij Omniworld Almere. “Pascal speelde meer op de shooting guard / small forward positie en was vrij snel. Hij is ook voornamelijk een speler geweest die voor de drive naar de basket ging. Ik was vroeger vrij groot, ongeveer de lengte die ik nu heb. Hierdoor ben ik op de power forward positie gaan spelen. We hebben allebei het geluk gehad dat wij allebei op het hoogste niveau hebben gespeeld. Mijn jongste broertje Niels heeft nog in de Junioren-eredivisie gespeeld. Basketbal heeft dus altijd al een betekenis in ons leven gespeeld, waardoor onze ouders ons op en neer bracht naar de wedstrijden.”

Krista heeft het spel zien veranderen. Inmiddels zijn er nieuwe regels bijgekomen, dan wel gewijzigd. “Basketbal is snel en dynamisch. Elke aanval leidt tot een nieuwe mogelijkheid. Niet alleen de snelheid, maar ook de variatie maakt basketbal interessant. Het is een mooie sport om naar te kijken. De regels zijn de afgelopen jaren best veranderd; ik herinner mij namelijk nog de 30-secondenklok in plaats van de 24-secondenklok, en de lijnen zijn wat naar achteren gegaan.”

Al op jonge leeftijd een groot talent

Het is geweldig om te zien hoeveel progressie Krista heeft geboekt bij BV Hoofddorp. Door al op jonge leeftijd te kunnen schitteren op het hoogste niveau maakt dat ze ongetwijfeld een inspiratie is voor de club. “Bij BV Hoofddorp ben ik vrij snel in actie gekomen bij alle jeugdteams. Ik was 14 jaar toen ik Junioren-eredivisie speelde en dames 1 Eredivisie, en pakte toen al een aantal minuten mee en scoorde daar makkelijk. Op dat moment doe je wat je fysiek aan kan. Ik had er zoveel plezier in, en het was echt heel bijzonder! Helaas ging BV Hoofddorp degraderen toen ik 17 jaar werd.

Ik was ongeveer 13 jaar toen ik bij het Nederlands team mocht meedoen aan de selectietrainingen van onder 16. Dat noemden we destijds de ’82 selectie, aangezien er toen nog niet aan leeftijdsklassen werd gedaan. Dat ging heel goed, en ik mocht al gauw mee naar het EK. Door Meindert van Veen werd ik later benaderd om mee te trainen met de dames in sporthal Waterwijk in Almere. IBM was toen sponsor van het nationale team van de dames. Het was alleen wel zo dat als je voor het Nederlands team wilde uitkomen, dan moest je in actie komen op het hoogste niveau van Nederland. BV Hoofddorp ging dus degraderen, dus ik verkaste naar Binnenland uit Barendrecht; onder leiding van coach Gert-Jan van der Linden.”

Nieuwe avontuur bij Binnenland

In Barendrecht kreeg Krista veel mee van de andere kant van het spel. Een kant als in hoe het is om met een topteam mee te draaien. “Bij Hoofddorp stond ik veel op het veld,” vertelt ze. “Ik scoorde veel en ondernam van alles. Bij Binnenland zaten veel meiden in het team waar ik naar opkeek: Inge Huitzing, Irene Sloof , Laura Kooij en Petra Rutgers. In die vier jaar heb ik met fantastische meiden gespeeld. Ik ging dus naar een team wat in de top van Nederland speelde, en dat was op trainingen soms goed te merken. Mentaal moest ik schakelen, en het niveau van trainen was heel veel hoger. Het was wel de stap om beter te worden, en heb er zulke mooie herinneringen aan overgehouden.”

Na Binnenland kwam Krista na drie naar uit voor Den Helder.

Grootse toekomstplannen voor BV Hoofddorp

Oude tijden laten herleven, dat willen ze bij BV Hoofddorp weer voor elkaar krijgen. De plannen daarvoor zijn zeker aanwezig. “BV Hoofddorp heeft hele mooie ambities voor stappen richting het hoogste niveau van Nederland,” vertelt Krista. “Voor deze stappen is natuurlijk een goede fundering nodig in de breedtesport. Als club zijn we bezig om, zowel bij de heren als de dames, de breedtesport naar een hoger niveau te tillen. Dames 1 speelt Promotiedivisie, en de heren willen van Eerste Divisie naar de Promotiedivisie. Voor beide teams wordt gezorgd om van onderaf een stabiele basis te hebben om deze stappen te kunnen realiseren. Het is een meerjarenplan, en bouwen naar de toekomst. Er lopen nog zoveel mensen rond waarmee ik heb gespeeld of die mij gecoacht hebben. Ralph de Groot, de huidige meiden onder 14 coach, heb ik nog in de jeugd als coach gehad, en Linda Somers-Voerman is een teamgenoot van mij geweest. Het is heel leuk om met deze mensen de club naar een hoger platform te trekken.

Er lopen enorm goede talenten rond. Het voordeel van Hoofddorp is dat er veel meiden zijn die vroeger, basketbal technisch, hebben gespeeld voor BV Hoofddorp. Het zou mooi zijn als deze mensen bereid zijn de club van de nodige bouwstenen te voorzien om ons doel te kunnen bereiken. De wil is er, de fundering is er, het talent loopt er rond, de visie is er, en nu moeten we als club zijnde bij de heren en de dames de nodige potentie en kracht door zien te trekken.”

krista is een enorme topper die iedere organisatie enorm graag in het team wil hebben!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.