Wedstrijden

Vlijmscherp ontsnapt aan comeback van BV Rush

Na driekwart van de wedstrijd leken de dames van Vlijmscherp niet in gevaar te zijn. Ze stonden immers 35-23 voor, totdat de bezoekers uit Uden beter begonnen te schieten in het laatste kwart. Het bracht ze terug tot 40-37, maar er was niet veel tijd op de klok. Vlijmscherp kon de wedstrijd uitspelen, en wist uiteindelijk te winnen met 43-39.

Door te winnen van Colombia is het het Nederlands rolstoelbasketbalteam bij de mannen gelukt: deelnemen aan de Paralympics in Parijs. De ploeg van bondscoach Cees van Rootselaar zag zijn team nog op gelijke hoogte staan tegen Colombia bij rust, maar na rust gingen de Lions als een speer naar een grote voorsprong. In het laatste kwart viel alles op z'n plek en daarmee wordt deelname aan de Paralympics met een 60-39 overwinning gerealiseerd.

Al een lange tijd was bekend dat de onder 18 2 mannen van High Five in Tilburg kampioen zouden geworden in de Tweede Divisie competitie. De laatste wedstrijd die op het programma stond was tegen Vlijmscherp onder 18. De bezoekers uit Vlijmen hadden het zwaar, zeker na de tussensprint die High Five plaatste in het derde kwart. De thuisploeg wist zodoende te winnen en het seizoen met 85-63 als kampioen af te sluiten.

Deze dag zou worden beslist of de Orange Lions 3x3 mannen en vrouwen in staat zijn zich te kunnen plaatsen voor de eindronde van het Olympisch 3x3 kwalificatietoernooi in Hong Kong. Dat is gelukt, want de vrouwen hebben ook de tweede en derde wedstrijd gewonnen en nemen het zondagochtend 9:55 in de halve finale op tegen Polen. De mannen wonnen één van de twee wedstrijden, wat voldoende was om te kwalificatie naar de halve finale. Zij treffen daar Letland, zondagochtend om 10:55.

De Europese kampioenen, de 3x3 Orange Lions dames, hebben meerdere kansen om een plek op de Olympische Spelen te bemachtigen. Vandaag 12 april wacht gelijk zo'n kans tijdens dit kwalificatietoernooi dat tot en met 14 april wordt gehouden in Hong Kong. De dames hebben als eerste te maken gehad met Mongolië, en het lengteoverwicht en kwaliteit wisten met 7-20 de doorslag te geven na tien minuten spelen. Een mooie eerste overwinning dus voor de dames.

Dinsdagavond nam het damesteam van Hoppers uit Hoorn het op tegen Volendam. In de eerste helft bleven beide teams dicht bij elkaar, maar het schutterswerk van de thuisploeg nam steeds meer toe. Vooral Linda Bijl was goed voor 22 punten en vier driepunters, zoals ze het hele seizoen heeft laten zien. Hierdoor wist Hoppers steeds verder uit te lopen, uiteindelijk naar een 47-30 overwinning.

Donar heeft al drie wedstrijden in de Golden League gehad. Van deze drie wedstrijden heeft Donar er twee gewonnen in de MartiniPlaza: tegen Liège Basket en Spirou Charleroi. De tegenstander op Tweede Paasdag was een geduchte tegenstander: Filou Oostende, 24-voudig kampioen waarvan de laatste 12 jaar op rij. Gaandeweg het tweede kwart nemen de bezoekers, die ruim 430 kilometer naar Groningen hebben gereisd, afstand. Na een aantal keer verzet van Donar bleef Oostende de bovenliggende partij, uiteindelijk met 68-94.

In de onder 14 Eerste Divisie competitie staan de meiden van BV Hoofddorp en Dozy Den Helder dicht bij elkaar op de ranglijst. Beide teams hebben veel in te brengen, en dus was de verwachting dat deze wedstrijd spannend zou worden. Spannend werd het gaandeweg de wedstrijd, maar Den Helder behield de hele wedstrijd de veilige marge en wist daardoor met 43-53 te winnen.

De meiden van BS Leiden onder 16 zouden zich graag willen revancheren ten opzichte van afgelopen weekend; toen verloren ze de bekerfinale van MBCA Amstelveen. Tegen BV Hoofddorp konden ze zich herpakken. Hoewel Hoofddorp goed begon aan de wedstrijd, met diverse drives van Maud van Susteren, ging Leiden met scherp schieten. Via verschillende driepunters namen zij afstand en gingen uiteindelijk ook met 50-88 winnen.

2005 tegen MPC Capitals, 2013 tegen EiffelTowers Den Bosch, 2017 tegen Donar Groningen, 2019 tegen Zorg & Zekerheid Leiden en 2023 eveneens tegen Zorg & Zekerheid; vijf keer eerder stond Landstede Hammers uit Zwolle in de finale van de Basketball Cup, maar niet één keer werd er gewonnen. Dit jaar is het de zesde keer, tegen Heroes Den Bosch dit keer. Zij wisten in 1993, 2000, 2002, 2008, 2009, 2013 en 2016 al eerder de nationale beker te winnen. Den Bosch kan na acht jaar de cup weer terughalen naar Brabant, terwijl het voor de Hammers de eerste keer kan zijn. Zo'n eerste keer daar leek het er sterk op. In het vierde kwart stond Hammers zelfs met 56-69 voor, maar een serie driepunters van Heroes Den Bosch bracht beide teams in een mum van tijd bij elkaar. Heroes kwam een lange tijd niet dichterbij, hoewel de Hammers ook niet volledig capituleerde. Tot in de slotfase was er van alles mogelijk, maar door de veel gemiste schoten in de laatste minuut kon Heroes op het belangrijke moment toeslaan en uitlopen naar een 89-82 overwinning zodat voor de achtste keer de Basketball Cup naar Noord-Brabant zou gaan.

Bij een ruststand van 42-22 in het voordeel van Leiden leek het erop dat de ploeg uit de sleutelstad zou uitlopen naar een ruime bekeroverwinning. Daar was alles behalve sprake van. Als collectief kwam tegenstander Landslake Lions terug in de wedstrijd, en zelfs op een 62-62 gelijke hoogte met nog vier minuten te gaan. Verder liet Leiden het niet komen, en met 79-67 wist het onder 22 team van BS Leiden de Basketball Cup te pakken.

Het schutterswerk van Tristan Wildering liet zich in het eerste kwart al gelden namens Lokomotief uit Rijswijk. De onder 19 ploeg kon zodoende al vroegtijdig afstand nemen van Basketball Academy Utrecht. Ondanks dat Utrecht in het tweede helft nog terugkwam, konden zij een volgende run van Lokomotief niet meer overbruggen. De ploeg uit Rijswijk pakt met 58-90 daardoor de Basketball Cup in de onder 19 Eredivisie.