Jamy de Kock bereikt steeds meer uitdagingen middels haar intense passie voor basketbal

Gepubliceerd op 12 april 2022 om 08:00

Via Woudrichem en Breda kwam de 20-jarige Jamy de Kock in Amsterdam terecht. Daar ontwikkelde ze zich meer en meer, uiteindelijk tot een plek in de finale van de play-offs met Binnenland uit Barendrecht. Momenteel is Jamy bezig aan een imposant seizoen bij Golden Eagles uit Laramie, waar ze nog meer uit haar talent haalt wat erin zit!

Samen gespeeld met haar moeder

In haar geboorteplaats Woudrichem vond Jamy haar eerste club. Een eerste moment in haar carrière die nog heel veel glans zou krijgen. “Op mijn zesde ben ik begonnen met basketballen bij B.C. Waldric in Woudrichem,” vertelt Jamy. “Mijn moeder heeft ook gebasketbald. In haar tijd op high school in Amerika heeft ze gebasketbald, en later hebben wij samen nog in de Tweede Divisie van B.C. Waldric gespeeld. Ze heeft mij enorm geïnspireerd en ik vond haar altijd enorm goed, waardoor het echt enorm fijn was om met haar te spelen.”

Haar passie voor basketbal nam steeds meer toe. Ze gaat enorm op in het spel, en straalt dat elk moment uit op het veld. “Basketbal geeft mij heel veel uitdaging. Sinds 3x3 basketbal erbij is gekomen is dat vooral mijn ding geworden. Tijdens de zomers ben ik altijd bezig met 3x3 toernooien, en met dat erbij is alles zoveel competitiever en uitdagender voor mij. Dat zorgt voor enorm veel voldoening.”

Een prachtig avontuur in Amsterdam

Na een aantal jaren kwam het dan toch. Jamy werd uitgenodigd door Orange Lions Academy uit Amsterdam. Dat zou alles nog meer veranderen. “Met al mijn beste vriendinnen ben ik voor het eerst gaan basketballen in Woudrichem. Ik deed al gelijk in drie teams mee: onder 14, onder 16 en onder 18. Later ben ik Tweede Divisie gaan spelen met onder 18 bij Barons in Breda. Bij Waldric speelde ik vaak tegen Barons, wat destijds aartsvijanden waren. Toch was het ook daar enorm leuk. Het was ook best anders om op landelijk niveau te spelen. Ik heb geleerd om meer fysiek te spelen, en op dat niveau word je in alle opzichten een stukje beter. Vanaf dat moment ben ik voor een geheel nieuwe uitdaging gegaan. Orange Lions Academy (OLA) gaf me een uitnodiging om het topsporttraject te volgen.

Het voelde best gek om zo’n uitnodiging te krijgen. Ooit ging ik een keer naar een rayontraining met mijn vriendinnen. Ineens kreeg ik een uitnodiging voor het onder 15 team van Nederland, iets waarvan ik nooit had gedacht dat ik daar bij kon zitten. We gingen met het team een toernooi spelen in Denemarken, en dat was het moment dat ik ook bij OLA terecht kwam. Het kwam nooit in mij op dat ik daar ooit een onderdeel van zou zijn. Natuurlijk had ik het met mijn moeder weleens daarover, en toen ik de uitnodiging kreeg ben ik daar gelijk op af gegaan.”

Van onder 20 Eredivisie naar de finale van de play-offs op het hoogste niveau

Jamy ging vanaf het begin gelijk op in de hele ontwikkeling met OLA. Een onvergetelijke tijd volgens haar. “OLA heeft mijn leven zeker veranderd. Ik was heel vaak bij de meiden, die zijn echt mijn zussen geworden. Het is een enorm unieke lichting, en enorm hecht! Vanaf het begin ontstond er een enorme klik. Tijdens mijn eerste jaar in seizoen 2017-2018 speelden we in de onder 20 Eredivisie. In het begin zag ik gelijk dat we tegen enorm sterke tegenstanders speelden, zoals Noor Driessen en Mia hordijk van Grasshoppers Katwijk. Ik heb enorm veel bijgeleerd. De eerste wedstrijd van de Eredivisie speelden we tegen Dozy Den Helder. Ik was zo zenuwachtig tijdens die wedstrijd, en ik weet nog dat Fleur Bastiaansen en ik enorm aan het aanmoedigen waren vanaf de bank. Sinds dat moment zag ik gelijk dat wij goede medespeelsters hadden.”

Een paar jaar later bereikte Binnenland uit Barendrecht de finale van de play-offs tegen Dozy Den Helder. Een mooie prestatie, iets wat Jamy zelf meemaakte. “Binnenland is een enorm leuk team. Vanaf het begin voelde ik mij enorm op mijn gemak daar! Het was echt jammer dat we tijdens de coronaperiode de finale moesten spelen, maar het was echt geweldig om zoiets mee te maken. Elkaar elke dag zien en het tegen elkaar op te nemen was echt bijzonder, en een hele mooie tijd!”

WK 3x3 onder 18

Als international kwam Jamy uit voor het onder 18 team van de 3x3 Orange Lions. Ook dat is voor haar een tijd die ze nooit meer zal vergeten. “Het mooiste wat ik heb mogen meemaken was uitkomen tijdens het WK 3x3 onder 18. Het was voor mij de eerste keer dat ik met een tenue van het Nederlands team konden spelen. De ambiance was geweldig en ik mocht ook handtekeningen uitdelen. Zoiets heb ik nog nooit eerder meegemaakt, maar echt een eer om daar bij te mogen zijn!”

Golden Eagles

Op dit moment bevindt Jamy zich in Amerika. Bij Golden Eagles is ze bezig aan een mooi avontuur. “Het was een lange tijd van uitstellen. Mijn middelbare schoolcijfers waren eerst te laag om door te kunnen, en tegelijkertijd was ik bezig met een 3x3 toernooi. Hierdoor ging ben ik pas in het tweede semester naar Denver gegaan. Ik heb online alle lessen gevolgd, en vanaf het tweede leerjaar ga ik weer fysieke lessen volgen.”

Inmiddels is Jamy bij Golden Eagles goed voor gemiddeld 9 punten per wedstrijd en vier rebounds. Hiermee laat ze zien een fantastisch talent te zijn, die in elk opzicht kan groeien en schitteren tot een niveau waar zij zou willen. Een prachtige inspiratie voor velen die dromen zou willen nastreven!

Reactie plaatsen

Reacties

Martin van Gameren
2 jaar geleden

Hi Jamy....hartstikke mooi verhaal.....lijkt op een droom die uitkomt. Genieten en alles er uit halen.

Suzan kerst
2 jaar geleden

Soms komen dromen uit he jamy! Geniet van elk moment!

Melissa
2 jaar geleden

Zo trots op jou!!! Fantastisch avontuur en heerlijk van genieten lieverd…! Blijf je dromen volgen. Als je er zelf om geloofd kun je ze allemaal waar maken!! 😘

Agnes Schoenmaker
2 jaar geleden

Hey Jamy, wat een fantastisch verhaal!! Veel succes gewenst; je bent een bikkel!! πŸ’•πŸ˜˜πŸ‘Š

Jetty Duister
2 jaar geleden

Wat leuk te lezen. Mooie route de basketbalberg op. En wie weet sta je straks op de top. Heel veel succes met alle uitdagingen maar vooral enorm veel speelplezier. Die oude kranten knipseltjes van vroeger bewaar ik nog even … πŸ˜‰ Gr. Jetty Duister πŸ€πŸ€πŸ‡³πŸ‡±πŸ‘‹πŸ½

Mabel
2 jaar geleden

Trots op jou❀️