Sportfanaat Lotte de Groot schittert met honkbal en basketbal

Gepubliceerd op 16 september 2022 om 08:30

Twee verschillende sporten kunnen je atletischer en behendiger maken. Lotte de Groot speelt zowel honkbal als basketbal in Hoofddorp. In beide opzichten is ze bezig goed spel te laten zien en te groeien!

Via school begonnen met honkbal

Lotte honkbalt bij Pioniers in Hoofddorp, waar ze op het tweede honk staat en catcher is. Door scholentoernooi in groep drie is ze begonnen met honkbal. “We speelden op een klein veldje in de hoek van het grote veld,” herinnert Lotte zich. “Mijn broer en ik vonden dat zo leuk dat mijn moeder ons daarvoor heeft ingeschreven. Vooral de slagbeurten waren erg leuk. Maar in het veld moet je goed weten wat er gebeurt en moet je weten wat je gaat doen in elke situatie die kan gebeuren.

Naast de reguliere trainingen doet Lotte ook graag mee aan clinics en toernooien buiten de vereniging. Hier wordt vaak training gegeven door tophonkballers. Als Hoofddorper springt Lars Huijer er hierin wel uit voor haar. “Lars Huijer is een van de beste pitchers van Nederland, en heeft ook gepitcht in andere landen. Erg leuk om van zo’n goede honkballer tips te krijgen over het spelletje. ”

Meer dan alleen de bal slaan en rennen

Bij honkbal komt veel kijken. Het houdt veel meer in dan de bal slaan en naar honken rennen. “In het veld moet je weten waar je heen gooit, bij welke situatie dan ook,” vertelt Lotte. “En aan slag  moet je ook weten waar en wanneer je de bal raakt, en hoe je rent. Je moet goed inschatten naar welk honk je kan rennen of wanneer je een honk kan stelen. Want als je niet snel genoeg bent, wordt je direct uit gemaakt. Daarom blijft het altijd goed nadenken. Coaches geven verschillende tekens aan voor diverse acties. Tijdens toernooitjes was het daarom altijd uitvinden welke tekens welke coach bedoelde.”

Kansen om te groeien bij Pioniers

Met het team zal Lotte net als de rest uit moeten vinden hoe ze kunnen groeien. De potentie is er zeker! “Het U15 team van  Pioniers is echt leuk. Ze zijn allemaal ook echt goed, en we zijn als team dit seizoen echt gegroeid. Onze focus moet wel even beter zijn in het begin van de wedstrijd. Vaak komen we achter na de eerste innings, maar daarna komen we vaak wel weer terug in de wedstrijd. De meeste van het team hebben in diverse toernooien meegespeeld en kennen de tegenstanders, en weten ook hoe ze allemaal spelen. Ondanks dat moeten we toch zien uit te vinden hoe wij beter kunnen spelen.”

Een andere immense passie, basketbal

Ook met basketbal is Lotte lekker in beweging. Ze speelt eveneens in Hoofddorp basketbal. De sporthal ligt naar het honkbalveld. “Mijn ouders hebben allebei gebasketbald, evenals mijn tante en oom. Daarbij speelde iedereen in onze vriendengroep ook basketbal. Hierdoor ging ik het ook proberen. Elk weekend was ik al vaak bij de wedstrijden van mijn ouders, en daar schoot ik dan steeds een balletje. Ik begon net iets eerder met basketbal dan met honkbal.”

Lotte kan zich het eerste moment nog herinneren dat ze is gaan basketballen. “Tijdens de eerste jaren speelde je geen wedstrijden, enkel trainen en soms toernooien. Het was gelijk een leuke ervaring. Je wordt steeds hechter met je groep, en uiteindelijk mag je ook wedstrijden spelen. Dat vond ik al direct leuker dan de trainingen. Je speelt dan tegen andere spelers, en alles wordt ook veel harder in één keer. Sinds het begin dat ik wedstrijden speel word ik gecoacht door mijn vader en Patrice Knol.  Zijn dochter Isabella  zit al vanaf het begin bij mij in het  team. Verder heb ik ook trainers gehad als Linda Somers en Maria Breur. Aangezien zij ook in de vriendengroep van mijn ouders zitten, ken ik ze al sinds ik klein was. Zij zijn ook leuke, maar duidelijke trainers.”

Sterker geworden bij onder 14

In de onder 14 heeft Lotte met het team sprongen gemaakt. Ze bereikten de halve finale van de onder 14 Tweede Divisie competitie. “Ons team is heel hecht,” vertelt Lotte. “Iedereen wilt heel graag sterker worden en meer bereiken. Bij een extra training zal iedereen er zijn. We hebben een heel sterk seizoen gespeeld met dit team. Eerder in 2020 speelden we ook op landelijk niveau, alleen niet heel veel wedstrijden vanwege corona. Dit jaar speelden we heel goed samen, en dat heeft ons heel ver gebracht met veel overwinningen.”

In mei zijn Lotte en haar teamgenoten naar het Belgische Koksijde gegaan. Voor haar is dat een onvergetelijke ervaring. “Het was echt heel anders! Het was veel harder, en er werd veel meer toegestaan. Dat was wel even wennen, maar dat heeft ons wel sterker gemaakt. Het was heel gezellig, en een heel ander soort basketbal dan we eerder speelden. Ook Lokomotief was in België, en een aantal van hun meiden gaan ook naar onder 16, zoals onze meiden. Dus die zullen we in competitie ook gaan tegenkomen.”

De volgende stap, en ambitieuze uitdagingen

Komend seizoen zal Lotte uitkomen voor het onder 16 team van BV Hoofddorp. Een mooie gelegenheid om nog meer te ontwikkelen. “Het zal denk ik net zo zijn als tijdens het eerste jaar op landelijk niveau. Het zal wennen zijn om de volgende stap aan te gaan, hoewel het zeker daarna goed heeft uitgepakt. Waarschijnlijk zullen we net zo moeten klimmen als bij onder 14, maar ik weet zeker dat dat goed gaat komen.”

Daar blijft het niet bij. Ze verlangt ernaar om later bij dames 1 te gaan basketballen, in het hoogste team van BV Hoofddorp. “Dat is wel mijn doel, dames 1! Dames 1 is nu ook een goed en leuk team. Zij organiseerde vroeger altijd het basketbalkamp. Dat heeft voor veel leuke herinneringen gezorgd. Mijn moeder en tante hebben ook in dames 1 gespeeld toen ze in de Eredivisie speelden, dus dat wil ik wel ook graag. Een mooi doel om nu hard voor te trainen en spelen!”

Foto: Jan van de Bilt

Reactie plaatsen

Reacties

Hil Speelmans
2 jaar geleden

Fijn dat ze zoveel plezier in sport heeft,veel tijd in steekt en dan toch mooi resultaat op school haalt.