Talentvolle belofte Mara Keur kan met mooie ontwikkelingen veel prachtigs realiseren

Gepubliceerd op 22 december 2021 om 08:30

De 15-jarige Mara Keur basketbalt al een tijdje bij BV Hoofddorp. Haar tante Annette Keur heeft op het hoogste niveau van Nederland gespeeld bij BV Hoofddorp. Daar liet ze heel veel mooie dingen zien. Mara beschikt over enorm veel talent en potentie, en kan wellicht hetzelfde realiseren als haar tante!

Na twee keer proberen toch gaan basketballen

Op jonge leeftijd kwam Mara al in aanraking met basketbal. Uiteraard was de keuze voor een club al snel gemaakt: BV Hoofddorp. “Heel vroeger kreeg ik een proefles met basketbal,” vertelt Mara. “Op dat moment was ik nog niet geïnteresseerd daarin, dus heb ik nog andere sporten gedaan. In een zomer die volgde zag ik mijn ouders en broer ook vaak basketballen, en begon ik mij toch af te vragen of het niet iets voor mij zou zijn. Zodoende ben ik eraan begonnen toen ik negen jaar was, en was ik gelijk verkocht!”

Aangezien er veel familieleden basketballen is het niet vreemd dat ook Mara die richting op ging. “Mijn moeder heeft op hoog niveau gespeeld, samen met mijn tante: Annette Keur. Ze hebben allebei bij dames 1 van BV Hoofddorp op het hoogste niveau gespeeld. Mijn broer speelt nog steeds basketbal, maar puur op recreatieve basis. Ik speel als center, en hij kan beter dribbelen als forward. Daarbij schiet hij ook beter. Ik speel in de post, maar kan ook wel schieten. Ik heb wel de kracht om onder het bord te spelen, wat ze op trainingen ook zeggen, maar dat moet ik ook meer durven tijdens de wedstrijden. Dat is hoe wij qua spel van elkaar verschillen.”

Diverse inspiraties

Haar tante heeft haar natuurlijk enorm geïnspireerd. “Het is ook niet niks wat zij heeft betekent voor BV Hoofddorp,” vertelt Mara. “Ik zou haar talent wel willen gebruiken tijdens de wedstrijden, en spelen op het niveau waar zij ook ooit heeft gespeeld! Veel spelers in de NBA inspireren mij: Steph Curry, Giannis Antetokounmpo, LeBron James, Anthony Davis en van vroeger Larry Bird, Dennis Rodman en Michael Jordan. Ik denk dat teams een speler als Rodman nodig hebben om kampioen te worden; hij is een alleskunner in plaats van eenzijdig.

Ik vond het gelijk leuk bij BV Hoofddorp. Veel mensen kenden mij qua naam, aangezien Annette Keur veel mooie dingen heeft laten zien bij Hoofddorp. In het begin moest ik daar wel aan wennen. Tijdens zo’n eerste training is alles nieuw, en nu zijn het enorm goede vriendinnen! Daarnaast is BV Hoofddorp goed in het scheppen van teamverband en samenwerkingen. Uiteindelijk geeft teamspel de doorslag.”

Enorm getalenteerd!

Voor het eerst spelen op landelijk niveau

Na de eerste jaren kwam voor Mara het moment dat zij op het hoogste jeugdniveau zou gaan basketballen. Dat is een ander begrip om mee om te gaan, maar iets waar Mara goed mee overweg kon. “Voor het eerst op landelijk niveau spelen was in het begin heel moeilijk, was mijn eerste gedachte. Ik speelde de wedstrijden eigenlijk zoals ik dat daarvoor ook al speelde, en dan komt het zeker goed! Als je een team hebt wat het aankan, dan komt het altijd goed. Voorheen was ik altijd zenuwachtig voor wedstrijden, en baalde altijd als we hadden verloren. Met het team maak je je spel je eigen, en gaat alles je beter goed af. Mijn team is op dit moment onder 18, en deze meiden ken ik al heel lang. We hebben tot dusver veel geleerd binnen deze lichting, met veel sterkere meiden en tegenstanders. Van onze nieuwe coaches leren we enorm veel nieuwe vaardigheden.”

Dames 1 van BV Hoofddorp: eveneens inspiraties voor Mara

Veel speelsters die nu bij dames 1 van BV Hoofddorp spelen, hebben Mara zien groeien. Mara kreeg genoeg mooie tips van deze dames. “Maartje Knippels heeft mij vaak geholpen bij BV Hoofddorp, net als mijn huidige coaches Kirsten van Poeteren en Linda Somers. Zij hebben zelf ook op de center positie gespeeld, inclusief een goed schot! Daarbij vind ik het hele dames 1 team echt super leuk. Ehlaha Wali is ook mijn coach geweest, en ik vind haar ook echt fantastisch! Op hun eigen manier is dames 1 een top team: de guards, de forwards en centers!”

Mara’s potentie: in alle opzichten

Het zit erin voor Mara: spelen op het hoogste niveau van Nederland. Dat is iets wat anderen ook zien. “Wat ik wil is op het hoogste niveau als mogelijk spelen. Ik ben pas 15 jaar, en veel mensen zeggen dat ik het in mij heb, maar ik moet het zelf nog gebruiken en laten zien. Daar is op dit moment nog ruimte voor, maar met de ervaring van mijn moeder en mijn tante zie ik dat zeker goed komen! Wat nu nog niet is kan zeker nog komen, en waar ik minder goed in ben kan ik alleen maar beter in worden.”

Afgelopen zomer is Mara bij de eerste talentherkenningstraining geweest. “Ik vond het heel bijzonder om het mee te maken. Vooraf moesten we een coronatest doen, en een meisje was daar enorm bang voor. Na een zelftest ging alles gelukkig weer goed. Wij hadden haar er ook op aangedrongen dat ze moest gaan, want wellicht krijg je later zo’n kans niet meer. Het was een eer om onderdeel te mogen zijn van de voorselectietrainingen, en aan plezier ontbrak het niet!”

Met alles bij elkaar kan het haast niet anders zijn dan dat we Mara terug zien schitteren op het hoogste niveau van Nederland. Haar prachtige bevlogenheid, inzicht, inleving en potentie laten zien dat zij het aankan, en dat zij op een prachtige manier in alle opzichten kan schitteren!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.