Marie Degens uit op prachtige wijze haar plezier in basketbal

Gepubliceerd op 24 december 2021 om 08:30

De 21-jarige Marie Degens is toen ze zeven jaar was begonnen met basketballen in Mechelen. Nu speelt ze op Eerste Landelijke niveau in Brasschaat. Ze gaat op in deze basketbalsport, en laat daarmee zien een aanwinst te zijn voor welke ploeg dan ook. Zoveel passie hebben in deze sport is wat elk team nodig heeft!

Van zwemmen naar basketbal

Zoals gezegd is Marie op haar zevende begonnen met basketbal. Dat was niet haar eerste sport. “Op jonge leeftijd deed ik al aan wedstrijdzwemmen, maar kreeg al snel problemen met mijn oren,” vertelt Marie. “Na drie operaties was zwemmen geen optie meer, waardoor ik naar een nieuwe sport moest zoeken. Vanaf de eerste basketbaltraining ben ik nooit meer gestopt; zo leuk vond ik het! Na een aantal jaar ben ik in een provinciale selectie terecht gekomen, en van daaruit ben ik weer terecht gekomen bij de topsportschool.”

In dat opzicht heeft Marie gelijk haar sport gevonden. “De variatie, zowel in de aanval als in de verdediging, maakt het enorm leuk. Ik kan er alle energie in kwijt, ook in het tactisch denken en inzicht creëren.”

Doorgroeimogelijkheden binnen deze sport voor de Belgian Cats

Wat voor type speelster is Marie? Het innemen van een bepaalde positie hoeft niet perse hetzelfde te zijn; zoals bijvoorbeeld dat een center niet altijd onder het bord hoeft te scoren. Zoiets verschilt bij elke speelster. “Ik ben een guard, met snel spel. Ik kan het spel goed verdelen, maar kan ook gaan voor de drive naar de basket. Ik zou wel beter willen schieten, en daar ben ik ook mee bezig. Elke training wil ik daar steeds meer stappen in maken, en hoewel het moeilijk is om daar tijdens de wedstrijd altijd op te concentreren, durf ik wel steeds meer te gaan voor deze mogelijkheden.”

De Belgian Cats doen het de laatste tijd enorm goed! Marie weet in dat opzicht wel een voorbeeld te noemen. “Julie Allemand; als guard van de Belgian Cats heeft ze veel weg van het spel dat ik ook speel. Daar probeer ik ook altijd een voorbeeld aan te nemen. Niet alleen zij hoor, maar dat geldt voor alle speelsters van de Belgian Cats. Als je eens nagaat van waar de Belgian Cats moesten komen (vanuit het verleden) en hoe ze het nu doen, dan is het heel wonderbaarlijk en opmerkelijk hoe zij nu spelen en wat zij hebben gepresteerd! Het mooie is dat er veel jeugdspelers de kans krijgen, en daardoor zie je dat er steeds meer doorgroeimogelijkheden ontstaan binnen deze sport. Al deze prestaties zetten basketbal in een heel mooi daglicht.”

Spelen in een team, met veel en weinig jeugd

In de afgelopen jaren heeft Marie in diverse teams gezeten. Zij weet hoe het is om met verschillende samenstellingen te spelen. “Een goede mix tussen ervaring en jonge speelsters werkt denk ik het beste. Zelf heb ik lang getraind in een team waar bijna geen jeugd aanwezig was. Je leert er enorm veel van, maar de kans om te spelen is niet groot. Dat was bij mij anders toen ik trainde met meerdere jonge speelsters. Ik geloof dat je veel kan leren in een team met veel ervaren speelsters en dat zoiets, samen met training te krijgen van een ervaren coach, een belangrijke factor is.”

Op jonge leeftijd in actie op het hoogste niveau van België

Doordat Marie sterker en sterker werd, kreeg zij een plek in het eerste team van Kangoeroes. Zoiets is een behoorlijk grote stap die door haar werd gezet. “Als klein meisje heb ik altijd enorm opgekeken van de eerste ploeg van de Kangoeroes in Willebroek. Het was altijd een droom om ook op dat niveau te spelen, en dat is mij uiteindelijk gelukt. Ik heb enorm genoten, en veel geleerd van veel ervaren speelsters. Sinds de nieuwe fusie met Sint-Kathelijne-Waver speel ik daar niet meer, maar alle jaren bij de Kangoeroes zullen mij altijd bijblijven!

Tijdens de eerste wedstrijd op het hoogste niveau was ik ongeveer 17 jaar. Ik vond het enorm spannend, en dacht er vooral aan om een draai te vinden in de ploeg, en dat is uiteindelijk ook gelukt. Deze tijden hebben mij vooral geleerd om de fysieke tegenstand aan te gaan en het tempo van het spel aan te kunnen. Deze combinatie was in het begin een aanpassing, maar het heeft mij enorm geleerd het spel op een goede manier te spelen.”

Een nieuwe uitdaging; spelen bij BC Cobras

Sinds dit seizoen is Marie overgestapt naar een andere club. Bij BC Cobras kan ze nog meer mooi spel laten zien. “Sinds dit jaar speel ik bij BC Cobras te Brasschaat, op Eerste Landelijke niveau. Vorige jaar had ik een dubbele licentie met dat team, maar door corona hebben we niet kunnen spelen. Het is een hele leuke en familiaire club. Elk jaar spelen we in de top van deze competitie, en naast spelen is er ook tijd voor ontspannen. We hebben een team met speelsters die enorm veel ervaring hebben. Zowel de eigen jeugd als andere ervaren spelers krijgen de kans om te spelen. Elke wedstrijd wordt er altijd hard gewerkt voor de overwinningen. Dat maakt deze club fantastisch!

Veel ploegen hebben zich versterkt met andere ploegen vanuit de Eerste Klasse. Veel teams zijn daardoor niet meer op het punt als waar ze vorig jaar zijn geëindigd. Daardoor is het moeilijk te voorspellen waar wij zouden kunnen eindigen.”

Waar ze ook zal eindigen; Marie zal altijd laten zien waarom zij van basketbal houdt. Haar passie maakt haar een speelster met bijzonder veel drive, inzet en talent!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.