Lotte Vader en Marcelle Noordanus zien met volle vertrouwen de doelstellingen van BV Hoofddorp tegemoet

Gepubliceerd op 29 september 2022 om 08:30

Marcelle Noordanus (links) is de teamcaptain van dames 1 van BV Hoofddorp. De 28-jarige power forward begon op haar zevende met basketbal, en zet met de dames koers op de doelstellingen die dit team voor ogen heeft. De 24-jarige Lotte Vader (rechts) begon eveneens op haar zevende met basketballen bij BV Hoofddorp. Nog steeds speelt ze bij dames 1 van BV Hoofddorp, op de center positie. Dit seizoen gaan ze nieuwe uitdagingen aan met dames 1!

Opgaan in de kracht van het team

Bij basketbal is het belangrijk dat je als team opereert, met alle 12 de spelers. Dat is wat BV Hoofddorp zo sterk maakt. “Basketbal is een teamsport; je wint en verliest met elkaar,” vertelt Marcelle. “Als ik nu naar dames 1 kijk dan zie ik een team dat van alles te bieden heeft, en dat zoiets het team erg breed maakt. Tijdens de coronatijd wilde het eerst niet lukken, aangezien we eerst veel wedstrijden hadden verloren. Wij bleven bij elkaar, en sindsdien is het in een treinvaart echt goed gegaan.”

“Het mooie van basketbal vind ik dan ook dat als het even niet goed gaat, dat je de drive en de spirit in je teamgenoten kan terugvinden en daar met z’n allen op kan terugvallen zodat je allemaal voor hetzelfde doel kan gaan,” vertelt Lotte. “Van september tot april ben je bezig met van alles, maar toch is het altijd gelukt om het met elkaar te blijven doen. We hadden natuurlijk de finale verloren, maar we vonden het niet veel later super knap dat we zo ver zijn gekomen. Iedereen reflecteerde op afgelopen seizoen, hoe we deze groei hebben volbracht.”

Lovende woorden over hun coaches

Als team is het natuurlijk belangrijk dat er juiste coaches op het veld staan om doelstellingen te kunnen verwezenlijken. Bij BV Hoofddorp is dat geen probleem, vinden ook de spelers. “Onze coaches Krista van Alten en Andrea Congreaves twee fantastische coaches waar ik erg naar opkijk!” vertelt Marcelle. “Linda Somers heeft mij gedurende mijn hele jeugd gecoacht tot twee jaar geleden. Zij is een enorme factor geweest in onze groei.”

Lotte: “Zeker! Als dan Andrea als coach komt, die dus WNBA heeft gespeeld, en Krista die onderdeel is geweest van het Nederlands team dan zijn het twee personen waar je echt sterker en beter van wordt. Zij geven je het gevoel dat je klaar zal zijn voor het niveau waar je speelt en waar je naartoe wilt. Ze hebben een bepaalde visie waardoor er veel veranderde, en daar zit zeker een idee achter.”

Marcelle: “Dat er een idee achter zit staat zeker vast. Dat heb je in de finale tegen CobraNova terug kunnen zien; de weg naar de Final Four. We hebben zoveel stappen met ze gemaakt!”

Diverse vaardigheden

Veel verschillende elementen op het veld kan een team zo goed laten functioneren. Bij de dames van BV hoofddorp is dat geen probleem. “Vroeger was ik een van de langste spelers,” herinnert Lotte zich. “Daar ben ik nooit echt van afgestapt. Wat ik vaak te horen kreeg was dat ik altijd erg sterk ben geweest in de bucket. Hierdoor bleef ik altijd op dezelfde plek spelen, hoewel; als het moet kan ik best een afstandsschot raken. Rebounden vind ik ook belangrijk. Ik haalde mijn krachten daaruit, en verdedigen. Ik kreeg het gevoel dat ik daarmee ook het team enorm mee kan helpen.”

Marcelle: “Dat zijn ook capaciteiten die je als team nodig hebt. Uiteindelijk word je als team kampioen. Vroeger ben ik altijd een schutter geweest. Sinds de laatste drie jaren ben ik ook meer voor de drives naar de basket gegaan. Eén tegen één naar het bord doe ik daardoor meer dan voorheen. Punten en de combinatie met de andere elementen is wellicht het belangrijkste detail om kampioen te worden.”

De eerste stappen richting de doelstellingen

In 2019 speelde Lotte nog voor het kampioenschap in de onder 22 competitie. Dat kan ze nog heel goed herinneren. “Het was een heel bijzonder seizoen. Ik speelde dat seizoen bij dames 1, maar mocht dus ook met het onder 22 team meespelen samen met Britta Klomp, Robyn van Dijkum en Melissa Groot. Ons seizoen zat erop, maar de rest ging nog met onder 22 meespelen. In Zwolle was dat ook een prachtige ervaring; zo’n finalewedstrijd tegen Barons. Zoiets met elkaar delen is magisch!”

Tegenwoordig heeft dames 1 veel plannen en ambities. In seizoen 2019-2020 is daar een begin mee gemaakt. “We eindigden net onder de grens van het behalen van de Final Four, dus vijfde of zesde,” vertelt Marcelle. “Het gaf ons wel meer vertrouwen, want we merkten steeds meer progressie. Zeker na de overwinning op Lokomotief destijds. Het mooie van dit hele proces, en de doelstellingen die wij hebben, is dat wij steeds meer stappen maken.”

Een mooie aanloop naar mooie plannen, dus op naar seizoen 2020-2021; maar dan: “Dat seizoen kwam het best wel goed uit dat we na drie wedstrijden helemaal niet meer zouden spelen,” beaamt Lotte. “Onze coachingstaff viel uiteen, en moesten we gelijk zoeken naar iets nieuws. De hele zomer in 2020 hebben we met z’n allen ergens naartoe gewerkt, en op het moment dat het seizoen ging starten wisten we dat we van voren af aan konden beginnen. Toen kwam dus de eerste klap dat je geen coach meer hebt. Linda Somers en Cor Guldemeester hebben dat snel weten op te pakken, maar toen kwam de coronastop. Als speler wil je je focussen op het team en het spel, maar we hadden op lange termijn een nieuwe coach nodig. Dat was echt moeilijk.”

In juni 2021 werd bekend dat Krista en Andrea ons zou coachen. Wij als team hadden het initiatief genomen om een paar keer per dag buiten te gaan trainen. Dat hebben we eigenlijk doorgezet, en zij zijn daarbij ingestapt. Het was snel duidelijk wat het doel van afgelopen seizoen was, en daar hebben we naartoe gewerkt.”

Marcelle: “Het spel was ook anders, met het feit dat we met onze krachten erg creatief konden zijn. De eerste wedstrijden pakte dat al goed uit. Het was echt heel bijzonder om gelijk in de finale te staan. Alles vond al in één weekend plaats. Tegen Groningen hebben we laten zien wie wij zijn. Er kwam veel publiek naar de halve finale wedstrijd, waarin we 15 punten achter kwamen te staan en toch wisten te winnen.

Wat je nu bij dames 1 ziet is dat speelsters er meer elementen bij doen. Robyn weet bijvoorbeeld dat ze kan schieten, maar als center opereert ze voornamelijk onder de basket. De manier waarop zij koelbloedig die driepunters in de finalewedstrijd tegen CobraNova erin schoot was gewoon geweldig! Zie dat maar in zo’n situatie te doen; wanneer het moet. Dat geeft het team ook meer vleugels.”

Zo snel de finale halen wil heel veel zeggen. BV Hoofddorp is bezig met geweldige prestaties neer te zetten. Support deze organisatie naar aanloop van de mooie ambities die zij voor ogen heeft!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.