Mooie terugblik van Marianne het Lam op haar volleybalcarrière

Gepubliceerd op 30 september 2022 om 08:30

Gedurende haar volleybalcarrière heeft Marianne het Lam veel mooie tijden meegemaakt. Met volleybalvereniging Set-Up ’65 in Ootmarsum is ze naar Turkije gegaan om een wedstrijd van VakıfBank S.K. te bezoeken. Plezier staat bij haar voorop, aangezien ze ervan overtuigd is dat plezier de prestaties verhoogt.

Steeds schakelen gedurende het spel

Op 16-jarige leeftijd is Marianne aangesloten bij een volleybalvereniging. Ze zat destijds op het voortgezet onderwijs toen ze een keer meedeed aan een volleybaltoernooi. “Dat was voor het eerst dat ik ermee in aanraking ben gekomen,” vertelt Marianne. “Het is een teamsport, dus je doet deze sport met elkaar en vier je successen en anderzijds verlies je ook als team. In volleybal zit zoveel elementen wat ervoor zorgt dat elk punt en dus ook elke wedstrijd anders is. In verschillende dingen (aanval, serve, blokkeren, verdedigen) kan je goed zijn, en daar kan je je dan weer verder op specialiseren. Iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen wat tot mooie successen kan leiden.

De hele wedstrijd moet je schakelen. Als de bal op de grond valt zal de tegenstander een punt krijgen, maar kan je in de volgende side-out weer een punt terugwinnen. Alles moet kloppen om tot een punt te komen, en dat kan je op verschillende manieren realiseren. Je zou zelf via een sterk aanvalsspel een punt kunnen winnen, maar ook de tegenstander tot een fout kunnen forceren. Dat maakt dit spel zo dynamisch, ook omdat je drie keer mag overspelen. Dat snelle schakelen vind ik erg leuk!”

Middenaanvaller/Hoofdblokkeerder

Toch is het niet één vaste positie die Marianne op het veld vervult. Ze is dan wel middenaanvaller waarin ze is gespecialiseerd, maar je komt steeds op andere plekken te staan gedurende de wedstrijd. “We werken in het veld met posities,” legt Marianne uit. “Als middenaanvaller betekent dat dat ik altijd in het midden aan het net sta. Van daaruit ga je blokkeren, wat mijn hoofdtaak is. Anticiperen op het spel van de tegenstander is daarin ook belangrijk. Daarnaast kan ik de aanval aangaan door met een krachtige smash de bal bij de tegenstander op de grond te laten komen. Na elk punt draai je door op het veld, waardoor ik ook achterin kom te staan. Op dat moment komt voor mij de libero erin. Dat is (vaak) een kleinere speelster die sneller is en lager bij de grond kan komen.”

Foto: Rudy Biekart

Spelend voor diverse clubs

Tot op heden zijn er een aantal clubs die het spel van Marianne hebben kunnen aanschouwen. Ze heeft toch heel wat moois voor ze kunnen betekenen, in elk geval ook binnen de teamchemie. “Eerst speelde ik bij VC Drachten. De meiden in mijn team waren wat ouder dan dat ik was. Dat was ook heel leuk, aangezien ik daarin kon meekomen in de sport. Ik leerde steeds meer mensen kennen, en gaf zelf ook training. Daarna via Groningen en Houten heb ik de stap gezet om op het hoogste niveau van Nederland te volleyballen, in Zwolle. Ik had destijds al een paar keer met ze meegetraind.”

Door plezier neemt prestatie toe

ze mooi omschrijven. “Natuurlijk moet je stappen zetten wil je beter worden. Ook het zetten van stappen was erg leuk maar soms ook moeilijk. Plezier stond mede voorop met prestatie. Daardoor ben ik er ook enorm van overtuigd dat prestatie toeneemt als het plezier ook toeneemt. In Zwolle vroegen we naar elkaar en speelden we enorm leuk met elkaar.

Met Set-Up ben ik naar Turkije geweest. Dat was echt heel leuk, want de trainer had goed contact met Giovanni Guidetti; de hoofdtrainer van VakıfBank S.K. waar we een wedstrijd van hebben bezocht. Met 15 speelsters gingen we naar Turkije samen met vijf staffleden. Ook dan creëer je hele mooie herinneringen en neemt plezier toe.”

Afgelopen seizoen teruggegaan naar Zwolle

Komend seizoen zal Marianne niet meer gaan volleyballen. Ze kwam vorig seizoen nog terug naar Zwolle omdat dat makkelijker was voor haar. “Ik ben werkzaam in Zwolle als sportdocente, dus dan wordt het zwaar als je ook lange afstanden moet rijden. De trainer had destijds een duidelijk plan en visie waar ik aan mee wilde werken. Zodoende kwam ik terug, bij een club waar ik ook ben begonnen op het hoogste niveau. Met dit alles bij elkaar kan ik terugkijken op een mooie carrière! Er is talent in deze regio, en dit talent zal hopelijk op net zo genieten als ik heb gedaan!”

Foto: Rudy Biekart

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.