Bente Kamphuis wil na succesvolle basketbaljeugd progressie maken

Gepubliceerd op 6 januari 2022 om 08:30

De 21-jarige Bente Kamphuis, student fysiotherapie in Enschede, basketbalt sinds drie jaar bij Uitsmijters in Almelo. Na eerdere jeugdkampioenschappen bij Jolly Jumpers in Tubbergen wil Bente hogerop spelen. Altijd de wil hebben om te winnen is een belangrijke eigenschap binnen basketbal, iets wat zij beschikt!

Fanatieke basketbalfamilie bij Jolly Jumpers

Bente is zelf begonnen met basketballen in Tubbergen, en wel bij Jolly Jumpers. Haar ouders zijn ook betrekken geweest bij deze organisatie. “Vroeger heeft mijn moeder (Hilde Scholten) altijd gebasketbald bij Jolly Jumpers,” vertelt Bente. “Zij is vanwege zwangerschap gestopt, vlak voordat ze Eredivisie ging spelen. Mijn vader heeft zelf nooit gebasketbald, maar is altijd enorm betrokken geweest in het bestuur van Jolly Jumpers. Allebei zijn ze enorm fanatieke basketballiefhebbers.”

“Winnen, winnen en nog eens winnen”

Bij Jolly Jumpers beleefde Bente veel prachtige momenten. “Op mijn zesde ben ik begonnen met basketballen bij Jolly Jumpers. Ik heb daar gedurende mijn hele jeugd gespeeld, met (landelijke) kampioenschappen met het onder 12 team, onder 14 team, onder 16 team en het onder 18 team. Later heb ik nog één jaar onder Richard Steggink gespeeld, waarna ik naar de Uitsmijters ben gegaan. Myrthe Beld is altijd mijn voorbeeld geweest. Hoe zij speelde was precies hoe ik ook wilde spelen! De manier waarop zij speelde vind ik mooi; voornamelijk haar basketbalintelligentie. Op basis daarvan zijn hele mooie dingen naar voren gekomen bij Jolly Jumpers, waaronder het feit dat andere medespeelsters beter werden. Fanatisme zit in mijn bloed; ik wil altijd winnen, winnen en nog eens winnen! Dat heeft mij gebracht tot waar ik nu ben. Met deze mentaliteit ben ik steeds omhoog geklommen in mijn spel.”

Prachtige tijden bij Jolly Jumpers

Succes is iets wat bij Bente thuishoort, gezien haar mooie avonturen in de jeugdteams van Jolly Jumpers. “Mijn jeugd bij Jolly Jumpers was fantastisch! Al mijn vriendinnen hebben daar gebasketbald, en tot en met mijn jeugd zijn wij echt een vriendinnenclub gebleven. We waren vaak Nederlands kampioen geworden. Als klein meisje is het een soort kat en muis spel voordat je echt gaat basketballen. Vanaf het onder 12 team begonnen de wedstrijden, en daar speelde ik al voor het kampioenschap tegen speelsters als Mia Hordijk, Noor Driessen en Ilse Kuijt. Alle drie de speelsters zijn nu enorm goed bezig op het hoogste niveau van Nederland. Tegen Grasshoppers werden we al kampioen.

De finales zijn enorm spannend, al kwamen vaak makkelijk de voorrondes door. De eindstrijd zelf is altijd een happening, qua de hele show die er omheen wordt gemaakt. We speelden vaak tegen dezelfde tegenstanders gedurende de jeugdcompetities. Als 13-jarige speelster kijk je daar enorm naar uit, en daar train je altijd voor. Tijdens onder 18 was het een immens spannend seizoen. Wij verloren de Final Four in Katwijk met zes punten verschil, maar ze moesten bij ons in Tubbergen de return spelen. Die return moesten we met zeven punten verschil winnen. Dat event was bij ons enorm groot aangekleed, en speelsters van dames 1 die jonger dan 18 waren deden mee met ons. Wij moesten met een vijf punten voorsprong nog één keer scoren, met een zeer geringe tijd op de klok. Wij pakten een steal, en met een pass legde Madée Reinerink de bal in de ring waardoor het verschil van zeven punten was bereikt.”

Met veel speelsters een nieuw avontuur aangegaan in Almelo

Na een mooi en succesvol avontuur bij Jolly Jumpers was het voor Bente, en haar vriendinnen, tijd voor nieuwe uitdagingen. Deze uitdagingen zetten koers naar een succesvol en potentieel verloop! “Onze coach bij onder 18, Eelco Velthof, ging al eerder naar Uitsmijters. Hij heeft mij enorm veel vertrouwen gegeven, en ben daardoor erg goed gaan spelen onder zijn leiding. Met vijf speelsters (Madée Reinerink, Madée Sjoers, Anke Waaijer, Estelle Droste en ik) zijn we daar ook heen gegaan om te spelen. Wij speelden daar één jaar onder Eelco, en dit jaar spelen we met een vriendinnen team onder leiding van René Heeres. Aliëtte Dupont, zus van Celine Dupont, speelt ook in dat team, net als Nienke Jaspers-Faijer. Wij spelen op Eerste Divisie niveau, en willen stappen maken naar de Promotiedivisie en dan zo verder naar het hoogste niveau van Nederland met deze vriendinnen. Wellicht ga ik nog in Spanje basketballen, aangezien dat echt een droom is die ik graag zou willen najagen. Dat niveau is natuurlijk hoger dan in Nederland, dus daar zou je zeker veel van kunnen leren. Dat is mijn ambitie, de top halen. Niet voor niets wil ik altijd gaan voor winnen, winnen en nog eens winnen!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.