Celine Dupont in actie bij de University of New Mexico Lobos

Gepubliceerd op 1 december 2020 om 12:50

In Nederland kwam ze in actie bij diverse clubs, en al op jonge leeftijd heeft ze gedebuteerd op het hoogste niveau. Met haar omvangrijke talent is ze in 2019 naar Amerika gegaan, en zal in actie komen voor New Mexico Lobos. Van de 19-jarige Celine Dupont zullen we nog veel meer horen!

Veel clubs hebben Celine zien ontwikkelen

Elk jaar werd Celine beter en beter. Bij elk team leerde ze steeds meer nieuwe dingen. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat zij een complete speelster is geworden met de jaren. “Toen ik zes jaar was, begon ik met basketballen bij de Kikkers in Borne. Van daaruit ben ik de jaren daarna voor diverse clubs uitgekomen, zoals de Uitsmijters Almelo, Jolly Jumpers Tubbergen, Landstede Zwolle, Royal Eagles Apeldoorn en Binnenland Barendrecht. Mijn zus Aliëtte speelt ook basketbal. Ik ben meer een technische speler, en Aliëtte speelt meer op snelheid, dus ze houdt veel meer van driven naar de basket. Ik heb veel verschillende vaardigheden geleerd, maar momenteel ben ik vooral een schutter. Ik schiet voornamelijk veel driepunters en pak ook veel rebounds.”

Dan heb je als speelster al veel clubs gehad in Nederland, en dan komt Celine ook nog op zeer jonge leeftijd in aanmerking voor het hoogste niveau. “Op mijn 14e mocht ik voor het eerst meedoen in de Vrouwen Basketball League, namens Royal Eagles. Niet dat ik toen heel veel minuten maakte, maar ik mocht wel al kijken hoe het zou zijn.”

Nationale als internationale ontwikkelingen, met onder andere het verdedigen van een WNBA speelster

Het komt zeker niet vaak voor dat spelers op 14-jarige leeftijd al spelen op het hoogste niveau. Zoals bovenin te lezen is heeft Celine die eer wel gekregen, en niet alleen in Nederland. “In het begin vond ik het enorm spannend om gelijk op het hoogste niveau mee te doen, maar uiteindelijk leer je daar zoveel van en word je zeker een betere basketballer. Het gaat allemaal net wat sneller en fysieker dan bij onder 20. We speelden met een aantal Amerikanen in het team, en in dat seizoen speelden we ook in de European Women's Basketball League (EWBL). We moesten toen zelfs spelen tegen iemand van de WNBA, Michelle Snow. Het mooie was ook nog dat ik haar mocht verdedigen. Dat ging best goed, dus dat gaf mij nog veel meer vertrouwen! Ik vind het echt heel mooi om dat op jonge leeftijd te hebben meegemaakt.”

De eerste stappen naar Amerika

Met al deze ervaringen is het niet vreemd dat Celine meerdere malen geselecteerd is voor de Nederlandse jeugdteams. Haar talent is uiteraard daardoor ook aanzienlijk gestegen. “Het is sowieso altijd een eer om voor jouw land uit te komen, dus ook met de nationale jeugdteams. Het gaat allemaal net iets sneller en fysieker, maar het spelen van een EK vind ik het mooiste om te spelen. Dat volkslied erbij maakt het helemaal compleet.”

Celine beschikt over enorm veel gedrevenheid, zowel op het veld als buiten het veld! © Fiba Europe

Op 30 april 2019 kwam vanuit Celine het hoge woord naar buiten: “Happy that I am going to be a Lobo!” Ze kan precies vertellen hoe het is om in Amerika in actie te komen. “Het is echt fantastisch! Het is veel sneller en fysieker dan hier in Nederland. Ik moest daar eerst aan wennen. We hebben een team wat super snel speelt. Ons spel is om snelle aanvallen af te ronden. Het is een mix van mensen tussen 18 en 24 jaar. Hier komen iets van 6000 mensen per wedstrijd kijken, dus het leeft echt enorm hier! Des te meer een eer om hier te spelen, voor deze mensen. In de ochtend hebben we krachttrainen, en dan later 3 uur basketbaltraining. Dit jaar hebben we een heel goed team. Vorig jaar speelden we meer met echte centers. Dat is dit jaar een beetje anders, want we hebben nu centers die ook een driepunter erin kunnen gooien. We spelen veel five out systemen met screens hier en daar. Dat maakt het spel ook zeker sneller en bewegelijker. Dat is echt een systeem dat ik graag speel.”

New Mexico Lobos boft enorm met deze fantastische aanwinst!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.