Mega comeback Orange Lions Academy wordt beloond tegen Landslake Lions

Gepubliceerd op 14 januari 2023 om 11:00

Gaandeweg de eerste helft liep Landslake Lions uit tegen het thuisspelende Orange Lions Academy. In de Sporthallen Zuid stonden de bezoekers nog met 33-51 voor in het derde kwart, maar in het vierde kwart werd er door OLA sterk gerebound, verdedigd en fastbreak situaties afgerond waardoor ze steeds dichterbij Landslake Lions kwamen. Met name Lynn Peters kwam sterker in de wedstrijd, en Keona Douwstra zette OLA met nog drie minuten te gaan op voorsprong. Deze werd niet meer uit handen gegeven waardoor het 75-73 werd voor de Amsterdamse thuisploeg.

OLA start sterk, zoals ze ook het nieuwe jaar sterk zijn begonnen met een ruime zege in Barendrecht. Na de tip-off is het gelijk Pleun Emmelot die de eerste driepunter erin schiet. Lange tijd gaat het gelijk op, bij de bezoekers voornamelijk via het beweeglijke spel van Janna Vogelaar. Ze is heel snel, behendig en daardoor moeilijk af te stoppen van binnen en buiten de driepuntslijn. Aan het begin van de wedstrijd zijn het steeds verschillende speelsters die wat voor OLA en Landslake Lions inbrengen. Klaske Miedema, Keona Douwstra en Quintilla Hidalgo zorgen voor 10-8 na hun scorende input. Daar zal het ook een tijdje bij blijven wat OLA betreft. Landslake Lions scherpt haar verdediging aan met Romee van der Werf onder het bord, waardoor OLA moeilijk bij de ring kan komen. Zoals altijd is Van der Werf ook goed voor het reboundende werk, en daarmee worden Vogelaar en Yanti Samosir in stelling gebracht. Met een driepunter zorgt ze voor een grotere voorsprong voor de bezoekers, en mede door het sterke aanvalsspel van Teuntje Beukers is het na het eerste kwart 14-26 voor Landslake Lions.

Een bijzonder moment bij OLA als Joa Karreman in het veld komt. Ruim 2,5 jaar heeft ze met vervelende blessures aan de kant gezeten, maar haar geduld en hard trainen werd in dezen beloond. Landslake Lions gaat verder, vooral met Silke Valstar die ook een scorende inbreng realiseert. De bezoekers komen niet in gevaar, al is het OLA dat opnieuw aandringt als wederom Douwstra wordt gevonden. Er wordt sterker gerebound en gezocht naar kansen onder de basket. Hidalgo is wel iemand die onder het bord sterk kan zijn. Met drie inleggers oprij verkleint ze het verschil tot negen punten, maar Landslake Lions gaat gelijk door. Romee van der Werf is sterk onder de basket, en opnieuw moet OLA toezien dat het verschil groter wordt. Samosir en Vogelaar doen ook mee met het scorende werk waardoor het verschil 15 punten is bij rust voor OLA: 29-44 tot ongenoegen van coach Molly McDowell. Extra pech is de enkelblessure die Eve Blagrove heeft opgelopen.

Landslake Lions is beter gaan rebounden, en zet gelijk ook de toon na rust. Lisa van Roemburg zet de stand met een heel verre driepunter op 31-49. Toch blijft OLA zoeken naar een inhaalrace. Het verschil is 18 punten, vooral mogelijk gemaakt door een sterk spelende Van der Werf die onder het bord veelal goed is voor een serie scores waardoor ze al op 14 punten komt. Ook het snelle spel van Jadaly Benn is zeer effectief, met mooie passes die daaruit voortkomen. OLA zet nieuwe aanvallen op, en vindt de driepunter van Klaske Miedema op een belangrijk moment. Als Landslake Lions opnieuw Van der Werf vindt, vindt OLA nog een driepunter. Deze keer is het Hidalgo die raakschiet, en gelijk een begin van een ommekeer inzet. Hidalgo staat dan al op 13 punten en heel wat rebounds. Ondanks dat het verschil kleiner is weigert Landslake Lions het hierbij te laten. Ze zoeken Teuntje Beukers, en zij verzilvert tot twee keer toe een mooie jumper die Landslake Lions nodig had: 41-57. OLA zoekt een nieuwe kans, en vindt deze gelijk als zij meerdere passes geven in de aanval. Uiteindelijk wordt dan de openstaande speelster gevonden, en dat is in dit geval Aretha Linger. Samen met Kyara Bakker zorgt ze voor de inhaalrace. Landslake Lions scoort nu eens niet, waar het daarvoor Vogelaar, Beukers en Van der Werf waren die dat wel deden. Ricky Kapteijn pakt de steal, en een hele mooie pass van Angelika Girgenson bedient Klaske Miedema. Het verschil wordt kleiner, en Landslake Lions scoort ook niet meer. Wie dat wel doet is Lynn Peters. Zij lijkt op te staan na rust met veel rebounds en scores onder het bord waardoor het verschil nog maar zes punten is aan het einde van het derde kwart: 51-57.

Teuntje Beukers met een jumper die op een mooie manier doeltreft.

Beide ploegen gaan in de beginfase van het vierde kwart om en om in de achtervolging. Silke Valstar opent met een jumper, maar dat doet Linger aan de kant van OLA ook. Vervolgens is het Beukers dat voor de derde keer een mooie jumper verzilvert, en hetzelfde wordt gedaan via Douwstra. Zo blijft het verschil zes punten, totdat OLA helemaal toeslaat. In de verdediging houden ze Vogelaar en Van der Werf van scoren af. Lynn Peters staat vrij bij de driepuntslijn, en verkleint het verschil als zij raakschiet: 62-65. Landslake Lions heeft dringend een score nodig. In dat soort situaties vinden ze Janna Vogelaar die ook nu sterk afrondt. OLA laat het er niet bij zitten. Hidalgo is bezig aan een imposante wedstrijd. Opnieuw is ze goed in de fastbreak situatie. Landslake Lions scoort opnieuw niet, en Jaleesa Molina doet dat wel, zelfs met een and-1: 66-67. De bonus vrije worp gaat er niet in, maar het is Hidalgo die gelijk de rebound pakt. Kapteijn kan met een inlegger voor de voorsprong zorgen, maar het gebeurt niet. Een nieuwe kans doet zich voor Landslake Lions voor om weer uit te lopen. De bezoekers scoren niet meer makkelijk, en Douwstra zet OLA met een nieuwe jumper op voorsprong: 68-67. Kunnen de bezoekers daar iets tegenover stellen? Niet met het balverlies dat ze lijden, en Hidalgo vergroot daardoor het verschil. OLA staat 72-69 voor, en lijkt op tijd wakker te zijn. Toch zoekt Landslake Lions opnieuw naar Vogelaar die een and-1 verzilvert met nog één minuut te gaan. De bonus vrije worp gaat er niet in waardoor het 72-71 blijft, en met het balbezit en de persoonlijke fouten die wordt gemaakt schiet Molina steeds één van de twee vrije worpen raak: 74-71 met nog 12 seconden te gaan. Landslake Lions heeft een driepunter nodig om gelijk te komen, maar Benn sprint naar de overkant om zes seconden voor tijd de tweepunter te verzilveren, wat niet voldoende is: 74-73. OLA heeft balbezit, en Landslake Lions maakt een persoonlijke fout waardoor Kyara Bakker vrije worpen mag nemen met nog 2,8 seconden te gaan. De eerste gaat er niet in. Als ze de tweede mist gaat bij het raken van de ring de klok gelijk lopen en kan Landslake Lions niet meer tot een goed schot komen. De tweede gaat raak, en coach Nadine Boesaart weet dat Landslake Lions na de time-out nog kan scoren. Ze mogen op hun aanvalshelft uitnemen, met een kans op een verlenging of een overwinning dankzij een driepunter. Janna Vogelaar wordt gezocht bij Landslake Lions, en ontvangt de bal om gelijk voor de driepunter te gaan. Zij kan Landslake Lions de overwinning bezorgen met dat schot, maar deze gaat er niet in, en vanuit de rebound wordt te laat gescoord waardoor OLA een mooie overwinning pakt na een geweldige comeback met 75-73.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.