Landskampioen Den Helder Suns wint in Landsmeer

Gepubliceerd op 12 januari 2023 om 16:30

Doordat Topkip Lions terug bleef komen in de wedstrijd, bleef het lang spannend. Een goed schietende Charlotte van Kleef zorgde steeds voor een nieuwe comeback, maar de landskampioen bleef met de inbreng van Iris Vennema, Janiek van Veen en Lotte Toornstra overeind en won met 69-75.

Het seizoen van Topkip Lions kent op dit moment een grijs verloop. Een zevende plaats is niet iets wat we gewend zijn, hoewel ze goed van start gaan tegen Den Helder middels een jumper van Lindsay Pengel. Gelijk aan de andere kant doet Kiki Fleuren hetzelfde, op een manier zoals zij dat echt kan: haar snelheid gebruiken en sterk naar de basket afronden. De bezoekers gaan verder, en wel via Kelsi Lidge. Ze gaat de confrontatie aan en vergroot daarmee de voorsprong voor Den Helder. Met acht punten oprij voor Lidge staat het al 7-13, en dat wordt 7-20 als Iris Vennema in stelling wordt gebracht met een snelle break naar de overkant en een and-1. Verder is het Melissa 't Jong die voor het verschil van 13 punten tekent. Dreigt de wedstrijd al vroegtijdig verloren te gaan voor de Lions? Zeker niet, want na een lange tijd komen ze van de zeven punten af. De driepunters van Charlotte van Kleef en Indy le Belle zorgen voor 13-20 na het eerste kwart.

De thuisploeg heeft het laatste antwoord gegeven, en gaat verder. Prachtige passes van Anouschka Meijer en Claire Hirman maken het voor Van Kleef mogelijk om te scoren. De Suns lopen vast en Van Kleef verkleint het verschil met andermaal een driepunter: 18-22. Den Helder heeft moeite met de verdediging van Landsmeer, en de thuisploeg minimaliseert het verschil met nog een driepunter. Deze keer is het Myrthe van Heeten die raak schiet. Het gaat goed bij de Lions, mede ook door de inbreng van talentvolle speelsters. Bij Janna Vogelaar is beweeglijkheid te zien, en bedient haar medespeelsters goed. Een and-1 van Emma de Wit zet Topkip Lions weer op voorsprong, zeker ook met een benutte bonus vrije worp: 24-22. Op dat moment wil Janiek van Veen wat terug doen voor de bezoekers, en een drive en een driepunter zorgt ze voor een ommekeer in de wedstrijd. Daarna is het opnieuw Vennema die rond het einde van een periode weer toeslaat met een serie aanvallen. Ondanks nog een and-1 van De Wit is Den Helder Suns uitgelopen naar 31-37 bij rust, mede ook door de vele turnovers aan de kant van de thuisploeg.

Den Helder opent na rust via Mecx van Linge. Van de talentvolle schutter hebben we nog niet veel gezien, maar ze is twee keer goed voor een jumper waardoor het verschil groter wordt. Een ander talent die enorm veel moois inbrengt is Lotte Toornstra. Elke wedstrijd is ze wel goed voor meer dan 10 rebounds, en in de aanval wordt ze steeds belangrijker. Opnieuw is het Van Kleef die met haar schoten de thuisploeg op een kleiner verschil zet, totdat Vennema opnieuw opstaat. Of het nu schieten is, of gaan voor de drive naar de basket; ze kan het allemaal. Ook in de rebounds is Den Helder steeds alerter met Amber Lewakabessy en Priscilla van Es. De bezoekers lopen dan ook opnieuw uit, en weer is het Landsmeer dat voor verweer gaat zorgen. Nadine Boesaart houdt de veel scorende Toornstra op dat moment van scoren af, Vogelaar zet opnieuw het spel op en Van Kleef blijft raakschieten. Na een steal van Epiphany Etienne kan het nog, maar de Lions verliezen weer vaak de bal waardoor Den Helder in veilige haven blijft. Iris Vennema is explosief en komt uiteindelijk op 21 punten. Toornstra doet opnieuw wat ze moet doen: scoren en rebounden, en dus met 12 punten en 10 rebounds een mooie double-double voor haar. Janiek van Veen begint ook steeds meer in scorende positie te komen, en ook Kiki Fleuren was met 10 assists een belangrijke floorleader. Ondanks de driepunters van Van Kleef en Lies van Straaten blijft de thuisploeg met 69-75 achter waardoor Den Helder weet te winnen middels een inbreng van het collectief.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.