Schutter Lies van Straaten schittert met driepunters

Gepubliceerd op 21 januari 2021 om 12:50

Inmiddels is ze in Landsmeer een bekende basketbalster geworden. Op het veld staat de 20-jarige Lies van Straaten bekend om haar intense doorzetting en vermogen om wedstrijden in het voordeel van haar team te kunnen beslissen. Tegenstanders konden zich schrap zetten voor schuttersgeweld aan haar kant!

Keuze uit diverse sporten

Bij Uball Utrecht en Landslake Lions heeft ze zich enorm in de kijker gespeeld. Een buitenlands avontuur had er in 2020 zeker in kunnen zitten. “Dit jaar heb ik de stap gemaakt om in het buitenland te basketballen. Dat heb ik een aantal maanden in Frankrijk kunnen doen. Helaas ben ik nu wel weer terug in Nederland, onder andere door corona. Maar nog steeds ben ik dezelfde positieve Lies. Ik probeer over alles het beste uit te halen. Ik ben een speelster die altijd wel doorzet, hoe ver we ook achter staan. Niets is voor mij onmogelijk. Ik ben een small forward, maar kan ook power forward spelen. Verdedigend kan ik mijn tegenstanders onder het bord goed afstoppen. Ik ben 20, en op die leeftijd mag zeker nog geleerd worden.”

Basketbal was niet de enige keuze die Lies voor ogen had. Sterker nog, als het niet aan een aantal andere sporten lag was het er misschien nooit van gekomen. “Ik zat op tennis, en speelde vaak met jongens en meiden die drie jaar ouder dan mij waren. Daarnaast moest ik nog een aantal jaren wachten om competitie te spelen binnen tennis. Voor mij hoefde dat niet meer, dus toen zei ik tegen mijn ouders dat ik op hockey wilde. Daar stond helaas een wachttijd van anderhalf jaar bij clubs in mijn omgeving. Ik moest in de tussentijd een andere sport doen. Snowboarden leek mij wel wat, alleen dat was te ver rijden. Handbal was mijn volgende keuze, maar ik kreeg vanwege mijn lengte het advies om te basketballen. Ik wilde dat zeker gaan proberen. Bij mijn eerste training bij SVO Utrecht had ik gelijk een balgevoel. Kan zeker kloppen, want mijn beide broers deden aan balsporten. Ik pakte het basketballen erg snel op, en hockey hoefde voor mij niet meer. Ik kwam later met Uball in aanraking. Dat hield in vijf dagen in de week trainen en in het weekend wedstrijden spelen. Ik deed daar ook rayon trainingen bij. Na vijf jaren bij Uball te hebben gespeeld ben ik naar Landsmeer gegaan bij Landslake Lions, eveneens vijf seizoenen.”

Lies gaat hier omhoog namens haar Franse team!

Welke sport kreeg de meeste kans?

Hoe zou Lies haar spel eruit hebben gezien bij een andere sport dan basketbal? Uiteindelijk blijft daarvan één keuze echt mogelijk. “Tennis vind ik eerlijk gezegd iets wat ik in mijn vrije tijd wil doen of tijdens vakantie. Ik ben toch meer iemand die voor teamsport ga. Ik kan meer mijzelf uiten en mijzelf helpen, en dat vind ik heel belangrijk. Wat hockey betreft, ik denk dat ik een verstandige keuze heb gemaakt het niet te doen. Bij basketbal zit ik prima, en lichamelijk gaat dat ook zeker goed. Met handbal had ik het ook wel gemaakt denk ik. Net als bij basketbal denk ik dat ik mijn tactiek binnen teamsport daarop wel zou kunnen toepassen.”

Topschutter, zowel bij 5x5 als 3x3

Een hele serie aan driepunters heeft Landslake Lions kunnen aanschouwen. Lies werd met het jaar steeds trefzekerder van afstand. “Ik denk dat ik bij Uball mijn driepuntsschot heb ontwikkeld. Op een gegeven moment weet je gewoon hoe je dat moet schieten. Door middel van André Bout kreeg ik diverse tips qua stand van mijn voeten en mijn elleboog bij het schieten. Bij Landslake was het puur doortrainen, van statische schoten naar geforceerde schoten. Na een lange tijd wachten, met twee jaar op de bank zitten, kreeg ik mijn minuten in 2019-2020. Ik heb zo vaak het spel gezien, maar dat je dan tussen meiden mag staan die soms international zijn is echt bijzonder. Dat geeft je als team, maar ook als individu een enorme kick.”

Lies is ook een aantal keren benaderd voor het Nederlands team 3x3 basketbal. “Ik vind dat het 3x3 basketbal een hele andere wereld is. De hele beleving is een stukje meer. Je speelt met een kleiner team van vier speelsters, en je hebt zoveel ruimte om je heen dus je kan zeker veel creëren. Het woord Nederland op je borst hebben is gewoon een eer om dat te dragen.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.