Talent Mecx van Linge bloeit enorm van alle mogelijkheden als profspeelster en als international

Gepubliceerd op 4 december 2021 om 10:00

Bij Den Helder Suns werd de 17-jarige Mecx van Linge afgelopen seizoen kampioen op het hoogste niveau van Nederland. Toen combineerde ze dames 1 samen met onder 20, en ondertussen is Mecx ook een international op het gebied van 3x3 basketbal. Ook daar heeft ze leuke tijden meegemaakt, en gaat ze alleen maar meer schitteren en bloeien. Haar talent en mogelijkheden zullen haar nog meer prachtigs geven.

Afkomstig uit een basketbalfamilie

Al op jonge leeftijd is Mecx begonnen met basketballen. Niet vreemd als veel familieleden dat ook hebben gedaan. “Mijn moeder en zus (Gwen) hebben altijd gebasketbald,” vertelt Mecx. “Ik ben altijd bij ze gaan kijken. Op mijn vijfde ben ik gaan basketballen. Gwen speelde altijd als center, en ik ben meer een small of power forward. Als power forward kan ik ook goed schieten, maar zou ook in de post kunnen spelen. Deze combinatie zou ik vaker willen uitvoeren.”

Meteen vertrouwd bij de Helderse basketbalwereld

Nog steeds draagt Den Helder bij aan het ontwikkelen van het talent wat er plaatsvindt. Mecx weet hoe het is om beter te worden en de top te kunnen bereiken. “Bij Den Helder voelde ik mij gelijk welkom,” beaamt ze. “Alles was vanaf het begin heel goed geregeld, en het voelde als een echte familie. Toen ik bij onder 14 speelde, toen ik 12 jaar was, ben ik op landelijk niveau gaan spelen. Op diverse posities ben ik beter geworden sinds het moment dat ik op dat niveau speel, en ontdekte meer van het spelletje. Dat is iets wat Den Helder mij ook snel heeft meegegeven. Trainers als Laura Kooij, Meindert van Veen en Ton Bootsman hebben mij enorm geholpen om beter te worden. Op dit moment leer ik van Mario Bennes enorm veel bij dames 1. Dat heeft mij snel laten wennen om op het hoogste niveau te kunnen deelnemen.”

Ze heeft al snel haar favoriete speelster kunnen ontdekken. “Van Maaike Klein was ik van kleins af aan al fan. Ik vond het heel bijzonder om ook bij haar in het team te spelen!”

Kampioen worden met Den Helder Suns én beter worden, wat wil je nog meer

Sinds vorig seizoen kwam Mecx uit voor het damesteam van Den Helder op het hoogste niveau. Onder leiding van coach Mario Bennes ging zij deze nieuwe uitdaging aan. “In het begin was het enorm spannend! Tegelijkertijd is het een enorme eer om op dat niveau te spelen. De dames geven mij enorm veel vertrouwen. Het gaat mij enorm goed af op dat moment. Het voelde afgelopen seizoen heel vertrouwd, en het voelt enorm als familie. De jonge speelsters krijgen veel kansen om beter te worden, en dat lukt ook vaak!

In het begin zaten we natuurlijk met een coronastop. We hebben ons spel weten aan te scherpen en bereikten de finale van de play-offs. Tegen Binnenland hebben we een kampioenschap weten te behalen. Dat voelde zo heerlijk, aangezien je zoiets niet vaak meemaakt. Ook dit seizoen willen ze de jeugdspeelsters weer laten doorbreken. Het zal een seizoen worden waarin we hopelijk op meerdere fronten zullen winnen; het winnen van het kampioenschap en het beter laten worden van de Helderse talenten.”

Schitteren als international

Afgelopen zomer is Mecx uitgekomen als international bij de Orange Lions. Dat heeft haar veel nieuwe mogelijkheden gegeven, zowel op gebied van 5x5 als 3x3 basketbal. “Dit jaar ben ik geselecteerd voor de Orange Lions onder 18. Door corona heeft er geen EK plaatsgevonden. Wij deden in augustus 2021 mee aan het WK 3x3 onder 18 in het Hongaarse Debrecen. De eerste twee wedstrijden waren tegen Roemenië en Egypte, welke wij alle twee hadden gewonnen. We hadden best wel veel rust tussen de wedstrijden door, zodat het een lange week zou worden. Helaas verloren we tegen Spanje en Oekraïne, maar het was natuurlijk een eer om op een wereldtoernooi te mogen deelnemen. Het was ook heel leuk om samen met Jaleesa, Pien en Iris in een team te spelen. Gedurende de voorbereiding op dit toernooi hebben wij eerder al veel toernooien gespeeld, en daar kon je zien dat we steeds beter op elkaar ingespeeld raakten. Tijdens deze voorbereidingen was het ook heel mooi om weer met (buiten) publiek te spelen.

Met 3x3 onder 17 zijn we naar Hongarije geweest om een EK ticket te bemachtigen, welke in september 2021 plaatsvond. Met hetzelfde team wilden we opnieuw laten zien wat wij konden. De eerste twee wedstrijden wonnen we tegen Wit-Rusland en Israël. In de kwartfinale lukte het helaas niet tegen Oekraïne, waar wij graag revanche op hadden willen nemen na het afgelopen WK onder 18. Het is ook zuur dat wij van Wit-Rusland in de poule wonnen en dat zij dan een medaille hadden behaald. Dat maakt dat wij ook kans hadden, maar wat nog niet is kan nog komen!”

Een prachtvoorbeeld van hoe je beter kan worden, als je maar beter wilt worden. Mecx laat op een prachtige manier zien dat ook zij een fantastisch talent is waar wij veel mooie dingen van zullen terug zien!

Reactie plaatsen

Reacties

Kathy
3 jaar geleden

Superleuk....