1 tegen 1 met Klaske Miedema

Gepubliceerd op 4 december 2020 om 12:00

MBCA Amstelveen had afgelopen seizoen de beschikking over speelster Klaske Miedema, toen nog bij het onder 14 team. Sinds dit seizoen is het onder 16 team van MBCA samengegaan met het onder 16 team van Landslake Lions uit Landsmeer. Klaske gaat een nieuw seizoen tegemoet in de onder 16 competitie, iets wat haar tot nu toe erg goed af gaat. De 13-jarige Klaske is al vijf jaar bezig met basketbal. Via de regionale competitie is ze door MBCA ontdekt, en speelt daardoor op landelijk niveau. We stellen haar een aantal vragen om te zien wat haar doel is en wat voor talent de basketbalwereld heeft binnengebracht.

1.  Waar heb je zoal gebasketbald?

“Toen ik acht was, speelde ik mijn eerste wedstrijd. Ik zat eerst op voetbal, maar ik wilde na een tijdje wat anders gaan doen. Een klasgenootje van me zat toen al op basketbal, dus dat wilde ik toen ook gaan proberen. Dat vond ik toen enorm leuk, en vanaf dat moment ben ik begonnen bij Break Stars in Baarn. Ik deed toen ook met landelijke bijeenkomsten mee. Daar werd ik gescout door MBCA, want zij wilden een team opzetten wat landelijk zou gaan spelen. Een toenmalig coach van MBCA had mij al eerder zien spelen en wilde mij in het team hebben. Zo ben ik op landelijk niveau beland.”

2.  Je speelt ook voor Landslake Lions. Waaruit bestaat deze samenwerking?

“De combinatie MBCA en Landslake Lions is tot stand gekomen omdat MBCA geen team in de onder 16 competitie kon vormen, en Landslake Lions ook niet. Zodoende zijn deze organisaties een samenwerking aangegaan tot het vormen van een onder 16 team, onder de vlag van MBCA.”

3.  Wat doe je buiten basketbal?

“Ik speel ook nog tenniswedstrijden naast basketbal.”

4.  Wat maakt basketbal voor jou zo’n fantastische sport?

“Het is een sneller spel dan bijvoorbeeld voetbal. Het spel, de voorsprong, de stand en de wedstrijden kunnen heel snel veranderen. De dynamiek in het spel is wat mij aanspreekt bij basketbal.”

5.  Wat voor type speelster ben je?

“Ik breng het spel niet op, want een point guard ben ik niet. Daarnaast ben ik wel een speelster die schiet wanneer ik vrij sta en een kans heb het team de nodige punten te bezorgen. Ik rebound veel en verdedigen vind ik ook leuk om te doen. De tegenstander van scoren afhouden geeft nog meer een boost om dan zelf verder uit te lopen.”

6.  Waar zou je beter in willen worden?

“Ik zou toch meer druk op de verdediging willen geven. Daarnaast zou ik vaker fastbreaks willen afronden, zowel met mijn linker- als mijn rechterhand.”

7.  Dit seizoen speel je bij U16 bij MBCA. Waarin ben je beter geworden sinds het moment dat je daar speelt?

“Ik ben veel beter geworden in het hebben van mijn balcontrole. Daarnaast schiet ik ook beter en durf ik meer te doen op het veld. Hierdoor neemt mijn zelfvertrouwen ook met de wedstrijd toe.”

8.  Tussendoor heb je ook toernooien in het buitenland bezocht. Hoe heb je dat ervaren?

“Het is echt heel leuk om in een ander land te spelen! Tegen andere landen spelen geeft zelf meer inzicht in het spel, en maakt je daardoor een betere speelster.”

9.  Wat heb je zoal geleerd bij clubs waarvoor je nu en in het verleden in actie bent gekomen?

“Bij Break Stars heb ik heel veel fundamentele basiselementen onder de knie gekregen. Denk hierbij aan dribbelen, rebounden en het verdedigen. Nu bij MBCA heb ik mij meer gefocust op het schieten, wat mij tot dusver goed afgaat.”

10.  Heb je ooit ambities gehad om op hoog niveau te gaan spelen?

“Ik zie eigenlijk wel waar ik kom. Als ik gevraagd word voor een club op het hoogste niveau of het buitenland, dan ga ik daar zeker wel heen! Ik sta er zeker voor open, en werk er wel heel hard voor.”

11.  Wat zou jij verder nog binnen het Nederlands basketbal willen betekenen?

“Ik zou weleens in de Final Four willen komen.”

Reactie plaatsen

Reacties

Oma van Klaske
4 jaar geleden

Woorden schieten te kort hoe trots ik op mijn kleindochter ben!

Bryant Abath
4 jaar geleden

En terecht, Klaske is een enorme topper!!