Richelle van der Keijl: “Op naar Eurobasket 2021!”

Gepubliceerd op 6 december 2020 om 10:50

In 2019 begon het Nederlands damesteam (de Orange Lions) goed aan de kwalificatiereeks door thuis te winnen van Hongarije. De weg naar Eurobasket 2021 staat hierdoor zeker nog open, en de Nederlandse formatie beschikt over enorm veel potentie.

Diverse clubs in Europa

De 27-jarige Richelle van der Keijl is ook international. Ze is begonnen bij Lokomotief Rijswijk, ongeveer 17 jaar geleden. Van daaruit is ze al gauw in aanmerking gekomen bij verschillende clubs in Europa. “Allereerst ben ik naar Amerika gegaan. Ik speelde daar drie jaar voor Wright State University en zat daarna nog één jaar op de University of New Mexico. Vervolgens ging ik naar A.O. Dafni in de Griekse hoofdstad Athene. Daar kreeg ik helaas al een kruisband blessure. Ik kwam daarna nog uit voor Lekdetec Bemmel en afgelopen seizoen voor het Praagse BLK Slavia. Helaas kwamen we toen in aanraking met corona. Ik zou naar Duitsland gaan, maar ik heb nu opnieuw een kruisband blessure opgelopen. Momenteel ben ik aan het revalideren.”

Zeer sterke inbreng, zowel in het buitenland als namens de Orange Lions!

Ontwikkeling bij Lokomotief

Bij Lokomotief was Richelle vanaf het begin in haar basketbalcarrière al een veelbelovend talent, net als andere spelers die daar waren begonnen. “De eerste trainingen gaven mij al gelijk het vertrouwen dat er meer in kon zitten. We hadden daar echt goeie coaches. Ze zijn ook puur op discipline gaan letten, wat ook belangrijk is als je echt beter wilt worden. Elke training en wedstrijd was ik erbij, en zo kom je steeds hogerop. Ik zat onder andere met Zera Butter en Maxime Essenstam in het team, en zij zijn gedurende hun carrière ook ver gekomen. We speelden gelijk al snel als één team, waarbij we zes keer Nederlands kampioen zijn geworden. We werden hierdoor ook met z’n allen erg goed en ontwikkelden onszelf enorm. Dat heeft Lokomotief mij in elk geval gegeven.”

Voordat Richelle naar Amerika ging speelde ze eerst bij BV Leiderdorp. Daar maakte ze in korte tijd veel punten en pakte veel rebounds. Ze liet zich gelijk als een zeer effectieve speelster zien. Datzelfde spel liet ze ook in Den Helder en bij CTO zien. “Voor CTO kreeg ik al een aanbieding van een universiteit in Amerika. Dat vond ik eigenlijk nog te vroeg. Met de instap naar het CTO begon ik er wel steeds meer aan te denken om richting het buitenland te gaan. Ik maakte een lijstje wat ik precies wilde, en dat werd toen eerst Amerika. Ik kwam bij Wright State University terecht. Al die colleges bekijken maakte het voorheen best lastig. Professioneel spelen in Europa is heel anders. Ik focuste mij totaal op de trainingen en beter worden. Daarnaast waren er bijvoorbeeld minder fysio’s aanwezig dan in Amerika.”

Spelen als international

Inmiddels is Richelle al een tijdje een international die voor het Nederlands team uitkomt. “Als jonkie kwam ik al snel in het Nederlands team terecht. Dat was in het begin spannend, want je komt er dan net in en je ziet dat de andere speelsters in het begin al verder zijn en het spel in het Nederland al veel beter kennen. Daardoor raak je er langzaamaan wel meer aan gewend en is dit iets wat ik nooit meer zou willen missen. Ik denk dat we voor de kwalificatie een heel goed team hebben. We zijn wel een stukje jonger dan voorheen, maar beschikken zeker over meer talent. De eerste wedstrijd tegen Hongarije was al een heel goed begin, en ik weet zeker dat we veel verder dan dat gaan komen en dat we in staat zijn om mee te doen met Eurobasket 2021!”

Reactie plaatsen

Reacties

Jeff de Vlugt
3 jaar geleden

Leuk interview.

Jeff
3 jaar geleden

Vooral het eerste Nederlandse kampioenschap was het leukst😄