1 tegen 1 met Tamara de Jong

Gepubliceerd op 3 november 2022 om 08:30

Al zes jaar is Tamara de Jong (nummer 6) aan het basketballen bij BV Hoofddorp. Daar heeft ze onder meer van Kirsten van Poeteren (links bovenin) enorm veel geleerd, en past deze ontwikkelingen nu toe op het onder 22 team van Hoofddorp. Ook Tamara zal een mooie ontwikkeling tegemoetkomen na haar blessure!

1.  Stel je eens aan ons voor, wie ben jij?

“Ik ben Tamara de Jong, 20 jaar en studeer veiligheidskunde. Dit jaar loop ik stage bij de politie, iets waar ik later ook wil werken. Daarnaast basketbal ik bij BV Hoofddorp.”

2.  Was basketbal jouw eerste sport?

“Voetbal was het eerste wat ik deed, aangezien ik daar enorm enthousiast over was. Ik speelde als verdediger en ben ook een tijdje keeper geweest. Alleen brak ik mijn arm, en heb ik een zenuwbeschadiging opgelopen in mijn hand. Voetbal is een buitensport, en door de kou deed mijn zenuw enorm pijn. Daardoor moest ik stoppen met voetbal, waarna ik een aantal jaar later een proeftraining basketbal ben gaan volgen. Mijn vader heeft vroeger ook gebasketbald, onder andere in Leiden. Ik vond het gelijk heel leuk, en aangezien het een binnensport is heb ik geen problemen gehad met mijn hand.”

3.  Heeft jouw vader vroeger op hoog niveau gebasketbald in Leiden?

“Dat weet ik eerlijk gezegd niet. Ik weet wel dat hij vroeger ook in de Vijf Meihal heeft gespeeld, en nog steeds komt hij vaak oude trainers of spelers tegen met wie hij heeft gebasketbald. Hij was 10 jaar toen hij in Leiden speelde.”

4.  Wat voor type speelster ben jij?

“Het was in het begin passen en meten qua team voor wat voor speelster ik eigenlijk ben. Qua lengte ben ik een forward, en qua spel ben ik sterk als verdediger. Zelf wil ik meer 1 tegen 1 gaan, en breng ik de rust in het spel wanneer het chaotisch wordt. Dat is puur om het spel op een gecontroleerde manier draaiende te houden.”

5.  Is er een speler naar wie je opkijkt?

“Recentelijk is het bij Leiden Worthy de Jong geweest. Bij BV Hoofddorp is Kirsten van Poeteren lange tijd mijn coach geweest, dus zij is echt een voorbeeld van mij! Daarbij, de fysiopraktijk waar ik zit daar werkt ook Gwen van Helfteren. Haar heb ik met CobraNova zien spelen tijdens de landelijke finale tegen BV Hoofddorp. Zij is voor mij ook een goede speelster!”

6.  Hoe was het om voor het eerst te basketballen bij BV Hoofddorp?

“In het begin was de allereerste training met Kirsten en Ehlaha Wali. Destijds wist ik niets van basketbal af, qua regels en techniek. Alle meiden die er waren die nemen je mee in de ontwikkeling van jonge spelers. Als 14-jarige liet ik het wat meer op mij af komen, maar je wordt door deze meiden echt steeds beter.”

7.  Later speelde je op landelijk niveau bij BV Hoofddorp. Hoe was het voor jou om op een hoger niveau te spelen?

“Best een uitdaging, maar met een heel leuk team! Je voelt de spanning met elkaar, en met elkaar zijn we heel enthousiast. Die samenhang is altijd aanwezig geweest.”

8.  Je speelt dit seizoen bij onder 22 van BV Hoofddorp, ook onder leiding van Kirsten. Wat zijn jouw verwachtingen van dit team?

“De helft van de meiden ken ik heel goed, dus dat zit in elk geval goed. Het is een hecht team, waarbij ik denk dat we daarin meer naar elkaar toe gaan groeien en de resultaten daardoor ook goed zullen zijn.”

Dat laatste is tot dusver goed zichtbaar. Onder 22 staat eerste in de competitie na vier wedstrijden en wonnen alle wedstrijden met ruime cijfers!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.