Linda Appers over haar basketbaltijd

Gepubliceerd op 2 november 2022 om 08:30

Sinds jaar en dag is Linda Appers, rechts naast Zera Butter, betrokken bij de basketbalclub Binnenland uit Barendrecht. Zelf heeft ze er een lange tijd gebasketbald, en inmiddels neemt ze al een tijdje deel aan de coachingstaff van de dames 1 ploeg op het hoogste niveau. Linda heeft prachtige tijden meegemaakt, en Binnenland mag enorm boffen met haar in de coachingstaff!

Sprongen maken van de Junioren-eredivisie naar de hoofdmacht

Aangezien haar familie ook betrokken is geweest bij Binnenland was het geen verrassing dat Linda daar ook is begonnen met basketballen. Al gauw zat ze op haar plek in deze club. “In de jeugd had je op dat moment één trainster die steeds dezelfde training gaf,” herinnert Linda nog van vroeger. “In de tijd dat ik basketbalde had je nog niet veel meisjes, dus speelde ik eerst in een jongensteam. Dat vond ik altijd enorm leuk, en ik denk dat ik daar ook veel van heb meegekregen. Vanaf mijn 13e heb ik altijd bij de meiden gespeeld, en toen ging het qua ontwikkeling in een treinvaart.”

Onder leiding van verschillende trainers werd Linda steeds beter. Niets zou een mooie carrière haar in de weg zitten als ze zou blijven groeien. “Ik ging vrij snel van de onder 20 Eredivisie naar dames 1 om mee te trainen, onder leiding van Gert-Jan van der Linden. In de onder 20 Eredivisie is Erik van den Brink mijn coach geweest, en in combinatie met hem en Gert-Jan ben ik voor mijn gevoel echt beter geworden. Vrij jong deed ik mee met het Nederlands basketbalteam, waarbij ik meerdere A interlands heb gespeeld. Meindert van Veen heeft mij beter leren schieten, dus ik had in die tijd drie coaches die mij enorm veel hebben gebracht.”

Het eerste moment op het hoogste niveau

Het is in de onder 20 Eredivisie zo ver gekomen dat Linda haar weg omhoog vond in haar ontwikkeling. “Voorheen speelde ik met de club niet echt hoog,” vertelt Linda. “Het team was al jarenlang bij elkaar met dezelfde speelsters, en ik kwam met een nieuwe lichting als jonge speelster bij het onder 20 team. Het was een enorm leuke ervaring, waardoor ik in mijn laatste jaar meer een stempel op de wedstrijd kon drukken. Op jonge leeftijd was ik vrij lang, en op dat moment werd ik steeds meer getraind richting professioneel basketbal. Toen ik ook net bij het Nederlands team betrokken werd, legde Meindert van Veen de focus dus al op het schot. Vrijwel op alle vlakken ben ik sinds de onder 20 Eredivisie omhoog gegaan.”

Dat ze sprongen heeft gemaakt heeft ze bewezen met een plek in het team op het hoogste niveau van Nederland. Het was een prima begin voor Linda. “Op mijn 14e ben ik een paar wedstrijden gaan ingevallen bij dames 1. Het team bestond uit Petra van Schaik-Weeda, een oud-international. Ook Inge Huitzing en Irene Sloof speelden in dat team. Je merkt dat het een ander niveau was, maar je werd echt gelijk betrokken door de meiden. Het was een fantastische groep om in te stromen! De eerste echt bewuste wedstrijd waarin ik meespeelde was in de Apollohal tegen BV Lely. Zij hadden ook allemaal Amerikanen en internationals in het team zitten. Daar kijk je natuurlijk je ogen naar uit. Dat was echt een enorm mooie ervaring.”

Een geroutineerde speelster worden

In 2007 was het zo ver gekomen dat Binnenland zich moest richten op een doorbraak van een nieuwe jeugdlichting. Speelsters als Lisa en Natalie van den Adel kregen steeds meer belang op het hoogste niveau. “Er stopten in die periode een aantal spelers die een tijdje bij ons hebben gebasketbald. Inge stopte, en Irene was ook weg. Het werd tijd voor een nieuwe lichting, aangezien we jeugdspeelsters hadden die op doorbreken zaten. Ik werd daardoor een van de geroutineerde speelsters, maar ik gaf al wel training aan de onder 14 2 team. Je ziet speelsters binnenkomen die nog onwennig zijn en nog moeten groeien. Het was natuurlijk lastig om een stapje terug te doen, want je speelde voorheen altijd om het kampioenschap. Toch is het een goede stap geweest om in de toekomst succesvol te kunnen zijn, en het was vooral heel erg mooi om de ontwikkeling van deze speelsters mee te maken!”

Een tijdelijk vertrek

Toch maakte Linda niet haar carrière vol bij enkel Binnenland. In 2009 ging ze naar BV Leiderdorp. “Ik had de knoop doorgehakt om te stoppen bij Binnenland. We zijn als familie allemaal betrokken geweest bij de club, dus het was best een lastige keuze. BV Leiderdorp belde op over dat ze mij in het team wilde hebben. Het eerste jaar was best onwennig, maar daarna hadden we een heel goed team. Het was ook voor mijn eigen ontwikkeling best goed geweest om er even uit te zijn, en je ziet ook weer wat anders.”

Terug naar Binnenland, met succes

Toch begon het na twee jaar bij Linda te kriebelen om weer terug te komen Binnenland. Haar besluit om terug te keren kwam op een goed moment. “Na mijn verblijf in Leiderdorp zijn we met Joost van Rangelrooy gaan bouwen aan een sterk team. Dat heeft ertoe geleid dat we stappen richting de top hebben gemaakt. We behaalden in seizoen 2013-2014 hebben we alle prijzen gewonnen: de nationale beker, de Final Four en de landstitel. De hele groep had vertrouwen in elkaar, en werd steeds hechter. Zera Butter werd sterker, Leonie Kooij was een belangrijke kracht, en jeugdspeelsters als Shari Jeffrey en Cassidy Cheuk-Alam werden ook steeds sterker. Het klopte allemaal, waardoor we echt onverslaanbaar werden.”

Vertrouwd binnen de coachingstaff

In 2016 besloot te stoppen met professioneel basketballen. Toch liet Binnenland haar na een tijdje niet zomaar gaan, en werd toegevoegd aan de coachingstaff. “Toen ik stopte bij Binnenland was ik eventjes met alles gestopt. Na een half jaartje werd er toch aan mij gevraagd of ik wat voor de club wilde gaan doen. Dat zag ik wel zitten, en sindsdien ben ik altijd weer betrokken geweest. Daarnaast coachte ik ook weer de meiden onder 12. De samenwerking met Binnenland verloopt heel goed, en we behaalden in 2021 de finale van de play-offs. Toch blijft het lastig in de Eredivisie. De vijver is vrij klein, en na het vertrek van een aantal meiden is het moeilijk om gelijk goede speelsters terug te vinden. Soms is het door laten stromen van de jeugd ook een lastig vraagstuk. Wat dat betreft is het altijd afwachten wat een nieuw seizoen ons brengt!”

Op dit moment staat Binnenland derde in de Vrouwen Basketball League met vier gewonnen wedstrijden uit zes duels. De competitie is nog jong, en kan dan ook alle kanten nog op.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.