MBCA Amstelveen dames onder 16 pakt als collectief de Basketball Cup

Gepubliceerd op 24 maart 2024 om 13:30

Tijdens de wedstrijd wist MBCA vooral gebruik te maken van meerdere speelsters: de driepunters van Hannah Mannaerts, de blocks van Adriana Reijnen en de inzet van Keslin Visser. Het vele balverlies van Leiden werd hen fataal, waardoor MBCA steeds meer uitliep. Uiteindelijk won de Amstelveense formatie met 68-58 en pakte daarmee de Basketball Cup van 2024.

Direct na de tip-off begint MBCA goed met een driepunter van Ranya Hnassay. Daaropvolgend zijn het Norah Linger en Nuna Neumann die iets terugdoen onder het bord. Hnassay gaat verder met een drive naar de basket. Het wordt een and-1, waardoor MBCA weer op voorsprong staat: 6-4. MBCA gaat verder met Adriana Reijnen onder het bord: 8-6 nadat Leiden de bal verspeelt. MBCA maakt gebruik van het vele balverlies van Leiden in de beginfase van de wedstrijd. Via Reijnen wordt het verschil groter. Ondanks het verweer van Leiden via Madeleine Smit gaat MBCA door met Reijnen, die onder het bord sterk is: 12-8. MBCA gaat door, mede dankzij het vele balverlies van Leiden en de steal van Jill Pinnock. Hannah Mannaerts bereikt met een mooie pass Amina Neefjes, die 14-8 laat aantekenen op het scorebord. Leiden weet enkel wat terug te doen via vrije worpen, al komen ze later via een driepunter van Danique Roodakker tot 14-13. Het verschil blijft één punt via Mannaerts en Sterre van Engen: 16-15 na het eerste kwart voor MBCA. Leiden opent het tweede kwart goed met een driepunter van Van Engen. Leiden komt aanvallend beter in de wedstrijd, in tegenstelling tot het vele balverlies in het eerste kwart. Luna Brouwer zet Leiden op een 18-20 voorsprong. Leiden komt beter naar het bord, getuige de drive van Floor Kuijt. Leiden staat drie punten voor, maar niet lang, want Hannah Mannaerts schiet er gelijk een driepunter overheen: 22 gelijk. Met nog ruim acht minuten te gaan voor rust staat Leiden al op vijf teamfouten. Opnieuw is het Mannaerts die een driepunter verzilvert: 26-22 en al negen punten van haar in de wedstrijd. Norah Linger wil daar niets van weten en scoort onder het bord. Echter heeft MBCA het schot te pakken. Mannaerts is opnieuw goed voor het schot. De voorsprong is weer voor MBCA met nog zes minuten voor rust. Na een lange tussenpoos met problemen met de wedstrijdtablet hebben beide teams moeite met een goede aanval op te zetten. Norah Linger komt bij Leiden overigens op drie persoonlijke fouten. Ondertussen gaat Leiden door vanaf de vrije worplijn. Nuna Neumann minimaliseert het verschil, maar er is een nieuwe speelster met drie fouten aan de kant van Leiden: Madeleine Smit. Gevaar dus voor de ploeg uit de sleutelstad. Keslin Visser doet hetzelfde als Neumann bij MBCA: 31-28, en even later 31 gelijk dankzij een driepunter van Neumann. Het probleem bij MBCA zit in het niet op tijd vinden van de openstaande speelster. MBCA krijgt ondanks dat een opleving als Keslin Visser sterk onder het bord is. Hierdoor vergroot MBCA de voorsprong weer naar vier punten, en lijdt Leiden weer balverlies. Het is Ranya Hnassay die MBCA op 37-31 zet. MBCA lijkt uit te lopen, en pakt bovendien weer een steal. Opnieuw is het Hnassay die de voorsprong groter maakt. Het voordeel is negen punten voor MBCA. Adriana Reijnen blockt eerdere schoten, maar MBCA mist twee makkelijke inleggers. Leiden gooit echter opnieuw de bal weg. Wat kunnen beide teams nog doen in de laatste 40 seconden? Grace Walsh pakt de steal en vergroot de voorsprong naar 42-32 bij rust voor MBCA.

Bij MBCA krijgt Adriana Reijnen haar derde persoonlijke fout. Leiden zal ongetwijfeld gebrand zijn om sterk uit de kleedkamer te komen. Een steal en score van Norah Linger zorgt voor een kleiner verschil. Het is MBCA dat veel balverlies lijdt na rust. Bij Leiden is het voor diezelfde Linger oppassen, want ze krijgt haar vierde persoonlijke fout. Reijnen en Ivy Panka weten via de vrije worplijn het verschil op te tillen naar 11 punten. Ook Smit komt met nog ruim zeven minuten te gaan op vier persoonlijke fouten. Dat betekent veel vrije worpen voor MBCA, opnieuw voor Panka deze keer. Eentje gaat raak, en dus wordt het verschil 12 punten. Bij Leiden krijgen ze er geen bal in, en bij MBCA weet men veel steals te pakken. Dankzij Panka en Annabel Vooijs is het verschil dan al 16 punten: 50-34. Na zes minuten is het Lucy van der Bent die na lange tijd Leiden weer aan het scoren zet, maar Reijnen maakt dat weer aan de andere kant goed. Leiden komt vervolgens beweeglijker in het spel. Luna Brouwer is goed voor de drive naar de basket: 52-39. Beide teams blijven tot anderhalve minuut in het derde kwart om en om scoren. Een steal van Ivy Panka en een score van haar betekenen opnieuw een voorsprong van 15 punten. Leiden komt in moeilijkheden, zeker als Panka opnieuw goed is voor twee punten: 58-41 na het derde kwart voor MBCA. In het laatste kwart opent MBCA opnieuw met een driepunter van Hannah Mannaerts, en bij Leiden krijgt Smit haar vijfde persoonlijke fout. Bij Leiden wil het niet lukken. Mannaerts is de topscorer bij MBCA met 16 punten. Nuna Neumann scoort, maar Leiden heeft haast. Het is nog altijd een grote kloof, en ook Panka komt op vier persoonlijke fouten. Er zijn nog zeven minuten te spelen, en MBCA heeft een voorsprong van 16 punten te pakken. MBCA mist echter makkelijke inleggers. Neumann zorgt nog voor een mogelijkheid met een inlegger. Het verschil is 12 punten, en dat was daarvoor nog 19 punten. Ondertussen krijgt ook Linger haar vijfde persoonlijke fout en dus einde wedstrijd voor haar. Keslin Visser tilt het verschil weer op naar 15 punten. MBCA staat op een veilige marge, zeker als Hnassay de and-1 erin schiet. Hierdoor komt er geen verandering in het verloop van de wedstrijd, zeker als ook Kensia Roseval nog zorgt voor een mooie drive naar de basket. MBCA wint de onder 16 Basketball Cup met 68-58 dankzij een collectieve prestatie.