Annabel Vooijs over haar groei en basketbalpotentie

Gepubliceerd op 29 december 2022 om 10:00

De 14-jarige Annabel Vooijs basketbalt inmiddels voor het derde seizoen bij MBCA in Amstelveen. Bij onder 16 laat ze met gemiddeld 10 punten en haar driepuntsschot op landelijke niveau zien wat voor kansen zij en het team dit seizoen hebben. Een mooie gelegenheid om haar ontwikkeling eens te analyseren!

Werkend aan een goed schot

Het gebeurde zowaar dat ook Annabel is gaan basketballen. Via-via is zij bij MBCA Amstelveen terechtgekomen. “Ik had ineens een bal in mijn handen en begon ermee te dribbelen,” vertelt Annabel. “Op dat moment vertelde ik aan mijn moeder dat het mij leuk leek om te gaan basketballen. Toevallig had mijn moeder een kennis die het ook deed.”

Eerder heeft Rosalie, Annabel haar zus, ook gebasketbald bij MBCA. Zij speelde eveneens op landelijk niveau. “Mijn zus is een lange speelster geweest, waarmee ze sterk onder het bord kon spelen. Dat maakte haar sterk als center, maar ik ben een guard die het echt van het schot moet hebben.”

En of ze het van haar schot moet hebben! Ze is bezig met een sterke ontwikkeling van haar driepuntsschot, welke afgelopen zaterdag tegen Hoofddorp nog drie keer doel trof. “Ik ben niet echt een speelster die voor de drive naar de basket gaat, aangezien ik ook niet heel lang ben. Ik begon mijn schot te verbeteren om zo mijn aanvallende dreiging te verhogen. Soms ben ik ook bezig met het nemen van schoten vanuit de dribbel.”

Een geslaagd begin van haar basketbaltijd

Elke zaterdagochtend is het helemaal vol in de Goudsmithal. Meer dan 100 kinderen zijn bezig met basketballen bij de Basketball’s Cool (BCool). “In het begin was het best eng, maar nadat ik de BCool eenmaal had bezocht voelde het al heel vertrouwd,” herinnert Annabel zich toen zij nog met de BCool meetrainde. “Iedereen was behulpzaam en bracht je naar een hoger niveau. Op dit moment spelen er heel veel kinderen bij de BCool, meer dan toen ik er speelde. Misschien komt het omdat door corona kinderen meer met sport bezig willen zijn, en ook omdat basketbal hier in Amstelveen populairder wordt.”

Een mooi vervolg: de finale bereiken met onder 14

Afgelopen seizoen speelde Annabel mee met het onder 14 team van MBCA. Daarmee behaalde ze veelal mooie resultaten, maar de topteams als Leiden en Hoofddorp werden tijdens de competitie niet echt prooien voor MBCA. Voor laatst genoemde tegenstander werd het later anders. In de Final Four schakelde MBCA BV hoofddorp namelijk uit. “We hebben in de Final Four niet echt anders gespeeld tegen Hoofddorp,” weet Annabel nog goed. “Bij onder 14 hadden we drie eerstejaars, en de rest was tweedejaars. Wij moesten veel werk verrichten om te komen tot een derde plaats in de competitie. In de Final Four zijn we gaan vasthouden aan onze kracht en zijn we in staat geweest om in de halve finale te kunnen winnen van Hoofddorp. Dat team speelt al een tijdje bij elkaar.”

Toch is het ervan gekomen dat MBCA naar de finale ging. Daar was Leiden, de ongeslagen koploper, te sterk. “Het was enorm gaaf om te spelen in een landelijke finale, vooral ook de sfeer die er heerste in Landsmeer! Ik denk dat we van Leiden hadden kunnen winnen, maar aangezien zij een collectief aan sterke speelsters hadden was de stap om tot een kampioenschap te komen toch iets te groot.”

Verdere plannen en doelstellingen

Inmiddels speelt Annabel bij MBCA onder 16. Vorig seizoen werd onder 16 nog kampioen van Nederland. Ook dit seizoen kan Annabel met een goed gevoel kijken op een mooie ontwikkeling. “Het team is enorm leuk! We hebben echt enorme stappen gemaakt in vergelijking met toen we begonnen. Ik denk dat we zeker de Final Four zouden kunnen halen, aangezien we zeker nog grotere stappen kunnen maken. We hebben bewezen dat het erin zit, bijvoorbeeld dat we een hele grote achterstand tegen Peatminers hebben weggewerkt. Als er een positieve sfeer in hangt dan zouden we alles kunnen bereiken wat we maar willen!”

Na onder 16 is er bij MBCA niet meer een team dat op landelijk niveau speelt. Aangezien zij samenwerken met Landslake Lions, en veel van deze speelsters van het onder 16 van vorig jaar naar Landslake Lions onder 18 zijn gegaan, weet Annabel al waar ze naartoe wil gaan. “Mijn doel is wel om bij Landslake Lions onder 18 te spelen. Ik train soms al een paar keer met dat team mee, en ik zie het als een volgende goede stap naar een mooie toekomst!”

Ze mag tevreden terugkijken naar een fantastische ontwikkeling! Annabel is in staat om haar potentieel optimaal te kunnen benutten!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.