Opwaartse ontwikkeling voor Jip Halewijn

Gepubliceerd op 30 december 2022 om 10:00
Opwaartse ontwikkeling voor Jip Halewijn

Sinds dit seizoen komt Jip Halewijn in actie namens haar nieuwe club Flashing Apollo. Nieuw is wellicht niet de juiste benaming. Flashing Apollo is ontstaan vanuit een samenwerking tussen Flashing Heiloo en BC Apollo Amsterdam. Naast basketbal volgt Jip de opleiding voeding & diëtiek aan de Hogeschool van Amsterdam.

Een basketbalfamilie die weet wat het is om op hoog niveau te spelen

Toen ze negen jaar was is ze begonnen met basketballen bij K.T.C. ik in Overveen. Niet geheel vreemd aangezien ze uit een basketbalfamilie komt. “Mijn vader heeft op het hoogste niveau van Nederland gespeeld bij Sportlife Canadians in Amsterdam,” vertelt Jip, “en daarna speelde hij vier seizoenen bij Orca’s in Urk waar mijn opa ook heeft gespeeld. Van Urk ging hij nog een jaar naar Meppel en speelde zijn laatste seizoen op het hoogste niveau bij Big Boss Akrides in IJmuiden. Dat gaf mij ook de inspiratie om zelf te gaan basketballen en ook te groeien. Hij heeft ons ook gecoacht bij Flashing Heiloo, en is het grootste gedeelte van mijn leven mijn coach geweest. Zijn manier van coachen is zeer positief, waarbij iedereen het naar zijn zin moet hebben.”

Van Overveen overgegaan op landelijk niveau

Zoals gezegd begon Jip bij K.T.C.. Na een tijdje was ze toe aan een ander niveau. “Het was voor mij best moeilijk om een beetje in te komen. Ik zat in Overveen alleen in jongensteams, maar later ook in een meidenteam. Echter, ik wilde steeds hogerop spelen, en daarom heb ik de overstap naar Flashing Heiloo gemaakt. Zij hadden inmiddels al een tijdje een aantal teams op landelijk niveau. Dat was in het begin echt moeilijk, want alle andere meiden wisten al wat het was om op dat niveau te spelen. Ze konden allemaal tussen de benen door dribbelen of moeilijke passes geven.”

Deze overstap heeft voor haar veel goeds betekend. Dat is nu terug te zien in de onder 21 competitie. “Toch heeft het mij de nodige ontwikkeling gegeven. Mijn schottechniek en dribbelvaardigheden zijn enorm verbeterd. De fundamentele beginselen kreeg ik steeds meer onder de knie, en dat zijn een van de (zo niet de belangrijkste) elementen die nodig zijn om je op goede manier te kunnen ontwikkelen.”

Spelen in de Promotiedivisie

Flashing Heiloo was afgelopen seizoen niet de enige club waar Jip in actie kwam. Dames 1 van BV Hoofddorp benaderde haar, en dan heeft Jip veel geluk met coaches als Krista van Alten en Andrea Congreaves. “Ik had een talentlicentie bij BV Hoofddorp, die in de Promotiedivisie spelen. Zij hadden best wel weinig speelsters waardoor ik bij hun in het team werd opgesteld. Spelen met oudere speelsters is een enorm nieuwe ervaring om steeds sterker te worden. Het was helemaal leuk met Krista en Andrea als coaches. Zij geven mij veel vertrouwen en speeltijd, ook tijdens de finale van de Promotiedivisie tegen CobraNova. Krista is een enorm fijne coach; heel geduldig en rustig, en geeft je de mogelijkheid om te kunnen groeien.”

In actie namens Flashing Apollo

Met deze ervaring heeft ze laten zien dat ze klaar is voor de volgende uitdaging. Bij Flashing Apollo bewijst Jip haar waarde met gemiddeld 14 punten per wedstrijd. “Ik ben enorm blij met het team. Het bestaat uit vijf meiden van Flashing Heiloo en vier meiden uit BC Apollo Amsterdam. Al een tijdje voelt alsof we al jaren een team zijn, alsof het zo moet zijn! We hebben best last gehad van wat blessures. Ondanks dat denk ik wel dat we kans hebben om ver te komen. Dat hebben we wel bewezen in gewonnen duels tegen Orange Lions Academy en koploper Landslake Lions. De Final 8 zullen we wel gaan halen.”

Jip staat voor die hard de confrontatie aan gaan en altijd gaan voor de beste uitgangspositie. Dat is precies wat het team nodig heeft, speelsters als Jip!

Reactie plaatsen

Reacties

Eef Halewijn
een jaar geleden

Oef Jip. Je opa heeft ook gespeeld voor landskampioen Flamingo’s uit Haarlem en net als je vader in het Nederlands Jeugdteam. Daarnaast is opa nog oud-international.

Andrea
een jaar geleden

Jip topper!!!