Broers Jordan en Shawn van Kanten bijzonder gepassioneerd van basketbal

Gepubliceerd op 28 december 2022 om 10:00

Ze basketballen nog niet heel lang, maar al gauw kun je zien dat Jordan en Shawn van Kanten (elf & negen jaar, rechts en links) enorm gek zijn op basketbal. De levendige energie die zij hebben leidt tot enorm veel wil en inzet om nog meer te groeien. Daarmee zijn zij aanwinsten voor hun teams van MBCA Amstelveen, en gaan we mooie ontwikkelingen van ze tegemoetzien!

Via diverse sporten bij basketbal uitgekomen

Hoewel het eerst even zoeken was vonden Jordan en Shawn wat zij graag wilden doen qua sport. “We waren aan het zoeken naar een sport,” vertelt Jordan. “Samen met onze moeder zochten we naar iets leuks. Eerst ging ik kijken bij tennis, kungfu en voetbal, maar ik koos uiteindelijk toch om bij MBCA te basketballen. Ik begon daar bij de Basketball’s Cool, en werd daarna gelijk geselecteerd voor het onder 12 6 team. Daar werd ik de topscorer samen met een speler die nu bij onder 14 speelt.”

“Een sport die ik eerder heb gekozen was korfbal,” vertelt Shawn. “De laatste wedstrijd daarvan hadden wij gewonnen, en we moesten ook een keer tegen DOC uit Bussum spelen. Die hadden we ruim verslagen met 22-0! Dit jaar speel ik voor het eerst basketbal bij MBCA.”

Shawn is enorm gelukkig met zijn MBCA onder 12 4 team. Het gaat hem tot dusver goed af in de competitie. “Onder 12 4 is een leuk team,” veronderstelt hij. “Iedereen in het team is negen, behalve twee spelers die tien en acht jaar zijn. We hebben dit seizoen negen wedstrijden gespeeld en zes gewonnen. In de competitie zijn BV Lisse, Racing Beverwijk en Northside Ballers de moeilijke tegenstanders. Tijdens de laatste wedstrijd tegen BV Hoofddorp hadden we net gewonnen met 48-45. Dat kwam omdat een teamgenoot van ons in de laatste minuut een driepunter scoorde. Dat zijn wel leuke dingen die in het team gebeuren!

Normaal ren ik heel snel om een lay-up te kunnen maken. Soms wordt de bal dan te snel gegooid dat hij buiten het veld stuitert. Daarnaast kan ik ook goed schieten, maar ik wil makkelijker scoren. Drie punten is beter dan twee punten, maar twee punten maken is makkelijker.”

Inspiraties dichtbij de club

Veel spelers hebben voorbeelden die buiten Nederland actief zijn. Nu is dat bij Jordan en Shawn ook het geval, maar toch houden ze het ook hier in de buurt. “Er zijn twee spelers waar ik naar opkijk, namelijk mijn teamgenoten Davide Offenberg en Constantijn Baars,” vindt Jordan. “Zij zijn heel goed, in het driven, dribbelen en schieten, en zij helpen mij als ik iets moeilijk vind.”

Ook Shawn heeft veel met zijn teamgenoten. “Van mijn team zijn er ook spelers naar wie ik opkijk: Atharv en Theo. Naast mijn team heb ik ook anderen voorbeelden zoals Ja Morant en Giannis Antetokounmpo. Zij kunnen enorm hoog springen en spelen in de NBA, en daar speel je natuurlijk niet zomaar.”

Goede prestaties tot dusver

Grote overwinningen zijn terug te vinden voor Jordan en zijn teamgenoten. Met kerst staan zij dus ongeslagen bovenaan. “De laatste wedstrijden die wij speelden was wel moeilijk, tegen Noordkop Den Helder was dat. We hadden net gewonnen met drie punten verschil, en daar waren we enorm blij mee! Ze verdedigden heel goed. De rest van de wedstrijden waren eigenlijk heel makkelijk, waarbij we tegen één team zelfs met 107-7 hadden gewonnen. Daarom vind ik ook dat we best een hoger niveau aan zouden kunnen.”

Hoe zou dat zijn voor Jordan; spelen op landelijk niveau? Hij is ervan overtuigd dat het team het aankan. “We zullen dan steeds meer spannende wedstrijden krijgen. Dat lijkt mij ook veel leuker, want je moet dan echt je best doen om te kunnen winnen, echt vol gas geven. Als je wint is het een enorme bevrijding, dat zoiets lukt nadat je met het team zo enorm je best hebt gedaan.”

Hoe zien beide broers elkaar?

Over elkaars spel zijn ze zeker tevreden. Jordan en Shawn kunnen dan ook veel goede eigenschappen over elkaar omschrijven. “Shawn heeft veel armkracht,” beaamt Jordan. “Hij kan goed schieten, ook van ver. Zelf heb ik nog moeite met het schieten van driepunters, dus het is echt heel goed dat hij dat al zo goed kan. Ik heb hem uitgelegd hoe hij zijn snelheid kan minderen als hij dichtbij de ring is, zodat hij lay-ups goed kan afmaken. Ik denk dat het daarom ook steeds beter gaat, en het team is ook zeker gegroeid de afgelopen maanden!”

Ook Shawn ziet goede dingen terug bij zijn broer. “Jordan is goed in de drives naar de basket. Hij dribbelt makkelijk, zoekt de snelheid op naar de ring en verdedigt ook heel goed. Zijn team staat ook eerste in de competitie, dus gaan er veel dingen goed, ook bij hem!”

Aan energie, passie, liefde en bevlogenheid geen gebrek bij Jordan en Shawn. Met deze overtuiging, inzet en effort zullen we een geweldige ontwikkeling terugvinden in deze jongens, ontwikkelingen die ze zeker naar hele mooie basketbaltijden zullen loodsen!

Reactie plaatsen

Reacties

Jeff de Vlugt
een jaar geleden

Leuk interview