Kensia Roseval en Ivy Panka: enorm energieke basketbaltalenten

Gepubliceerd op 19 maart 2023 om 10:00

Zowel de moeder van Kensia Roseval (links) als van Ivy Panka (rechts) hebben allebei in Groningen gebasketbald. MBCA Amstelveen is de club waar zij op dit moment voor uitkomen, in zowel de onder 14 als de onder 16 competitie. Beide talenten zijn zeer energiek, levendig en hebben zeker de mogelijkheid om verder door te groeien! Foto's Barbara Salem

Ruwe diamenten die op een mooie manier geslepen kunnen worden

We hebben bij Kensia en Ivy de vraag neergelegd wat er als eerste in ze opkomt bij het woord basketbal. Daarmee hebben ze een aantal cruciale elementen genoemd. “Teamverband en gezelligheid zijn de eerste woorden die in mij opkomen,” vertelt Kensia. “Je beleeft met elkaar bijzondere momenten, zoals winnen van spannende wedstrijden.”

“Basketbal is ook hard werken,” veronderstelt Ivy. “Het is natuurlijk een spel waar je het leuk kan hebben, maar als je later je geld wilt verdienen met basketbal, dan moet je er wel wat voor doen.”

Kobe Bryant als voorbeeld

Als we het hebben over voorbeelden dan gaat het over een fantastische basketballer die helaas al drie jaar niet meer onder ons is. Kobe Bryant heeft veel losgemaakt bij mensen. “Laatst keek ik de serie Redeem Team over Kobe Bryant en zijn blik op en de aanloop naar de Olympische Spelen van 2008 in Peking,” vertelt Ivy. Er was een stukje te zien dat hij hard door zijn teamgenoot heen liep. Dat was best ruw om te zien, maar als je iets wilt bereiken dan moet je er hard voor werken. Daar vind ik Kobe Bryant een goed voorbeeld van.”

Kensia: “Kobe Bryant is een hele goede speler. Als ik naar de wedstrijden kijk waarin hij heeft gespeeld, dan kan ik veel meer dingen ontwikkelen. Ik wil in alle opzichten beter worden.”

Hard work pays off

Basketbal houdt meer in dan alleen scoren. Juist dat is iets wat Kensia en Ivy goed begrijpen. “De verdediging is mijn element,” vertelt Kensia, “op dit moment meer dan de aanval. Verdedigen zat al in mij, maar dat heb ik steeds beter ontwikkeld. Ook in de aanval wil ik beter worden. De afgelopen wedstrijd tegen H.S.V. Haren heb ik voor het eerst in een wedstrijd een driepunter raak geschoten. Ik schiet weleens vanaf de kop van de bucket, maar dat het is gelukt voelde echt heel goed!”

Ivy: “De bal moet je in bezit hebben, want zonder dat kom je niet verder. Ik wil altijd proberen de bal te hebben, dus duiken voor elke bal en rebounden is wat ik daardoor het liefste doe.”

Ontwikkeling bij MBCA

Inmiddels komen Kensia en Ivy uit voor het onder 14 team van MBCA. Met dat team boeken ze geweldige resultaten. “Onder 14 is een heel leuk team!” beaamt Kensia. “Het is een team met onze leeftijdsgenoten, en we winnen echt elke wedstrijd tot dusver. We hebben een brede selectie, dus ook als iemand geblesseerd raakt kunnen we als team verdergaan en winnen.”

“Eerlijk gezegd heb ik soms moeite met mijn zelfvertrouwen,” weet Ivy ons te vertellen. “Bij onder 14 kan ik mijn spel op een goede manier terugvinden en weet ik steeds meer wat ik moet doen in bepaalde situaties. Bij onder 16 leren we op landelijk niveau steeds meer, en word je meer ervaren met het spel op hoger niveau. We hebben nog kans om de Final Four te behalen.”

 

Inderdaad, Kensia en Ivy komen ook uit namens het onder 16 team op landelijk niveau. Daar maken ze onvergetelijke tijden mee. “De eerste wedstrijd tegen Triple ThreaT hadden we verloren,” weet Kensia nog goed. “Zij speelden echt met meer intensiteit en wij wisten zo aan het begin van de competitie hoe we daarmee moesten omgaan. Afgelopen maand speelden we weer in Haarlem weer tegen ze, en van een grote achterstand kwamen we terug tot overtime. Na twee keer overtime verloren we net aan met drie punten verschil, maar we hebben hiermee laten zien dat we het aankunnen! Ook trainen we af en toe met Landslake Lions onder 18. Deze intensiteit is nog veel hoger, en nog harder. Hierdoor leer je ook om je meer te wapenen tegen gevorderde trucs. Het is een andere manier van basketballen en spelinzicht krijgen, maar dat maakt je wel sterker en meer allround.”

Quiz time

We gaan met Support by Report iets leuks introduceren: een mini quiz. Ik stel beide dames een paar vragen, waarbij zij moeten proberen te antwoorden wat de ander denkt.

Hoe was het om voor het eerst te basketballen bij Almere Pioneers?

Kensia begint: “Ik denk dat Ivy eerst had gedacht wat dit allemaal is, en wat ze allemaal moest doen. Ze heeft veel vrienden gemaakt in het team, en dat ze daardoor meer zekerder werd en het spelletje meer snapte.”

Was dit ook hoe Ivy het heeft ervaren?

  A. Door haar coach werd ze steeds meer zekerder

  B. Bij de meiden van MBCA kwam haar zekerheid meer naar voren

  C. Haar teamgenoten en meer trainingsmomenten hebben haar meer zekerheid gegeven

Klik hier voor het antwoord

Ivy: “Ja dat klopt wel, door mijn teamgenoten werd ik steeds beter en zekerder in wat ik deed!”

 

Antwoord C is het goede antwoord.

Ivy beantwoordt vervolgens de vraag over Kensia: “Wat Kensia vooral triggert in deze sport is om het met teamgenoten te kunnen uitvoeren. Ook zal ze blij zijn als ze complimenten krijgt, en dat bevordert haar spel steeds meer.”

Had Kensia dit ook gedacht?

  A. Complimenten bevorderen weldegelijk haar spel

  B. Het zien van NBA-wedstrijden is waar ze veel van heeft geleerd

  C. Hier bij MBCA is haar ontwikkeling echt naar voren gekomen

Klik hier voor het antwoord

Kensia: “Het is echt waar. Ik vind het heel leuk om complimenten te krijgen, en dat onthoud ik ook. Daar ga ik echt in op!”

 

Antwoord A is het goede antwoord.

Stel jullie staan met nog twee minuten te spelen acht punten achter, waarbij de kans op winnen nog steeds aanwezig is. Hoe staan jullie dan op het veld?

Kensia begint: “Ivy zal echt op de bal duiken, vechten voor elke positie en in de aanval als een soort Speedy Gonzales naar de ring gaan. In elk geval alles om het balbezit te behouden.”

Hoe staat Ivy op dat soort momenten op het veld?

  A. Met veel zenuwen, maar als team weten ze dat soort wedstrijden alsnog te winnen

  B. Uit zenuwen gaat ze fouten maken en dat leidt tot nog meer zenuwen

  C. Geen druk, ze kan deze klus klaren

Klik hier voor het antwoord

Ivy: “Eerlijk gezegd pieker ik op dat moment over wat nu te doen. Ik bedoel alles moet op dat moment goed vallen, en ik ben geneigd om gehaaste beslissingen te nemen. Met deze spanning omgaan is iets wat ik best moeilijk vind. Toch, als ik ga voor elk balbezit en ik weet met het team in hun kracht mee te gaan kunnen we dat soort wedstrijden alsnog winnen.”

 

Antwoord A is het goede antwoord.

Ivy beantwoordt vervolgens de vraag over Kensia: “Kensia zou ook zenuwachtig zijn, maar dat zij echt zou weten wat ze zou doen in dat soort situaties. Haar rebounds zijn echt belangrijk om meer scoremogelijkheden af te kunnen ronden.”

Hoe staat Kensia op dat soort momenten op het veld?

  A. Dit soort wedstrijden geven je de mogelijkheid om nog beter te worden

  B. Zenuwachtig, een moment waarop alles moet vallen en niks mag misgaan

  C. Haar verdediging en de rebounds van Ivy zijn een mooie combi om alsnog te kunnen winnen

Klik hier voor het antwoord

Kensia: “Ivy en ik kunnen een top duo zijn om op belangrijke momenten op te staan en dit soort elementen uit te kunnen voren. We doen er alles aan om wedstrijden te laten kantelen, en te kunnen winnen.

 

Antwoord C is het goede antwoord.

Individuele vragen

Kensia: Is er een basketbal moment geweest die je nooit meer zal vergeten?

“Sowieso mijn eerste driepunter tegen H.S.V. Haren! Ook de wedstrijd tegen Triple Threat is onvergetelijk. Zoals ik al zei hebben we voorheen ruim verloren, maar we waren de laatste wedstrijd echt blij dat we goed zijn teruggekomen en twee keer overtime eruit hebben gesleept. Hierdoor weten we dat er nog meer in zit!”

Ivy: Als je een spelregel zou mogen veranderen of wijzigen, welke zou dat dan zijn?

“De regel dat je twee stappen bij een lay-up mag inzetten. Als je met je voeten niet goed uitkomt, dan is zo’n derde nog net even handig om bij de ring te kunnen komen.”

Ivy: Stel dat je bij Landslake Lions onder 18 zou spelen. Hoe denk je dat het zou zijn, spelen in de onder 18 competitie?

“Het zal zeker moeilijker zijn, en daardoor uitdagender. Onder 14 ben ik gewend, en onder 16 inmiddels ook. De meiden bij onder 18 zijn enorm ambitieus, en weten wat ze willen bereiken. Eerlijk gezegd weet ik mijn doel nog niet, dus het kan zeker van alles zijn wat ik later zou doen.”

Kensia: Wat maakt het leuk om met Ivy in een team te spelen?

“Ivy en ik kennen elkaar al heel lang. We zijn hele goede vriendinnen, en we hebben dezelfde energie en niveau qua basketbal.”

Ivy: Wat maakt het leuk om met Kensia in een team te spelen?

“Als ik moeite heb met iets, dan kan ik dat bij haar kwijt. Ik ken haar het langste, dus ik weet dat ik alles kan uiten bij haar.”

Kensia haar verdediging en Ivy haar rebounds zijn belangrijke elementen voor elk team, helemaal gecombineerd. Zij kunnen op een geweldige manier doorgroeien in deze ontwikkeling, naar nog veel meer moois!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.