Lucy van der Bent straalt op het basketbalveld

Gepubliceerd op 25 november 2023 om 10:00

De 14-jarige Lucy van der Bent speelt basketbal bij de onder 16 dames van BS Leiden in de Eredivisie. Ze was gestopt met turnen, en wilde daarna op basketbal. Ze brengt energie in het spel, en groeit door en door binnen deze sport. We gaan nog veel meer moois zien van Lucy!

Sprongen maken

Het is eigenlijk altijd lijn opwaarts geweest voor Lucy. Haar kracht is van onschatbare waarde. “Het is een kwestie van veel oefenen,” vertelt Lucy. “Bij de basketbalacademie op school wist ik zeker dat ik meer dan enkel voor het plezier wilde gaan basketballen. Vanuit deze drive wilde ik steeds beter worden, en dat word ik nog steeds. Ik ben een guard, en zet meestal het spel op met hier en daar 1 tegen 1 acties. Ik wil dat het team het ook goed doet.”

Niet alleen Lucy maakt sprongen, maar ook haar zus Celia. Zij basketbalt bij het onder 14 team van Leiden, en Lucy heeft volledige vertrouwen in haar. “Celia moet nog meer van het spel leren, maar dat gaat haar zeker ook wel lukken. Ze doet het echt heel goed bij onder 14!”

Uiteindelijk zien we Lucy bij onder 16 spelen. Hoe ze het daar voor elkaar heeft gekregen heeft met haar vermogen te maken om nooit op te geven. “Ik moest nog op nul beginnen, maar in het onder 10 team ben ik steeds meer sprongen gaan maken. Later werd ik met onder 10 ook kampioen, en toen was ik echt heel blij. We zaten in een gemixt team, en om zoiets mee te maken was geweldig, en vorig jaar zat ik met het onder 14 team in de landelijke finale in Zwolle.”

Prachtige tijd bij Zorg & Zekerheid Leiden

Lucy is vrijwilliger bij de mannen van Zorg & Zekerheid Leiden. De allerlaatste wedstrijd tegen Donar in de finale om het kampioenschap was ze daar ook als vrijwilliger bezig. “Het was zo fantastisch hoe ze van een 16 punten achterstand terugkwamen tot een 82-81 kampioenschap. Ik wilde de zaal niet verlaten. Eerlijk gezegd dacht ik dat het gespeeld was. Wie geeft er in 2:41 te gaan een voorsprong van 16 punten weg?”

Donar wist het niet vol te houden. Leiden knokte zich terug in de wedstrijd als nooit te voren. “Uiteindelijk kwam Luuk van Bree met een aantal geweldige driepunters waardoor ik er meer vertrouwen in kreeg, zeker ook als Lucas Kruithof een aantal belangrijke steals pakt. De strijd om het kampioenschap stond weer helemaal open. De verdediging is echt een belangrijke factor in deze sport. Als je er in de verdediging niet staat dan krijg je gewoonweg te veel punten tegen waardoor winnen moeilijker wordt. Daarom vind ik verdedigen heel belangrijk, en dan daarna een goede aanval. Op deze manier krijg je steeds meer nieuwe mogelijkheden.”

Veel kansen voor het onder 16 team

Lucy heeft diverse doelstellingen die ze met BS Leiden wil bereiken. Gemakkelijk wordt het niet, maar haar vermogen om ze te kunnen realiseren groeit met de wedstrijden. “Hopelijk word ik individueel sterker, maar daarnaast wil ik het team ook zien groeien. We staan nu na zes wedstrijden gedeeld eerste in de onder 16 Eredivisie. Spelen in de finale zou echt heel mooi zijn voor dit jaar!”

Reactie plaatsen

Reacties

Ray Beers
7 maanden geleden

Lucy en Celia zijn beide kanjers!!! Die gaan het wel redden, dat weet ik zeker!!!

Trainer coach van Lucy en Celia bij de U12.