Leidse basketbalavonturen met Jonni de Haas

Gepubliceerd op 23 november 2023 om 09:00

Jonni de Haas is een basketbaltalent van BS Leiden. Zij basketbalt inmiddels vier jaar bij deze organisatie, momenteel in het onder 16 1 team in de Eredivisie. Vorig jaar zat ze in de landelijke onder 16 finale voor het kampioenschap, maar verloor deze tegen H.S.V. Haren. Toch weet ze hoe het is om kampioen te worden, dat werd ze in 2022 namelijk met het onder 14 team van BS Leiden. Jonni is ‘on the rise’, een reis naar nog meer avonturen en veel groeien!

Van onder 12 tot landelijk niveau

Jonni zat eerst op korfbal, iets dat haar ouders en haar zus ook deden. Toch vond ik het niet zo leuk, dus bedacht ze wat ze dan wel zou willen doen. “Ik deed mee aan de selectietrainingen van de onder 12 selecties van BS Leiden, en kwam ik daar terecht,” vertelt Jonni. “Ik mocht af en toe ook meedoen op landelijk niveau met het onder 12 team. Eerst was het wel wennen, want het is heel anders dan korfbal. Ik moest ook anders leren schieten en lay-ups lopen. Toch kwam ik in Leiden gelijk in een mooi team terecht, met een leuke coach!

Ik ben een guard, en vind het ook belangrijk om te passen en de open speelster te vinden. Ik vind het leuk om het spel te verdelen en om aanvallen te creëren.”

Spelen in landelijke finale

In 2022 speelde Jonni met het onder 14 team van Leiden in de landelijke finale in de onder 14 Tweede Divisie in Landsmeer tegen MBCA. Een moment voor haar om nooit meer te vergeten. “Het was best verrassend dat zij Hoofddorp hadden uitgeschakeld, maar tegen MBCA lukte het ons om uiteindelijk kampioen te worden. We hadden helemaal naar dat moment toegeleefd. Om voor de eerste keer de finale te spelen voor heel veel publiek was als een droom! Afgelopen voorjaar zaten we met onder 16 in de finale tegen H.S.V. Haren. Deze verloren we met een paar punten verschil, in een hele spannende wedstrijd!”

“We zouden het ver kunnen brengen dit seizoen als we zo goed blijven spelen!”

Dit seizoen speelt Jonni nog steeds in de onder 16 Eredivisie. De kansen om weer zo’n mooi podium te kunnen behalen zijn zeker aanwezig. “We staan op dit moment samen met H.S.V. Haren gedeeld eerste in de onder 16 Eredivisie. Als team spelen we erg sterk, we geven goede passes en ik sta er zelf ook goed in. We zouden het ver kunnen brengen dit seizoen als we zo goed blijven spelen!”

Prachtige basketbalwedstrijden bekijken van Zorg & Zekerheid Leiden

De Vijf Meihal is sinds dit seizoen niet meer in gebruik voor heren 1 van Zorg & Zekerheid Leiden. Toch zullen veel basketballiefhebbers, waaronder Jonni, nooit meer vergeten wat er zich allemaal heeft afgespeeld daar. “Er was altijd heel veel publiek, en het was even wennen om in zo’n ambiance te zijn met zoveel sfeer! Jhonathan Dunn zat in het team, samen met Asbjørn Midtgaard en Einaras Tubutis. Ze werden ook gelijk BNXT-kampioen door van Filou Oostende en Donar Groningen te winnen. Ik wilde net zo’n goede speelster worden als zij. Afgelopen mei speelde Leiden een bizarre wedstrijd tegen Donar, in de beslissende finalewedstrijd. Ze stonden met nog 2:41 te gaan 16 punten achter, met dus nog bijna drie minuten te spelen in een hele wedstrijd. Op zo’n moment moet je hard verdedigen en veel steals pakken, zoals Lucas Kruithof dat deed. Ik vond het heel mooi dat hij dat deed, en dat Luuk van Bree in één minuut tijd vier driepunters erin schiet. Ik stond helemaal te bibberen, zeker toen Thomas Rutherford op de vrije worp lijn moest nemen en ze erin schoot. Hoe Leiden kampioen werd is iets om nooit te vergeten!”

Jonni heeft zeker de mogelijkheid om net zo goed te worden. Blijven doorgaan, resultaten boeken en groeien is de sleutel om zover te kunnen komen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.