Basketbaltalent Habibatou Bah bewijst zich als toegewijde kracht

Gepubliceerd op 26 november 2023 om 10:00

Een persoonlijke ontwikkeling op het basketbalveld, iets dat bij de Belgische international Habibatou Bah zeker zichtbaar is geweest afgelopen seizoen en afgelopen zomer. Ze is een gedreven kracht namens Phantoms Boom, waar ze momenteel goed is voor gemiddeld 11 punten per wedstrijd. Ook is ze een mooie aanwinst voor de jeugd van de Belgian Cats, dat bewijst haar inbreng namens het onder 20 team. Waar zien we Habibatou later terug? Dat zou van alles kunnen zijn, alles wat haar ontwikkeling toelaat! Photo: FIBA Europe

Een basketbaltijd samen met haar familie

Habibatou komt uit een familie waar veel wordt gebasketbald. Haar moeder heeft eventjes in Afrika gebasketbald, en Habibatou is de eerste die op hoog niveau heeft gespeeld. “Mijn zusje Aicha heeft afgelopen zomer nog in het onder 16 team van de Belgian Cats gespeeld, en ook een aantal nichten van ons zijn gaan basketballen,” vertelt Habibatou. “Mijn pleegmoeder heeft ook op hoog niveau gespeeld, in de Eerste Klasse. Ik bezocht veel van haar wedstrijden, en vond het echt mooi om haar te zien spelen. Het mooiste is ook dat je in het dagelijks leven zelden zoveel adrenaline meemaakt dan tijdens basketbal. Dat maakt het heel bijzonder voor mij, ondanks de stress en emoties. Dat hoort er ook bij, en ik zal er nog een hele lange tijd mee door willen gaan!”

Van Boom naar Willebroek, en weer terug naar Boom

Op haar vierde is Habibatou begonnen met basketballen, en ze kan haar de eerste training nog herinneren bij Kangoeroes Boom. “Het was toen al echt enorm leuk, en de coach zal al perspectief in mij. Basketbal was destijds al iets waar voor mij alles begon, in Boom. Tot mijn tiende speelde ik bij Kangoeroes Boom, waarna ik drie jaar in Willebroek gespeeld en inmiddels speel ik weer in Boom. We zijn met een groot deel van de ploeg van Boom naar Willebroek gegaan. Zowel Boom en Willebroek hadden we goede coaches. Uiteindelijk splitte Kangoeroes zich naar Mechelen en ging ik terug naar Boom om voor Phantoms te spelen.”

“Je komt zowaar in de startende vijf terecht, dus dat is al een grote stap.”

De eerste keer dat Habibatou op het hoogste niveau van België speelde was ook in Boom. Op een bepaalde manier beleeft ze dus meerdere keren een eerste keer. “Het was tijdens corona, dus echt al in een vreemde setting. Ik vond het ondanks dat ook erg spannend, want het zijn nieuwe uitdagingen die je aangaat. We speelden in 2021 ook in de EuroCup. Je groeit steeds meer naar een betere positie, want vorig seizoen was een goed seizoen voor mij. Je komt zowaar in de startende vijf terecht, dus dat is al een grote stap.”

Dit seizoen hoopt de Boomse kracht een mooie stap te kunnen maken in de Top Division One competitie. “We beschikken over een sterke ploeg, met een paar nieuwe speelsters. Met coach Philip Wolk aan het roer zullen we zeker bereid zijn goede prestaties neer te zetten!”

Uitkomen namens de jeugd van de Belgian Cats

In 2019 zou het voor Habibatou gaan gebeuren: spelen op het EK namens het onder 16 team van de Belgian Cats. “Op dat moment had ik nog geen besef wat het nationaal team inhield,” vertelt Habibatou. “Ik trainde heel hard, en dan zou ik het verder wel zien. Toch kwam ik erachter dat het heel serieus was op het moment dat ik geselecteerd werd. Mijn ouders waren ook erg blij om hun dochter op een internationaal niveau te zien spelen. De minuten dat ik er stond dan gaf ik altijd alles wat mogelijk was. Het was een mooi begin kan wil wel zeggen!

Het is een hele eer om je land te mogen representeren op een internationaal toernooi. Het volkslied mogen zingen en in een tenue van België spelen is iets waar je enorm trots op mag zijn!”

“Je ziet dat basketbal iets verbindend is”

Afgelopen juni won de hoofdmacht van de Belgian Cats het EK. Een bijzonder moment, van een collectief aan speelsters die er eens te meer voor zorgen dat basketbal een sport is die liefhebbers verbindt. “Ik werd heel emotioneel van dat moment: om te zien hoe de Cats Europees kampioen werden,” vertelt Habibatou. “Ineens wisten de Cats dit gewoon te bewerkstelligen. Als jeugd kijk je daar enorm naar op. Het voelde echt als een heel vreugdevol moment om dat te zien, en het hele land was zeker trots op deze prestatie! Je ziet dat basketbal iets verbindend is. Mijn vriendschappen zijn voornamelijk ontstaan vanuit basketbal. Iedereen kent elkaar, en je leeft enorm mee met het spel vanwege de enorme passie die je met elkaar deelt.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.