Onder 14 kampioen Madeleine Smit maakt succes mee in aanloop naar een knallende ontwikkeling

Gepubliceerd op 21 juli 2022 om 08:30

Ongeveer in 2015 besloot Madeleine Smit om net als de rest van de familie op basketbal te gaan. Haar ouders hebben ook gebasketbald, en haar zussen Eveline & Frederique Smit gingen net als haar broer Toine Smit haar voor. Ook zij laat zien enorm getalenteerd te zijn, en dat ze een immens belangrijke schakel voor elk team is. Ze is op weg naar een prachtige toekomst!

Pass first guard

Het was voor Madeleine niet moeilijk om te kiezen voor basketbal. Hoe kon het ook anders! “Dat mijn familie op basketbal heeft gezeten, heeft er zeker voor gezorgd dat ik ook ben gaan basketballen,” vertelt Madeleine. “Als je vader in het Nederlands team heeft gezeten, en jouw moeder altijd heeft gebasketbald kan het haast niet anders zijn dan dat het bij mij ook zou gebeuren.”

Madeleine speelt op een wat andere manier dan haar zussen en broer. Juist dat maakt haar spel echt eigen, en in alle opzichten een grote potentie. “Eveline is een center, dus ze speelt veel meer onder het bord in tegenstelling tot ik. Frederique en Toine zijn alle twee guards, waarbij Frederique echt enorm gericht is op het afronden van de aanval. Dat kan ze op een bijzonder prachtige manier scoren waardoor haar teams vaak de nodige punten verzilverd krijgen, maar zelf pass ik vaker de bal dan dat ik scoor. Dat is waarin wij verschillen qua speelstijl.”

Op dit moment geven Madeleine haar ouders training. Voor Madeleine zijn zij een groot voorbeeld, ook haar vader. “Mijn vader is een geweldige speler geweest, en nu een fantastische coach! Ik keek altijd naar hem op, en het is geweldig om te zien hoe hij training geeft en hoe gemotiveerd hij altijd is. Dat helpt mij ook verder in mijn ontwikkeling.”

Een fantastisch begin bij Lokomotief

Ook Madeleine is begonnen bij Lokomotief in Rijswijk. Deze organisatie krijgt het voor elkaar veel talentvolle beloften een podium te geven. “Mijn hele familie zat bij Lokomotief. Het was dan ook niet vreemd dat ik daar ben begonnen. Daar heb ik tot 2021 gebasketbald, en op dat moment ben ik hier naartoe overgestapt in Leiden. Toch heb ik het bij Lokomotief altijd geweldig gevonden, het is echt een hele gezellige club! Er is een gezellige sfeer met hele leuke mensen. Iedereen is lief, gastvrij en open. Ik ben daar begonnen met spelen met de jongens, en dat ging ook gelijk heel goed. Na een aantal jaar ben ik daar ook voor het eerst landelijk gaan spelen. Dat vind ik ook heel goed aan deze vereniging; veel teams spelen daar landelijk. Het was op dat moment duidelijk een niveau hoger, maar ik hield toen al van grotere uitdagingen. Mij heeft het in elk geval heel veel gegeven, in zekere zin een begin tot wat we nu bereikt hebben met Leiden!”

De overstap naar Leiden, met groot succes

Vorig jaar besloot Madeleine om net als Frederique en Eveline de overstap te maken naar BS Leiden. Dat beviel haar meteen goed, en ze beleefde nog eens een onvergetelijk seizoen! “Ik speelde al zolang bij Lokomotief dat het voor mij wel moeilijk was om de overstap te maken naar Leiden. Daarbij kende ik iedereen in Rijswijk. Toch voelde ik mij gelijk enorm comfortabel bij Leiden. We hebben met onder 14 een geweldig team gehad, evenals fantastische coaches als Ivo Boom en Eric Arkesteijn. We doen het enorm goed, en zo nu en dan speel ik ook met onder 16 mee.”

Een hecht team, garant voor mooie prestaties

Een echte doenersgroep dit Leidse team! Madeleine gaat op in alle ontwikkelingen die ze meemaakt. “We zijn een super gemotiveerd team! We zijn er altijd voor elkaar, en dat helpt ons enorm richting prachtige resultaten. We hebben dit seizoen BV Hoofddorp als moeilijkste tegenstander. Je mag zoiets geen seconde onderschatten, want doe je dat wel dan ga je, ook als ongeslagen ploeg, gewoon verliezen. Elke wedstrijd is er één, dus tegen iedereen moeten we volledig gefocust zijn!”

De landelijke finale

Op ongeslagen wijze gaat Leiden de Final Four in. In de finale zou BV Hoofddorp hen opwachten, zou je zeggen. BV Hoofddorp ging als nummer twee onderuit in de halve finale tegen MBCA Amstelveen. Deze ploeg zou dus enorm veel veerkracht getoond hebben, en in staat zijn het Leiden lastig te maken. Zoals Madeleine immers zij: onderschatting word je fataal. Madeleine was het die veel scoorde voor rust en Leiden op een voorsprong zag staan die ze niet meer uit handen gaven. Het kampioenschap ging naar Leiden die een enorm sterk seizoen hebben afgewerkt! “Na zoveel mooie wedstrijden moest het op deze manier eindigen,” beweert Madeleine. “Zo mooi dat het ons is gelukt!”

Madeleine haar talent biedt perspectief

Net als Toine, Eveline en Frederique is ook Madeleine een bijzonder talent in de familie. Een talent waarmee echt van alles mogelijk is. “Het lijkt mij sowieso geweldig om het Nederlands team te halen. Toine gaat aankomend seizoen in Amerika spelen. Het lijkt me enorm leuk om hem achteraan te gaan. Verder; het hoogste niveau van Nederland. Ik weet niet zo goed wat ik mij daar bij moet voorstellen. Je ziet het weleens voorbij komen op televisie, maar ik denk dat het heel anders is als je er eenmaal speelt. In elk geval hoop ik dat ik ertussen zal zijn, daar gaan we wel voor!”

Deze kampioen is zeer bijzonder en waardevol in alle opzichten!

Reactie plaatsen

Reacties

Jeff de Vlugt
2 jaar geleden

Weer een prachtig interview met deze talentvolle speelster.