Eveline Smit; één van de vele talenten binnen de familie

Gepubliceerd op 4 april 2021 om 12:00

Frederique Smit, Toine Smit, Madeleine Smit en Eveline Smit; alle vier de talenten gaan op in de basketbalsport. Eerder hadden we een artikel over Frederique, en vandaag benaderen we haar oudere zus. Eveline Smit basketbalt al een 11 jaar, en haar potentie om te schitteren op het veld is meer dan ooit aanwezig. Een kwestie van tijd dat ze haar droom gaat realiseren: spelen op het hoogste niveau van Nederland! Tussen twee haakjes: gefeliciteerd Eveline met jouw 19e verjaardag!

Na vele sporten werd het toch basketbal

Eveline begon bij Lokomotief Rijswijk met basketballen. Daar heeft ze in het begin bij de jongens gespeeld. “Mijn ouders hebben elkaar via basketbal leren kennen. Ik kwam op jonge leeftijd dus steeds in de zaal. Ik heb voorheen judo gedaan, gezwommen, paardgereden, gedanst, maar basketbal was mijn definitieve keuze.”

Eveline komt uit een echte basketbalfamilie. Vaak zie je dat familieleden toch een andere sport kiezen, maar dat is bij haar thuis niet het geval. “Het is super leuk dat de rest van mijn familie ook basketbalt. Toen corona net begon, zaten we ineens allemaal thuis. Het voelde zo onwennig, want we vroegen ons steeds af of we niet moesten trainen of wedstrijden hadden. Niet meer spelen zorgde voor best wel wat verwarring. Normaal komen we op zondagavond weer thuis van diverse wedstrijden. Het wel heel gezellig hoor, want we kunnen bijvoorbeeld gewoon nog de NBA kijken.”

Eveline maakte een sterke ontwikkeling door bij Lokomotief.

Vaardigheden binnen de familie

Veel gemeen hebben met je familieleden is mooi. Binnen basketbal is dat enerzijds wel het geval, maar anderzijds zijn er verschillen qua speelstijl. Vreemd is dat zeker niet, want het is maar net waar je goed in bent. “We zijn allemaal leiders op het veld. Waar ik in verschil is dat ik veel praat vanuit het veld en vanaf de bank. Daarnaast ben ik een center, en de rest speelt op de guard positie. Ik ben wel een schietende center. Ik zeg altijd drie is beter dan twee. Ik ben wel enorm trots op Frederique, Madeleine en Toine. De manier waarop Frederique enorm veel scoort is prachtig! Toine ontwikkelt zich sterk bij onder 18 van Lokomotief op het hoogste niveau, en Madeleine doet het als beginnend talent bij onder 12 erg goed. Mijn vader heeft ze altijd gecoacht, en als één van hen dan scoort ben ik super trots op het feit dat iemand van mijn familie dat zo goed doet. Op zondagavond bespreken we dan allemaal de wedstrijd van ons.”

Goede talentontwikkeling bij Lokomotief

Eveline weet precies waarom ze basketbal fantastisch vindt. “Basketbal is een teamsport, en daar ga ik in op; vanaf het moment dat je in de kleedkamer bent, dat je elkaar aan het aanmoedigen bent op het veld en vanaf de bank en na de wedstrijd. Je bent steeds bezig met het team, en dat maakt het zo leuk. Je doet en bereikt alles met elkaar! Het is meer dan alleen punten maken. Alle elementen doen mee met dit spelletje. Dat maakt basketbal fantastisch.”

Bij Lokomotief hebben we zowel in het heden als in het verleden veel talenten sterker zien worden. Sommigen bereik(t)en zelfs het Nederlands team (Vincent Krieger, Jerome de Vries, Keye van der Vuurst de Vries) “Veel goeie spelers komen bij Lokomotief vandaan. Ik heb veel leuke en goeie coaches gehad. Ik heb tot mijn 14e bij de jongens gespeeld, aangezien er weinig meiden van mijn leeftijd waren. Ik heb dat de jaren daarna wel gecombineerd met een meidenteam. Ik kwam bijvoorbeeld bij een onder 14 en onder 16 team te spelen. Qua lengte was ik de langste in het veld, en daarnaast paste ik in het team. Lokomotief heeft me enorm veel goeds gebracht qua ontwikkeling. Bij BS Leiden kwam er een team op mijn leeftijd, dus daar kon ik daarna in terecht. Eerst was de overstap best moeilijk, aangezien je jarenlang met dezelfde meiden en jongens hebt gespeeld. Het was moeilijk om afscheid te nemen, maar ik ben bij Leiden veel zelfverzekerder geworden in mijn spel. Het vertrouwen groeide steeds meer. Bij Binnenland in Barendrecht ben ik voornamelijk door mijn coaches enorm gegroeid. Allemaal waren we stuk voor stuk gemotiveerd, en veel van mijn teamgenoten spelen nu in het buitenland.”

Sterke ontwikkeling bij Binnenland!

Op naar de volgende stap

Met de jaren heeft Eveline veel inspiratie gekregen van meerdere oud-spelers en huidige coaches. Dit heeft haar een sterkere speelster gemaakt. “Toen ik bij Binnenland ging spelen, werd ik gecoacht door Willemijn Kallenberg. Door haar ben ik beter gaan basketballen en heb ik veel meer van mijzelf geleerd. Daarvoor werd ik gecoacht door Marlous Nieuwveen, die mij ook heel ver heeft gebracht. Zij heeft mij op basketballend gebied beter gemaakt. Ik hoop echt dat ik later mee kan doen in de Vrouwen Basketball League. Het zou een droom zijn die zal uitkomen. Volgend seizoen ben ik tweedejaars onder 20, dus ik ben nog vrij jong. Ik zal alles geven om dat podium te kunnen bereiken.”

Belangrijk voor de ontwikkeling van jonge spelers

Zoals gezegd; we zien bij Lokomotief veel spelers sterker worden. Wat maakt deze ontwikkeling onder andere mogelijk? “Kampioenschappen halen is natuurlijk leuk, maar ik denk dat het voor jeugd belangrijker is om te gaan voor goed basketbal en de fundamentals onder de knie te krijgen,” zegt Eveline. “Als je de focus alleen op kampioenschappen legt zonder enige tegenstand, denk ik niet dat je daar als club of bond van gaat groeien. Ik denk als je spelers op de proef stelt met voldoende tegenstand, dan zal er veel meer geleerd worden. Daarbij is het ook belangrijk dat trainers met knowhow ingezet kunnen worden op de onderste laag qua jeugdteams met als grootste focus goed en sterk basketbal. Op lange termijn zullen zij daar zeker profijt van hebben als ze echt talentvol zijn. Dat is wat ze bij Lokomotief en Grasshoppers goed onder de knie hebben. Laat jonge kinderen lekker basketballen en ze verder ontwikkelen!”

Reactie plaatsen

Reacties

Jeff de Vlugt
3 jaar geleden

Weer een heel mooi interview met het grote talent.

Bryant Abath
3 jaar geleden

Dank je Jeff!!