Grote hoeveelheid talent en ontwikkeling bij Frederique Smit

Gepubliceerd op 15 januari 2021 om 09:00

46 punten, 37 punten, zelfs 53 punten in één wedstrijd. Het waren allemaal wedstrijden binnen landelijke jeugdcompetities namens Lokomotief Rijswijk waarin Frederique Smit keer op keer goed was voor een bijzonder grote hoeveelheid aan punten. Vaak schuilt het gevaar dat een niveau te gemakkelijk kan zijn en dat uitdaging daarin is uitgesloten. Bij haar is dat niet het geval, want dit 14-jarige talent volgt al trainingen met dames 1 van Lokomotief dat in de promotiedivisie speelt.

Een van de vier basketballende familieleden

Frederique komt uit een gezin waar basketbal altijd aanwezig is. Niet alleen haar ouders, maar ook haar twee zussen en haar broer spelen allemaal basketbal. “Vanaf mijn vijfde ben ik begonnen met basketballen. Mijn ouders hebben elkaar leren kennen via basketbal, dat maakt het dan ook bijzonder dat ik en mijn zussen en broer ook basketballen, ook nog op landelijk niveau. Je ziet ook dat wanneer basketbal eenmaal in de familie zit dat het er dan ook niet meer uitgaat. Ik begon bij Lokomotief en speel daar nog steeds. De gezelligheid met mijn vriendinnen voelt heel warm en heel bijzonder.”

Frederique in actie tijdens 3x3 basketbal!

Super talent met enorm veel punten

Zoals bovenin al eerder is vermeld: per wedstrijd scoort Frederique erop los. Of het nou via een drive is, driepunters of een zelf gecreëerd schot, de ballen blijven vallen. “Het vreemde is dat ik zelf ook niet echt stil sta bij hoeveel punten ik erin heb gegooid,” beweert Frederique. “Er is ook geen specifieke manier geweest van trainen of dat ik overuren tijdens trainen zou maken om dat voor elkaar te krijgen. We hebben wel een 3x3 basket bij ons in de tuin staan, maar dat is het dan ook wel. Ik ben ook de derde binnen het gezin die met basketbal begonnen is, dus ik werd al vroeg meegenomen in de zaal. Maar zoals ik al zei, hoeveel punten ik erin gooi is niet iets waar ik bij stil sta. Tuurlijk is het voor mijn ontwikkeling leuk en belangrijk dat ik er wat ballen kan ingooien. Winnen als team vind ik het belangrijkste.”

Al jarenlang trouw aan de Rijswijkse formatie!

Kansen met de huidige onder 16 lichting

Frederique speelt samen met veel andere talentvolle beloftes in onder 16 van Lokomotief. “Dit jaar hebben we met onder 16 van Lokomotief een super sterk team. We hebben Asuman Ozaybar vanuit BS Leiden. Zij kan fantastisch schieten en geeft hele goeie assists in de wedstrijd, en een assist leidt weer tot scores. Daarnaast hebben we met Sofie en Femke Berkel twee spelers die het team verder op weg helpen met drives en goeie verdediging. Zo kan ik nog veel speelsters opnoemen, zoals Lisa de Waal. Zij is een hele sterke center die meer dan 13 rebounds in een wedstrijd kan pakken. Met deze speelsters wil ik winnen en sterker worden, en hoeveel punten ik dan heb zien we na afloop dan wel.”

Grotere ambities

Als je over zoveel talent beschikt, dan is een plek op het hoogste niveau in de toekomst bij lange na niet uitgesloten. Frederique heeft diverse dromen binnen basketbal. “Ik hoop echt dat ik zou kunnen spelen op het hoogste niveau van Nederland. Naast Nederland zou ik ook graag in het buitenland willen spelen. Spelen in Amerika zie ik zeker zitten, of in Spanje. Je ziet dat het niveau daar ook enorm hoog is. Twee speelsters van CTO Amsterdam, Laura Cornelius en Emese Hof, spelen daar nu.”

Mooie 3x3 trofee, en daar zal het zeker niet bij blijven!

Reactie plaatsen

Reacties

Jeff de Vlugt
2 jaar geleden

Heel mooi interview