Basketballende broers Aiden en Liam Benjamin gaan voor succesvolle prestaties

Gepubliceerd op 2 april 2021 om 12:50

Rond dezelfde periode zijn Aiden Benjamin (links, 15 jaar oud) en Liam Benjamin (rechts, 11 jaar oud) begonnen met basketballen. Beiden hebben al heel wat meegemaakt, en zijn gecoacht door hun vader Brian Benjamin. Samen gaan zij bij MBCA in Amstelveen steeds nieuwere uitdagingen aan, en zijn uiteraard bereid elkaar daarin te helpen.

Van voetbal naar basketbal

Hoewel Aiden en Liam uit een basketbalgezin komen, hebben zij toch eerst voor een andere sport gekozen. “Ik heb eerst altijd gevoetbald tot aan mijn 11e,”zegt Aiden. “Toen ik voor het eerst ben gaan basketballen heb ik het een tijdje gecombineerd. Daarna ben ik volledig gaan spelen bij MBCA. Ik ben point guard met een sterk spelinzicht. Ik kan een aantal stappen vooruit denken en zie wanneer iemand vrij staat.”

“Voetbal was ook mijn eerste sport,” vertelt Liam, “maar nu basketbal ik ook al vier jaar en eveneens bij MBCA. Ik ben ook een point guard, eentje die weet hoe ik een aanval kan uitspelen. Dat kan ik doen door een assist te geven of zelf voor het schot te gaan. Het feit dat onze ouders ook hebben gebasketbald heeft er volgens mij wel voor gezorgd dat wij dat ook zijn gaan doen.”

Liam Benjamin omhoog met zijn linkerhand

Final Four prestaties van Aiden

Al snel ondervond Aiden het succes van kampioen worden. Bij onder 12 is dat in seizoen 2016-2017 gelukt. “Ik vond het echt geweldig dat ik met onder 12 op landelijk niveau kampioen werd. Het was pas mijn tweede seizoen dat ik basketbalde. De kans dat we kampioen zouden worden was heel klein, want we moesten in de Final Four met meer dan 15 punten verschil winnen van de nummer één van de competitie: Uball Utrecht. We wonnen met 60-43. Het was een heel mooi moment.”

Twee seizoenen later kwam Aiden opnieuw in de Final Four. “We speelden in seizoen 2018-2019 met onder 14 een heel goed seizoen,” vertelt hij. “In de competitie verloren we slechts één keer tegen Rotterdam Basketbal. We eindigden als eerste, en hadden in de Final Four het thuisvoordeel tegen nummer vier BC Apollo Amsterdam. Thuis wonnen we van ze met 10 punten verschil, waardoor we een week later in de Apollohal met 10 punten mochten verliezen om door te gaan naar de finale. Bij rust stonden we 10 punten voor waardoor de marge nog groter werd. Daarna was er een keerpunt in de wedstrijd waardoor ze met 14 punten verschil wonnen. Apollo kreeg vleugels, en bij ons lukte op dat moment niks meer. Ik speel nu bij onder 16 van MBCA, en met onder 16 hadden we zeker weer de Final Four gehaald. Ik denk we koel en zuinig moeten zijn om een plek in de finale te behalen, en dat we niet bezwijken onder druk van het publiek.”

Stap voorwaarts bij Liam

Liam heeft de afgelopen seizoenen bij onder 12 gespeeld. Dat leidde afgelopen seizoen al tot een debuut bij een hogere lichting. “Met onder 12 speelde ik al op landelijk niveau. In seizoen 2019-2020 mocht ik zo nu en dan invallen met onder 14. Het niveauverschil is wel zichtbaar. Alles is sneller en fysieker. Desondanks heb ik zeker mijn draai kunnen vinden bij onder 14. Dit seizoen zou ik officieel bij onder 14 spelen. Dat zou wel goed gegaan zijn denk ik. We trainen nu ook veel buiten en we kennen elkaar ook heel goed. We weten allemaal hoe we moeten spelen.”

Voor de volgende stap weet Liam wat hem, en zijn teamgenoten, te doen staat. “We zouden elkaars eigenschappen goed moeten gebruiken om sterker te worden en het elke tegenstander lastig te maken. Door goed samen te werken denk ik dat we heel ver kunnen komen, net zoals Aiden zo ver met onder 12 en onder 14 is gekomen. We zouden ook fysiek wat sterker moeten worden.”

Gecoacht worden door Brian Benjamin

Brian Benjamin heeft in de jaren 90 heel wat jaren op het hoogste niveau gebasketbald. Hierdoor weet hij ook wat hij verwacht van zijn spelers, en dus ook van zijn zoons. “Het is wel heel fijn om gecoacht te worden door mijn vader,” verteld Aiden. “Hij geeft wel duidelijk aan als iets fout gaat tijdens training of tijdens een wedstrijd. Vorig seizoen was het voor het laatst dat hij mij heeft gecoacht. Het is ook tof dat hij het zo goed met 3x3 basketbal doet als coach. Voordeel is dat we mee mogen als VIP naar verschillende toernooien.”

“Ik vind het heel fijn om door hem gecoacht te worden,” aldus Liam. “Ik weet ook precies hoe hij traint. Door hem word ik een betere speler. We zien hem wel minder als hij voor 3x3 basketbal moet coachen, maar dat vinden wij niet erg.”

Aiden Benjamin samen met zijn vader Brian Benjamin!

Elkaar helpen voor beter basketbal

Natuurlijk blijft de vraag hoe Aiden en Liam elkaar zouden helpen om beter te worden. Aiden: “Ik ben meer van het trainen, ook buiten de trainingsuren. Ik probeer een voorbeeld voor Liam daarin te zijn, en dat doet hij ook steeds meer. Ik denk dat ik hem daarmee ook een betere speler kan laten worden.”

Liam: “Ik zal Aiden altijd steunen in zijn wedstrijden en trainingen. Als hij bijvoorbeeld schiet tijdens trainingen help ik met afvangen. Daarvoor hoef ik vaak genoeg niet al te ver te rennen, aangezien hij veel schoten achter elkaar kan raak schieten.”

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Breijaen
3 jaar geleden

Trotse opa samen met mijn vrouw ,

Bryant Abath
3 jaar geleden

Dank je wel Jan!

Hans Bohne
3 jaar geleden

Leuk dat de zoons van Brian, heel goede speler in eredivisie en promotie divisie met Early Bird, zo goed bezig zijn. Het gezegde:"De appel valt niet ver van de boom" gaat hier zeker op.

Bryant Abath
3 jaar geleden

Zeker, dank je wel Hans!!