1 tegen 1 met Jur Keuning

Gepubliceerd op 6 april 2021 om 12:50

Een echte center met als focus scoren onder het bord. Tegenwoordig zien we veel meer schietende centers, maar Jur Keuning wil zich op de centerpositie oriënteren als dreiging onder de basket en een last in de verdediging. Hieronder vragen & antwoorden met het talent van de Hoppers uit Hoorn.

1. Stel jezelf eens voor, wie is Jur Keuning?

“Ik ben 15 jaar en speel center bij de Hoppers in Hoorn.”

2.  Hoe en op welke leeftijd ben je met basketbal in aanraking gekomen?

“Mijn vader speelt sinds zijn 12e basketbal. Toen ik acht jaar was zocht ik een nieuwe sport. Hij adviseerde mij om te gaan basketballen, en sindsdien ben ik er nooit meer afgegaan.”

3.  Heeft jouw vader op hoog niveau gebasketbald?

“Hij speelde in de Eerste Divisie bij AMVJ Amsterdam.”

4.  Heb je veel van jouw vader geleerd om te spelen zoals je dat nu doet?

“Zeker! Ik heb veel van hem opgepakt. Vroeger was het vaak wat lol trappen, maar sinds ik 12 jaar ben veel meer gefocust. Daarbij ben ik ook minder terughoudend geworden, en maak ik het in de verdediging mijn tegenstander het altijd lastig.”

Jur omhoog voor het schot. © Samantha Keuning

5.  Wat voor type speler ben je?

“Ik ben vrij lang, dus ik speel op de center positie. Ik pak daardoor veel rebounds, wat in de laatste twee seizoenen enorm vooruit is gegaan. Bij onder 14 wilde ik voornamelijk scoren, maar bij onder 16 ontwikkelde ik andere krachten. Ik ben echt een center onder het bord. Vrije worpen lukken nog wel, maar qua schot moet ik het aan anderen over laten.”

6.  Wat maakt de Hoppers voor jou en leuke organisatie?

“Ik zit in een heel leuk team. Daarbij hebben we met deze spelers ambities om hoger te gaan spelen. Dit seizoen spelen we ook heel goed.”

7.  Is er iemand die jou inspireert?

“Absoluut! LeBron James vind ik een fantastische speler. Ik volg hem op de voet. Elk jaar vind ik hem nog steeds geweldig. Hij geeft altijd 100%. Bijvoorbeeld dat hij in 2016 het voor elkaar krijgt dat hij tegen dat sterke team van de Golden State Warriors kampioen wordt met Cleveland Caveliers.”

8.  Als het goed is heb je bij de Hoppers ook deelgenomen aan het Hoppers Camp dat jaarlijks wordt georganiseerd. Hoe heb je dat ervaren?

“Heel gaaf! Ik was een keer naar een MBCA kamp geweest. Om dat te doen met je eigen club is helemaal fantastisch. Dat de Nederlandse bondscoach er dan bij is vind ik dan gaaf.”

9.  Heb je de ambitie om op landelijk niveau te spelen?

“Als ik die kans krijg laat ik die zeker niet schieten.”

10.  Wat denk je dat nodig is om dat niveau te kunnen bereiken?

“Ik zal in elk geval een stuk sterker moeten zijn. Dit seizoen had ik een stap daar naartoe kunnen zetten. Niet persé die stap naar landelijk niveau, maar allereerst dit seizoen goed presteren. We wonnen dit seizoen een wedstrijd tegen BC Apollo Amsterdam. We dachten dat het echt een zeer spannende wedstrijd zou worden, maar we wonnen heel makkelijk van ze.”

11.  Waar hoop je over vijf jaar te zijn

“Ik hoop dat ik dan uit zal komen voor heren 1 van de Hoppers.”

Reactie plaatsen

Reacties

Ingrid Keuning
3 jaar geleden

Hey Jur! Ben heel trots op je!
Veel succes met de rebounds etc.
We komen snel weer kijken.
Knuffel, oma Ingrid

Bryant Abath
3 jaar geleden

Leuk, dank je wel Ingrid!!

Opa Ton
3 jaar geleden

Hi Jur,

Prachtig zoals je nu zo goed basketbalt.
Om trots op te zijn.
Zie je gauw in Amerika spelen !

Bryant Abath
3 jaar geleden

Super leuk Ton!!

Leo Wubbolt
3 jaar geleden

trainen, trainen, trainen, tot je erbij neervalt. Je fundamentals zijn alles, ballhandling , dribbelen met links en rechts, lay up links en rechts, passen , vangen, vrij lopen, voetenwerk. je kunt daar niet vroeg genoeg mee beginnen. Ieder vrij moment naar je pleintje in de buurt......Maar zorg vooral ervoor dat je er plezier in blijft houden.

Bryant Abath
3 jaar geleden

Zo is het Leo!!