Desire Stork vindt als coach elke wedstrijd de weg omhoog

Gepubliceerd op 8 april 2021 om 12:50

Op latere leeftijd met basketbal in aanraking komen wil zeker niet zeggen dat je ‘te laat’ er aan begint. In tegendeel; diverse inzichten kunnen zich altijd nog voordoen. Desire Stork weet in elk geval waar ze binnen deze sport wil komen. Als coach maakt ze elke wedstrijd grote stappen naar voren, en daarom zullen we haar zeker nog zien schitteren!

Passievol bezig met coachen

Desire werkt full time bij de spoorwegen, maar daar buiten draait haar vrije tijd en passie om basketbal. “Ik ben elke week druk met basketbal,” vertelt Desire. “Tegenwoordig knutsel ik ook veel, gedurende deze coronatijd. Zo ben ik onder meer bezig met diamond painting.”

In een tijd als deze kunnen weinig mensen nog met sport bezig zijn. Voor Desire is dat zeker zonde, maar haar gedrevenheid in het coachen zal daardoor nooit minder zijn! Daar kwam ze op 18-jarige leeftijd al snel achter. “Ik was au pair, en bracht mijn oppaskindje wekelijks naar de trainingen bij Basketballvereniging The Hurricanes in Spijkenisse. Mij werd toen gevraagd of ik het onder 10 team training wilde geven. Eerst wist ik niet zo goed wat ik moest antwoorden. Vervolgens ben ik het toch gaan doen, en dat vond ik gelijk al ontzettend leuk. Hierdoor ben ik ook begonnen met basketballen, maar helaas kreeg ik vrij snel een vervelende knieblessure. Toen ik eenmaal daarvan was hersteld kreeg ik een hamstringblessure. Hierdoor ben ik mij volledig gaan richten op het coachen, en dat vind ik super leuk om te doen! Nu coach ik bij Binnenland het onder 18 2 team en jongens onder 20 1. Het laatste team gaat Eerste Klasse spelen.”

Uiteraard heeft Desire zelf ook basketbal gespeeld, maar haar passie voor coachen voert in dat opzicht toch meer de boventoon. “Ik was een spelverdeler; ruimte creëren voor anderen en het schot laten nemen als ze goed open stonden. Zelf speelde ik gewoon voor de lol om bezig te zijn. Qua coachen wil ik diverse diploma’s halen om nog verder te komen. Ik heb me opgegeven voor BT3 coaching, en daarna wil ik voor BT4 gaan.”

Coachend bij een familiaire organisatie

Je hebt veel type coaches. Wat voor type is Desire in dat opzicht? “Ik probeer altijd voor de winst te coachen, daar doe je het natuurlijk voor. Ik ben wel strikt in bepaalde dingen. Als je geblesseerd bent mag je uiteraard naar de kant, maar heb je je vinger gestoten dan ga je gewoon door. In deze sport moet je wel ergens tegen kunnen, al zijn er uiteraard grenzen hoor. Ik coach nu acht jaar bij Binnenland, en ik ken 80% die daar lid is. Ik heb altijd een welkomgevoel daar, en kan altijd terecht bij iedereen. Ik noem het ook mijn tweede thuis, want voor corona zat ik daar zes dagen in de week.”

Ontwikkeling als coach

Op verschillende manieren kan je beter worden: cursussen volgen, volgens eigen kennis en kunde coachen of een inspiratie aan je zijde hebben. Bij Desire zijn deze drie elementen tot stand gekomen. “Binnen het coachen bedacht ik eerst zelf bepaalde spelletjes. Via YouTube kon ik al veel te weten komen. Later ben ik samen met Lisa van den Adel gaan coachen, en zij heeft mij zoveel bijgeleerd. Ik kijk daardoor naar haar trainingen om nog meer te leren. Zij heeft mij geleerd rust en organisatie in het veld te brengen, en hoe je de jeugd op een goede manier kan opleiden. Je hebt andere mensen nodig, dat vind ik heel belangrijk. Alleen kom je er niet, dat geldt in alle opzichten. Ook voor het opleiden van de jeugd is dat heel belangrijk, dat zij begrijpen waar dit spel om draait om beter te worden en te kunnen winnen. Goed en vaker trainen vind ik het belangrijkste dan alleen maar spelen om zonder tegenstand kampioen te worden. Fundamentals onder de knie krijgen is belangrijk zodat je met iedereen in het team kan spelen en meerdere opties kan gebruiken.”

Bijzondere wedstrijden met een mooi einde helpen uiteraard ook altijd. “Vorig seizoen speelden we met onder 18 een wedstrijd waarin we de hele tijd achterstonden. Pas in de laatste minuut werkte alles, en in de laatste 10 seconden schoten we drie driepunters raak waardoor we met drie punten verschil wonnen. Dat soort wedstrijden geeft mij wel een gevoel dat ik een heel eind kan komen qua coachen.”

Reactie plaatsen

Reacties

Jac Nouws
3 jaar geleden

Harstikke leuk interview, van een fijne collega

Bryant Abath
3 jaar geleden

Dank je wel Jac!!