Onder 16 kampioen Rosalie Cok is klaar voor nieuwe basketbaluitdagingen

Gepubliceerd op 20 juli 2022 om 08:30

Met het onder 16 team van MBCA Amstelveen behaalde Rosalie Cok het kampioenschap op landelijk niveau. Het team van MBCA beleefde een heel sterk seizoen, waarbij ze op het juiste moment aan het vlammen waren. Rosalie speelde in de finale tegen Dozy Den Helder een sterke wedstrijd, en is klaar om samen met een aantal andere meiden van MBCA de volgende uitdaging te trotseren met het onder 18 team van Landslake Lions in Landsmeer!

Een sportieve familie

Basketbal heeft Rosalie niet van een vreemde meegekregen. Eerst dacht ze ‘waarom zou ik op basketbal gaan’, maar die gedachte zou al gauw veranderen. “Mijn zus Emma ging eerst op basketbal,” vertelt Rosalie. “Op dat moment kon ik mij alleen maar afvragen waarom ze deze sport heeft gekozen. Zelf voelde ik er op dat moment niet veel voor. Toen ik op mijn 10e een aantal trainingen van mijn zus had gezien, vond ik het toch wel heel leuk. Ik trainde ook mee met de onder 10.”

Rosalie is altijd enorm gedreven. Haar mentaliteit heeft een prachtige invloed op het team, en op het spel. “Qua spel ben ik vrij assertief, aangezien ik achter elke bal aan duik en het maximale uit een balbezit en verdediging wil halen. Verder verschillen Emma en ik niet veel van elkaar qua spel. Mijn vader heeft op hoog niveau gevoetbald. Ik ben naar hem gaan opkijken, dus dat is mijn inspiratie.”

Landelijke uitdaging

Rosalie woont in De Rijp, en daar is ze ook begonnen met basketballen. Derba was destijds haar eerste club. “Ik kende daar iedereen al, aangezien er veel vrienden uit het dorp er ook speelden. Het was minder competitief dan dat ik nu gewend ben. Derba speelde dan ook niet op landelijk niveau. Maar het was een leuke club om mee te beginnen. Met onder 14 van Landslake Lions in Landsmeer, mijn volgende club, gingen we op het een-na-hoogste niveau van Nederland spelen. Na overwegen heb ik voordat ik naar MBCA ging toch voor onder 18 2 bij Landslake Lions gekozen. Ik was nog heel jong op dat moment, 14 jaar namelijk.”

Uiteindelijk kwam ze toch terecht bij MBCA onder 16, en wat voor een seizoen beleefde ze daar zeg! “Het is een heel mooi en prachtig seizoen geweest! Met deze meiden hebben we iets bijzonders opgebouwd, iets wat echt heel speciaal is. We trainden heel vaak en we zagen elkaar ook vaak, zelfs buiten basketbal om. Dat maakte dat we een bijzonder moment hebben weten te creëren, met onvergetelijke tijden!”

Hoewel MBCA goed aan het seizoen begon, kwamen ze toch wat in de problemen. Vlak voor het begin van de Finale Four verloren ze een aantal wedstrijden. “Tijdens die periode hebben we een aantal blessures gehad, waaronder ik. Mijn enkelbandblessure duurde ongeveer zes weken, dus dat was een enorm zware periode. Na een aantal verliespartijen tegen Zwolle en Den Helder eindigden we op de tweede plaats, waarbij een eerste plaats er lang in had gezeten. Toch is het een Final Four waarbij alle wedstrijden weer meetellen. Als we opnieuw erin zouden slagen om te winnen zou het kampioen zomaar binnen kunnen zijn. In de halve finale tegen Zwolle ging het in de eerste minuten niet zo goed. We hebben onze verdediging aangescherpt, en dat zorgde voor een plek in de finale tegen Den Helder. Onze verdediging gaf ook daar de doorslag.”

Belangrijk in de finale

Op de momenten dat Den Helder in de finale steeds leek terug te komen pakte Rosalie of een steal of een rebound. Dat niet alleen, want ook in de aanval was ze een belangrijke schakel. Ze scoorde cruciale punten en maakte dus een fantastische prestatie mee. “Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Er waren enorm veel mensen tijdens onze finale aan het kijken. Die wedstrijd tegen Den Helder speelde ik ook goed, maar boven alles hebben wij dit als team voor elkaar gekregen. Een prijs zoals deze win je enkel middels teamspel en met goede trainers. Dat is ons zeker gelukt.”

Geweldige talenten heeft dit onder 16 team van MBCA gehad!

Nieuwe kansen in Landsmeer

Veel meiden gaan voor een nieuwe uitdaging spelen bij onder 18 in Landsmeer. Rosalie zal daar ook bij zitten. “Een paar meiden van onder 16 MBCA gaan dit seizoen naar het onder 18 team van Landslake Lions. Daar komen natuurlijk wat nieuwe meiden bij, en volgens mij gaat onze coach bij MBCA onder 16 Nadine Boesaart ons komend seizoen weer coachen daar. Ze leeft enorm mee in het spel, wat natuurlijk logisch is als basketbalster op het hoogste niveau. Ze wil echt enorm graag talentvolle jeugd sterker maken. Dat maakt dat ze echt enorm fanatiek kan coachen, maar dan weten we altijd waarom we dit doen. Met haar als coach hebben we in elk geval iets prachtigs bereikt met onder 16.”

Wat zal de toekomst brengen

Wie weet zien we Rosalie nog ergens anders dan in Nederland basketballen. Wat nog niet is kan nog komen. “Ik weet nog niet wat de toekomst zal bieden. Misschien speel ik op het hoogste niveau van Nederland, maar misschien ga ik naar het buitenland. Dat zou wel een droom zijn die op dat moment werkelijkheid wordt. Spanje, Italië en natuurlijk Amerika lijkt me enorm mooi! Vorig jaar zomer had ik een coach. Hij is een Franse coach, en geeft trainingen in Spanje. Daar gaat het er veel harder aan toe. Het zou mij echt fantastisch lijken als ik daar onderdeel van zou kunnen uitmaken!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.