Dozy Den Helder onder 18 wint Basketball Cup 2024

Gepubliceerd op 24 maart 2024 om 11:30

Beide teams hadden in de eerste helft moeite met de aanval. Dat veranderde voor Dozy Den Helder in de tweede helft. Het ging beter in de aanval, en in de verdediging dwongen ze Celeritas Donar tot geforceerde schoten. Zodoende liep Den Helder uit naar een 65-55 overwinning en pakken ze de onder 18 Basketball Cup 2024.

Beide teams hadden moeite om een goede opening te vinden in de beginfase van de wedstrijd. Na anderhalve minuut is het Mila Noot die onder het bord de ruimte vindt namens Dozy Den Helder. Celeritas Donar slaat gelijk toe. Allereerst is het Mex Sjollema die de driepunter weet te vinden, en Sasha Postma is sterk onder het bord. Beide jeugdinternationals zorgen gelijk voor de eerste punten. Voorlopig is het bij Den Helder enkel Mila Noot die iets weet te doen in de aanval, getuige haar eerste zes punten. De bezoekers houden het overzicht, ook in reboundend opzicht waarna Pien Goren in tweede instantie wel weet te scoren: 6-7. Na de time-out van coach Ton Bootsman gaat Den Helder het van een andere kant proberen in de aanval. Dat lukt via een and-1 van Joa Karreman die voor een Helderse voorsprong zorgt. Donar krijgt moeite met de verdediging van Dozy Den Helder. Veel geforceerde schoten treffen geen doel. Aan de andere kant zoekt Den Helder opnieuw naar Karreman, maar zij wordt geblokkeerd door de Groningse formatie; het is Marijke Arnold die goed is in de verdediging. Karreman komt even later toch nog op de vrije worp lijn terecht, en tilt het verschil op naar drie punten. Marijke Arnold komt met nog twee minuten te gaan in het eerste kwart al op drie persoonlijke fouten, groot gevaar dus voor haar na haar meerdere blocks in de wedstrijd. Ondanks deze omstandigheden maakt Jip Goren met een drive naar de basket gelijk. Aanvallend gaat het in de laatste minuut in hoog tempo, al heeft Den Helder moeite met het afstandsschot. Fabiënne Zondervan pakt de rebound en zet Den Helder weer op voorsprong. Aan de andere kant is het Evelien Schuilinga die met een driepunter Donar weer op voorsprong zet. Toch gaat Den Helder door. Pam Spaans is terug na een lange blessure, en gaat naar de basket om Den Helder na het eerste kwart op 17-15 te zetten. Ook de drive van Dali Lobregt heeft daarbij geholpen. Veel driepunters worden gemist aan de kant van Den Helder. Zij kunnen daardoor niet uitlopen, aan Schuilinga gaat op de vrije worp lijn gewoon door. De voorsprong wisselt steeds, nu is het Den Helder die op 19-18 komt dankzij de rebound en de score van Romy Jansen. Schuilinga benut haar lengte met meerdere rebounds en haar kracht onder het bord. Na een tijdje valt de driepunter weer bij Den Helder, opnieuw via Mila Noot: 22-20 voor Den Helder. Donar mist veel drive naar de basket, en Den Helder gaat door met opnieuw een driepunter van Mila Noot. Den Helder lijkt uit te lopen, ondanks de snelle uitbraak en score van Pien Goren. Den Helder lijdt opnieuw veel balverlies, en via een driepunter van Jip Goren staat het weer gelijk: 27-27. Ook Jip Goren komt in gevaar vanwege haar derde persoonlijke fout. Mila Noot weet opnieuw te scoren en zorgt voor 30-27 bij rust. Mila Noot staat op dat moment al op 11 punten aan de kant van Den Helder.

Den Helder gaat na rust verder. Pam Spaans is behendig en zorgt voor de eerste score na rust. Niet veel later doet Mex Sjollema hetzelfde bij Donar, maar via een mooie pass van Joa Karreman wordt Leanne de Beurs gevonden onder het bord: 34-30. Zo'n zelfde pass wordt door Spaans gegeven en afgerond door Mila Noot en opnieuw De Beurs: 38-32. Donar moet met een tegenaanval komen om in de wedstrijd te blijven. Dat kan als Den Helder de bal op de aanvalshelft van Donar weggeeft en Sjollema het af kan maken. Donar weet echter niet te scoren, en aan de andere kant is het Romy Jansen die een goede periode na rust tegemoet gaat, vooral op reboundend vlak. De drive van Mila Noot zorgt voor het eerst in de wedstrijd voor een serieus verschil: 43-36. Donar komt in moeilijkheden, en Mila Noot is in haar element. Zij vergroot het verschil in Helderse voordeel. Na rust komt Den Helder sterk de kleedkamer uit als ook Fabiënne Zondervan haar jumper raak schiet: 47-38. Een collectief aan Helderse speelsters laat een grote voorsprong realiseren. Zondervan is weer sterk van afstand, waardoor ze met een driepunter de voorsprong vergroot naar 50-38 voor Den Helder na het derde kwart. Donar heeft haast. Ze moeten wat doen om terug te komen. Schuilinga weet dat en verkleint met twee jumpers het verschil tot acht punten: 50-42. Schuilinga komt daarmee op 19 punten in de wedstrijd. Den Helder vindt wederom Mila Noot. Haar inbreng is van onschatbare waarde, nu ook met een and-1: 53-42. Het schot van Donar wil er niet frequent in, en dat lukt Joa Karreman wel met een driepunter. Het verschil is dan al 14 punten, maar Sjollema doet wat terug met een driepunter. Zo blijft het verschil rond de tien punten. Tijdens de onder 18 finales van het afgelopen seizoen in Zwolle schoot Mila Noot een hele serie driepunters raak, en nu doet ze het weer. Drie belangrijke punten voor Den Helder, en een verschil van opnieuw 14 punten. Nog één keer probeert Donar het via Sasha Postma. Het heeft succes, en met een steal kan het verschil kleiner worden. Een simpele lay-up wordt echter gemist, op een cruciaal moment. Toch wordt het verschil tien punten dankzij Pien Goren. Donar zet een eindsprint in, en die wordt serieus als Jip Goren een and-1 verzilvert: 60-52. Het verschil wordt langzaam kleiner met nog drie minuten te gaan. Jip Goren begaat haar vijfde persoonlijke fout, en dus is het einde wedstrijd voor haar. Leanne de Beurs geeft Den Helder weer wat ruimte. Het verschil wordt niet meer kleiner, waardoor Den Helder niet meer in gevaar komt. Ze winnen de finale van de Basketball Cup met 65-55 en pakken daarmee de eerste prijs van dit seizoen, met Mila Noot die goed was voor 26 punten.