Basketbalbelofte Hannah Mannaerts maakt potentie en prachtige momenten waar

Gepubliceerd op 27 januari 2024 om 10:00

Van Landslake Lions in Landsmeer tot Triple ThreaT in Haarlem, BC Apollo Amsterdam, en K.T.C. in Overveen; de reis van Hannah Mannaerts, tegenwoordig spelend in het onder 16 team van MBCA Amstelveen, vormde de basis van haar ontwikkeling. De grondbeginselen van het spel werden er niet alleen onderwezen, maar werden omarmd en geïntegreerd in het spel van deze talentvolle belofte. Ze zit op de Basketball Academy Amsterdam in de topsportklas, en haar jumpers en driepunters is wat haar spel kenmerkt tijdens de wedstrijden. Afgelopen zomer kwam er een prachtig moment op haar pad, toen ze de Atlantische Oceaan overstak om deel te nemen aan het Recruiting Boost Netherlands team in Amerika. In het onder 16 team van Recruiting Boost Netherlands schitterde ze als sterk talent, een lichtpuntje om enorm trots op te zijn!

Afkomstig uit een basketbalfamilie

Basketbal was de sport wat bij Hannah thuis het onderwerp was, en nog steeds is. Iedereen nam daaraan deel. “Mijn hele gezin heeft op basketbal gezeten,” vertelt Hannah. “Hierdoor ben ik er vroeg mee in aanraking gekomen, en ben ik net als de rest begonnen bij K.T.C. in Overveen. Ik vond het destijds al zo leuk dat ik erin wilde doorgroeien, naar een hoger niveau. Dat is waarom ik van K.T.C. naar Apollo Amsterdam ben gegaan.”

Van zo’n enthousiaste familie kan je veel leren. Dat is bij Hannah ook het geval geweest. “Van mijn oudste broer heb ik mijn stepback schoten verder kunnen ontwikkelen. Daardoor is mijn spel enigszins vergelijkbaar met hem. Daarnaast is mijn moeder altijd mijn allergrootste supporter geweest. Ze geeft mij na de wedstrijd veel feedback waar ik enorm veel aan heb. Hierdoor blijf je altijd vooruitkijken naar wat beter kan.”

Het eerste moment dat ze basketbalde

Ook voor Hannah was het zover. Ze begon met basketballen in Overveen, net als de rest van haar familie. “Op het moment dat je begint ben je één van de kleinste spelers op het veld. Toch was schieten een eigenschap die ik al gauw onder de knie kreeg. Blijven proberen schieten op een hoge basket heeft ervoor gezorgd dat ik steeds beter werd, ook in het dribbelen. Je moet echt veel herhalen, veel oefenen en zelfvertrouwen hebben in dat je beter kunt worden. Als je een kans hebt om te schieten, en te groeien, dan moet je die nemen.”

Veel geleerd op jonge leeftijd bij BC Apollo Amsterdam

Op haar achtste ging Hannah naar Apollo. Daar kwam ze ook gelijk in het onder 12 team terecht. “Op dat moment speel je op een hoger niveau, of beter gezegd het hoogste niveau wat je toen had in deze competitie. Daar heb ik heel veel van geleerd. Het was niet altijd makkelijk, maar je leert wel erg veel. De switch van onder 12 naar onder 14 was een nog grotere uitdaging, met alles wat daar extra bij komt. Apollo heeft mij enorm veel basisvaardigheden geleerd, en daar heb ik echt een lange tijd gebasketbald. Het heeft mij echt veel gebracht, van leerzaam spel tot mooie tijden!”

Een speelster met een goed schot

Dit seizoen hebben we het vaak bij MBCA onder 16 gezien; op spannende momenten vallen er treffers van Hannah waardoor het team een verschil intact weet te houden. Dat zagen we afgelopen november tegen Leiden en daarna in en tegen Bunschoten-Spakenburg. “Vertrouw echt op jezelf, ook op spannende momenten,” beaamt Hannah. “Er komen momenten waarop je jouw spel verder kunt ontwikkelen, in de minuten die je krijgt. Soms kan dat ook minder goed gaan, maar ook dat hoort erbij. Je moet daarin een balans zien te vinden, en jezelf niet te veel afstraffen als iets niet wil lukken. Juich altijd mee vanaf de bank, en als je op het veld komt moet je altijd alles geven. Support je team, tijdens topmomenten maar ook op moeilijke momenten.”

“Zorg dat je elkaar goed weet te vinden op dat soort momenten”

Basketbal bestaat uit vijf speelsters op het veld en speelsters die vanaf de bank het veld op komen. Vertrouwen in jezelf en in elkaar is daarin het belangrijkste, ook als je elkaar aflost. “Als het spannend wordt dan juich ik altijd vanaf de bank naar mijn teamgenoten,” vertelt Hannah. “Geef altijd alles wanneer het spannend wordt, ook al is het ook echt heel spannend. Op dat moment zijn lange aanvallen belangrijk, dus niet te overhaast spelen. Focus daarop, en zorg dat je elkaar goed weet te vinden op dat soort momenten.”

Wijze woorden van een enorme kanjer!

Een heel bijzonder moment: basketballen in Amerika

Afgelopen zomer vond er iets heel moois plaats voor Hannah. Amerika is natuurlijk hét basketballand in de wereld. Hannah kreeg de kans om daar een toernooi te kunnen spelen. Ze kwam uit voor het team Recruiting Boost Netherlands, en maakte daar prachtige herinneringen. “Het was vrij onverwachts om daarvoor gevraagd te worden,” herinnert Hannah zich. “Ik weet nog goed dat we vorig jaar februari thuis moesten spelen tegen H.S.V. Haren. Vlak voor de wedstrijd hoorde ik dat er een scout kwam kijken, maar daar bestede ik niet veel aandacht aan aangezien we gewoon een goede wedstrijd neer moesten zetten. Later kreeg ik een bericht van deze scout met de vraag of ik interesse had om in zijn team het toernooi in Amerika te spelen. Ik heb toen naar verdere informatie gevraagd, maar ondanks dat het vrij onverwachts was, was het een hele bijzondere ervaring!

Ik ben natuurlijk nog jong, dus mijn voornaamste focus was om van het moment zelf te genieten. Veel leren van alle ervaring is het belangrijkste wat ik kon doen. Natuurlijk probeer ik mijzelf het beste neer te zetten. We speelden met verschillende speelsters tegen wie ik ook in de onder 16 Eredivisie heb gespeeld. Het was even wennen om op elkaar ingespeeld te raken, maar de band die we hadden ontstond vrij snel.”

Mooie plannen voor in de toekomst

Zo’n moment heeft in elk geval veel in Hannah losgemaakt. “Basketballen in Amerika is heel anders dan hier in Nederland,” vertelt Hannah. “Voor mijn gevoel is het daar harder en sterker, en in Europa is het spel sneller. Het was daardoor een beetje aanpassen, maar deze tijd heeft mij veel moois gebracht. Ik zou graag naar college willen gaan of ergens in Europa, dus een ervaring als deze is dan altijd mooi meegenomen.”

Prachtig om zo iemand te zien genieten van dit soort mogelijkheden. Hannah’s verhaal is niet alleen een persoonlijke triomf, maar ook een bron van inspiratie voor basketballers die dromen van een toekomst vol mogelijkheden!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.