1 tegen 1 met Danique Roodakker

Gepubliceerd op 13 november 2023 om 12:00

Sterker worden, ervarenheid delen en mooie momenten meemaken. Dat is het spel van Danique Roodakker: blijven strijden voor het hoogst mogelijke. Danique heeft alle mogelijkheden in zich, om als geweldig talent het maximale te kunnen realiseren! Ze draagt rugnummer 13, en dus hierbij ook 13 vragen aan Danique. Foto: Marja van Tilburg - de Lange

1.  Introduceer jezelf eens, wie ben jij?

“Ik ben Danique Roodakker, 15 jaar en speel basketbal in het onder 16 team van Leiden.”

2.  Hoe is basketbal in jouw leven gekomen?

“Het heeft een tijdje geduurd voordat ik eraan begon. Ik vond vroeger niet echt de juiste sport. Toen ik op sportmix was gegaan, heb ik gezien dat basketbal echt mijn sport is. Sindsdien ben ik nooit meer gestopt.”

3.  Welke andere sporten heb je tijdens sportmix nog meer uitgeoefend?

“Ik heb heel even gevoetbald, dat was samen met het team van mijn broer. Ik vond het ook fijn om te waterpoloën.”

4.  Hoe was het om voor het eerst te basketballen?

“Het was eerst spannend, want je kent op dat moment nog niemand. Het begon steeds leuker te worden, en ik werd ook een jaar hoger ingedeeld. Dat was ook uitdagender.”

5.  Wat voor type speelster ben jij?

“Je kunt mij zeker op alle plekken zetten, maar ik vind de centerpositie toch het moeilijkst. Opposten is op dit moment niet mijn sterkste punt, maar daar kan ik zeker beter in worden.”

6.  Je basketbalt inmiddels tien jaar bij BS Leiden. Hoe was het om bij onder 12 op landelijk niveau te spelen?

“Heel bijzonder! Het was vooral heel mooi om gelijk als eerstejaars onder 12 een Nederlands kampioenschap mee te maken. Dat heeft iets heel magisch!”

7.  Wat kan je je nog herinneren van het moment dat je Nederlands kampioen werd met onder 12?

“Ons publiek ging voor ons zingen: ‘ga staan als je voor Leiden bent’. Dat vond ik heel bijzonder. We waren enorm fanatiek in de finale.”

8.  Als je in Leiden basketbalt dan kan het niet anders zijn dan dat je wedstrijden van de mannen van ZZ Leiden gaat bezoeken. Hoe was voor jou het eerste moment dat je een wedstrijd van ZZ bent gaan bezoeken in de Vijf Meihal?

“In het begin moest ik best wennen aan het geluid en hoe fanatiek het publiek was. Het werd steeds leuker, en ik voel mij steeds meer thuis bij ZZ Leiden. Toen waren Mohamed Kherrazi en Marijn Ververs al in het team, en hadden ze Amerikaanse spelers als Daviyon Draper en Jonathan Lee.”

9.  Afgelopen mei werd Leiden op een bijzondere manier kampioen van Nederland door Donar na een achterstand van 16 punten te verslaan. Wat gaat er dan door je heen als je zo’n wedstrijd aanschouwt?

“Ik had altijd nog de hoop in gedachte dat Leiden zo’n achterstand kon goed maken. Ik ken ZZ Leiden en de wedstrijd in de Vijf Meihal zo goed dat het zeker mogelijk is. Uiteindelijk gebeurde het, en dit is gewoon Leiden zoals ZZ Leiden is. Lucas Kruithof vond ik het beste spelen, want als hij die steals op het juiste moment niet had gepakt dan waren we nooit kampioen geworden. Ook de driepunters van Luuk van Bree vielen op een prachtige manier!”

10. Hoe zou je het voor je zien, als je op dat moment zou staan op het veld?

“Natuurlijk zou ik enorm veel spanning hebben, maar het zeker fantastisch vinden. Je doet Leiden toch wel een eer!”

11. Tegenwoordig beschikt Leiden ook over een dames 1 team op het hoogste niveau: ZZ Leiden. Gaan we jou later daar ook in actie zien komen?

“Een coach van mij ziet deze mogelijkheid wel, als ik een paar dingetjes verbeter op het veld. Hopelijk zal het echt zover komen!”

12. Je weet wat het is om kampioen te worden. Hoe wil je deze ervaring delen met andere meiden?

“Het is heel mooi om met nieuwe meiden de spanning te voelen, maar dat jij ze uit ervaring kunt vertellen hoe het is. Het is als een normale wedstrijd, alleen dan voor een prijs. Er is natuurlijk spanning aanwezig, maar deze spanning moet je aan de kant kunnen zetten en de wedstrijd spelen.”

13. Je speelt nu bij het onder 16 team van Leiden. Wat zijn jouw verwachtingen voor dit seizoen?

“Ik hoop dat we kampioen kunnen worden. Van de teams die ik heb gezien is MBCA onder 16 één van de sterkste tegenstanders. Het wordt zeker niet makkelijk tegen ze, maar als we als één team spelen dan moet er zeker wel veel mogelijk zijn!”

Reactie plaatsen

Reacties

Erica
7 maanden geleden

Leuk Danique,

Dillie
7 maanden geleden

Erg leuk Danique.

Hennie Schrama
7 maanden geleden

leuk verteld Danique groetjes heb je zondag nog gezien bij oma

Kees & Nellie
7 maanden geleden

Danique met jou verhaal kan het niet anders dan dat jij een topper gaat worden