Leidse talentvolle basketbalbelofte Sterre van Engen wil progressieve kracht waarmaken

Gepubliceerd op 26 oktober 2023 om 08:30

Ze weet wat het is om finales te spelen en om landelijk kampioen te worden. De 14-jarige Sterre van Engen, hier in het blauw omhoog voor de lay-up, heeft met BS Leiden veel mooie prestaties kunnen realiseren, zowel in teamverband als individueel. Als je Sterre ziet spelen, dan zie je een speelster waar zoveel talent in zit, meer dan dat er nu al op het veld is getoond. Juist vanwege dat gegeven is eens te meer zichtbaar dat zij een grote talentvolle belofte is namens BS Leiden. Foto: Marja van Tilburg-de Lange

Van Zwitserland naar Nederland

Sterre is opgegroeid in Zwitserland, en heeft daar 8,5 jaar gewoond. Daar is ze ook begonnen met basketballen. “Het was nooit echt op hoog niveau daar in Zwitserland,” vertelt Sterre. “Toen ik naar Nederland ben gekomen, ben ik doorgegaan met basketballen. Ik ben eerst begonnen bij Basketbalvereniging Forwodians, aangezien dat mijn woonplaats was in Nederland. Later was er niet echt meer uitdaging voor mij, waar ik wel voor wilde gaan. Zodoende ben ik naar Leiden gegaan en kwam ik in het onder 14 team terecht op Tweede Divisie niveau.”

Die eerste keer in Zwitserland, daar kan Sterre zich nog wel wat van herinneren. “In Zwitserland ging ik naar een internationale school, waardoor ik in het schoolteam terecht kwam. We kregen training in de ochtend, maar verder was het niet meer dan dat. Wat wel zo is, is dat mijn interesse in basketbal daar ontstond en ik het steeds leuker ben gaan vinden om het te doen.”

Ambities tot het ontwikkelen van meer vaardigheden

Bij Sterre zien we snelheid en behendigheid terug op het veld. Dat maakt haar een gedreven en een potentiële belofte, zeker als het gaat om nog meer ontwikkeling. “Mijn positie is gericht op de forward. Mijn doel is om snel terug te sprinten naar de ring, en om daar meer mogelijkheden te creëren. Dit jaar probeer ik mijn ball handling vaardigheden op te krikken, dus om meer steals te pakken en dat ik ook op de guard positie meer kan groeien.”

Forwodians in Voorhout en BS Leiden

Sterre heeft in Nederland twee jaar bij Forwodians gebasketbald. Hierdoor leerde ze het basketbal in Nederland meer te kennen. “We trainden twee keer per week, maar ik wilde steeds intensiever gaan basketballen. Dat is waarom ik de overstap heb gemaakt naar BS Leiden. Het was een grote stap om op landelijk niveau te spelen bij onder 14. Je bent het in het begin niet gewend om door heel Nederland te reizen om te spelen. Soms heb je hele dagen dat je dan weg bent, als je bijvoorbeeld moet spelen in Den Helder en Groningen. Toch is dat een hele bijzondere ervaring!”

Weten wat het is om kampioen te worden

Het seizoen dat covid-19 achter ons werd gelaten was het eerste seizoen dat Sterre in actie kwam namens het onder 14 team van BS Leiden. Dat had gelijk succes, zeker na wat ze heeft gepresteerd. “Het was ongelooflijk! In de competitie hadden we niks verloren. Daarbij hadden we ook niet verwacht dat BV Hoofddorp uitgeschakeld zou worden in de Final Four. Toch gebeurde het, waardoor MBCA Amstelveen onze tegenstander werd in de finale. Tijdens mijn eerste jaar in Leiden stonden we gelijk in de finale, en werden we in Landsmeer ook meteen kampioen door van MBCA te winnen. Het gaf mij meer motivatie om steeds meer te groeien en stappen te maken.”

Mooie tijden met onder 14 en onder 16

Sterre speelde het afgelopen basketbalseizoen zowel bij onder 14 als onder 16 van BS Leiden, op landelijk niveau uiteraard. Beide teams kwamen (opnieuw) in de finale te staan. “Bij onder 14 had ik als doel om een leider te zijn in het team, zodat ze klaar zouden zijn voor het seizoen in de Tweede Divisie en om zo ver te kunnen eindigen. Ik wilde met onder 16 steeds meer groeien en mij meer ontwikkelen. Dat kan zeker met oudere speelsters om mij heen. Soms speel ik ook met onder 22 mee, en dat heeft mij ook dit jaar naar het onder 16 team gebracht. We beschikken over een sterke motivatie in het team, aangezien alle meiden in het team het goed met elkaar kunnen vinden en willen vechten voor elkaar om het hoogst mogelijke te behalen. Als je zo’n team hebt, dan kan je van alles realiseren, en daarom hebben we ook met onder 14 en onder 16 de finale kunnen halen vorig jaar.”

Kampioen worden met onder 16

Vorig jaar lukte het net niet om met onder 16 kampioen te worden. Sterre heeft als doel gesteld om dat nu wel te worden. “Ons doel is om het kampioenschap nu wel te behalen. Op basis van de eerste wedstrijden moet het zeker kunnen. Iedereen heeft een goede mindset en we hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen, dus het moet er zeker in kunnen zitten!”

Recruiting Boost in Amerika

Afgelopen zomer ging Sterre zelfs naar Amerika om daar te basketballen. Een hele bijzondere ervaring was dat, om dat te aanschouwen. Ik mocht afgelopen zomer naar Amerika om daar een week te basketballen met Recruiting Boost, samen met nog zes andere Nederlandse speelsters van Apollo, Lokomotief, MBCA en BS Leiden. Het was een bijzondere ervaring, omdat we een aantal wedstrijden mochten spelen tijdens het Run 4 Roses Tournament waar 100 velden onder een dak zich bevonden. Dit toernooi hebben we gespeeld in Kentucky, te Louisville. Daar hebben we ook Hennie van Schaik ontmoet die ook in Louisville basketbalt. Zij heeft mij laten inzien dat een scholarship in Amerika misschien mogelijk is in de toekomst. Wij hebben als het Nederlandse team samen met de Australiërs leuke vriendschappen gemaakt en ik deelde zelfs een kamer met één van de Australische meiden. Het was een ervaring om nooit te vergeten, en wat ik zeker voor dit seizoen zal meenemen!”

Dus we zien Sterre als een geweldige belofte. Haar kracht om prestaties te kunnen realiseren heeft ze kunnen laten zien, aangezien ze bij Leiden niet anders weet dan dat haar teams altijd in de finale hebben gestaan!

Reactie plaatsen

Reacties

Erica
6 maanden geleden

Succes Sterre mooi stukje

Carolien
6 maanden geleden

Sterre wat een prestatie! Je doet er veel voor!