Reizen door de basketbaltijd van Kirsten Ebeltjes

Gepubliceerd op 25 oktober 2023 om 09:00

In de rijke traditie van basketbalfamilies heeft Kirsten Ebeltjes een bijzondere plek veroverd. De 24-jarige fysiotherapeute heeft een indrukwekkende sportcarrière meegemaakt tot afgelopen seizoen. Haar vader René Ebeltjes heeft op hoog niveau gebasketbald, en kwam ook uit voor het Nederlands team. Kirsten haar indrukwekkende reis op het basketbalveld vond plaats bij verschillende clubs, zoals Tonego '65, Arriba, Uitsmijters en Jolly Jumpers. Bij laatstgenoemde heeft ze op het hoogste niveau van Nederland gespeeld, en haar talent kunnen laten zien.

Afkomstig uit een basketbalfamilie

Kirsten haar ouders hebben gebasketbald, en daarbij nog een aantal familieleden waardoor ze uit een echte basketbalfamilie komt. De kans was dan ook groot dat ze het zelf ook zou gaan doen. “Mijn eerste fotoshoot was toen ik één jaar was, tijdens Vaderdag waarin ik het tenue van mijn vader aan had,” herinnert Kisten zich. “Basketbal was op dat moment al in mijn leven. Ik had een basketballetje, en op zolder zag ik allerlei prijzen van mijn vader terug. Hierdoor zag ik al gauw dat hij zoveel heeft bereikt gedurende zijn carrière. Je leeft op in een omgeving waarin basketbal enorm op de voorgrond is.”

En dus kwam het moment daar; Kirsten zou ook gaan basketballen. Ze begon bij Tonego ’65 in Haaksbergen, een plek waar haar vader ook heeft gebasketbald. “Ik kwam een uur te laat op de eerste training. Daardoor heb ik 1 op 1 training van de coach gehad. Ik vond het gelijk heel leuk, en ik begon in een gemengd team, totdat ik in de onder 14 terecht kwam. Vanaf mijn 16e ben ik in dames 1 van Tonego terechtgekomen. Zij speelden toen in de Eerste Klasse competitie. Daar is het natuurlijk heel anders spelen dan in de jeugd. Je kijkt op naar speelsters die tien jaar ouder zijn, en je speelt ook centre court op het veld. Dat was wel heel gaaf om mee te maken, en mijn speelminuten namen ook steeds meer toe. Ik heb echt veel geleerd bij dames 1 van Tonego!”

Steeds meer grotere stappen maken

Het spel bij Tonego was nog maar het begin voor Kirsten. Al gauw kwam er een nieuw avontuur op haar pad. “Ik zocht eerlijk gezegd naar een team met spelers rond mijn leeftijd. Eigenlijk wilde ik op dat moment al stoppen, maar ik kwam in contact met Judith Oude Voshaar. Zij heeft mij overgehaald om bij Arriba in Enschede te spelen, en dat was echt heel gezellig! Een jaar later kwam Uitsmijters uit Almelo naar mij toe om bij hen te spelen. Ik ging daardoor ook op landelijk niveau spelen, iets wat eerlijk gezegd ook niet eens mijn doel was. Bij Tonego heb ik eens aan rayontrainingen meegedaan. Daar was ik veel mee bezig, maar was het niet meer mijn prioriteit. Als ik dan door Uitsmijters word benaderd, begint het spelen op landelijk niveau toch wel te kriebelen en is het toch wel erg fijn om dat mee te maken!”

Spelen in de landelijke finale met Uitsmijters

In juni 2022 speelde Kirsten met Uitsmijters de finalewedstrijd van de Eerste Divisie tegen Cangeroes uit Utrecht. Een geheel nieuwe uitdaging was dat voor haar. “Het was echt prachtig om zoiets mee te maken! Ik dacht echt ‘wat overkomt mij?!’; dat publiek van Utrecht tegenover het publiek van Almelo, en de speaker tijdens de wedstrijd. Dat waren allemaal dingen die ik nooit eerder van dichtbij heb meegemaakt. Dat mag ik zeker wel een hoogtepunt noemen! Het team was enorm gedreven en enorm gezellig. Op landelijk niveau krijg je sneller te maken met speelsters die het winnen op de hoogste prioriteit hebben staan. Dat heb je nodig op dat niveau. Je reist veel met elkaar, en je maakt enorm veel mee. Het was een prachtig jaar, ook om van de Eerste Divisie te promoveren naar de Promotiedivisie. Ook in de Promotiedivisie hebben ze het afgelopen seizoen erg goed gedaan. Daarin zie je ook terug dat veel speelsters als jarenlang met elkaar spelen. Uitsmijters is echt een topclub!”

Spelen op het hoogste niveau van Nederland, namens Jolly Jumpers uit Tubbergen

Na een succesvol jaar bij Uitsmijters kreeg Kirsten een nieuw aanbod. Jolly Jumpers speelt al een tijdje op het hoogste niveau van Nederland, en hebben haar gevraagd om in het team te komen. “Het voelde eerst onwerkelijk voor mij,” vertelt Kirsten. “Ik heb er lang over moeten nadenken, ook omdat ik bij Uitsmijters een heel fijn jaar heb beleefd. Ik vond daar het plezier in het basketbal terug, en de gedrevenheid. Toch had ik ook zoiets van dat je zo’n kans in de Eredivisie zeker niet vaak krijgt, dus ik heb zeker niet nee gezegd. Ook bij Jolly Jumpers ging het heel goed. We eindigden op de vierde plek in de competitie. Het was elke wedstrijd zwaar, maar het viel vaak onze kant op.

De eerste wedstrijd was ik echt zenuwachtig. Tijdens de training merkte ik dat het niveau een stuk hoger lag. Wedstrijden op dat niveau winnen is echt top. We wisten een reeks neer te zetten in het begin tegen H.S.V. Haren, Landslake Lions en Lekdetec Bemmel. Je hebt zeker geen slechte speelsters op dat niveau tegenover je staan, dus het laat zeker zien dat we een heel sterk team hadden.”

Hard work pays off

Kirsten is steeds meer nieuwe uitdagingen aangegaan, met veel succes. Haar talent en groei is een mooi voorbeeld van dat je er komt, als je maar wilt. “Als je iets graag wilt, dan ga je daar voor. Je speelt in teamverband, en met elkaar zou je moeten kunnen denken dat het gaat lukken. Uiteindelijk heb ik het ook gedaan, dus zo zie je maar: hard work pays off, als je er maar voor gaat!”

Reactie plaatsen

Reacties

Rene Ebeltjes
7 maanden geleden

Mooi geschreven Bryant

Benny Waanders
7 maanden geleden

Mooi stukje over dromen en kansen en het pakken van je kansen door hard te werken.