D.B.V. Arriba heeft uitdagende plannen voor ogen

Gepubliceerd op 21 juli 2021 om 12:00

In de omgeving Twente heb je veel verschillende basketbalclubs. De Uitsmijters uit Almelo, Tonego ’65 uit Haaksbergen en Jugglers uit Enschede. Over Enschede gesproken; daar bevindt zich nog een club, en daar gaat dit artikel over: D.B.V. Arriba. Arriba is opgericht in 1964, en heeft na bijna 60 jaar bestaan nog steeds mooie doelen voor ogen. Wie je daarover meer kan vertellen is Han Krajenveld (foto onderin).

Arriba’s doelstelling: de stap zetten naar de Eerste Divisie

“Arriba is een studentenvereniging,” vertelt Han. Hij is Sportdocent bij De Universiteit Twente. “Het houdt in dat Arriba onderdeel is van het sportcentrum van De Universiteit Twente. Echter, ook als men recreatief wil basketballen dan kunnen ze dat ook bij ons doen. Op dit moment speelt Arriba op Tweede Divisie niveau, en het doel is om deze vereniging weer in de Eerste Divisie te laten spelen. Dat is ook één van de redenen dat ik bij de vereniging ben aangesloten. Mijn rol daarin is om spelers bij elkaar te krijgen die het niveau van de Eerste Divisie aankunnen, en dat zo spoedig mogelijk zien te bewerkstellingen. Ook dames 1 wil een niveau hoger spelen, dus Arriba heeft wel als doel om op niveau te spelen met prestatieteams. Echter, voor de studenten en recreatieteams moet Arriba ook toegankelijk zijn voor lol en als uitlaatklep.”

De aanpak richting deze volgende stap

Het doel wat Arriba voor ogen heeft is zeer uitdagend en zeker niet gemakkelijk. Waar zoekt Arriba naar om dat doel te kunnen bereiken? “Ik heb inmiddels mijn pensioen opgenomen, dus wat dat betreft heb ik veel tijd,” aldus Han. “Van het één kwam het ander bij de Universiteit, hoewel ik ook trainer ben bij de jeugd van de Uitsmijters in Almelo. Wat ik bij mijn aanstelling, vorig jaar augustus, heb vastgesteld is dat ik een doel heb. Van wat er nu is, zou ik wel hogerop willen. Het bestuur zag dat doel ook zitten, en dus zijn we gedurende het coronajaar plannen daarvoor gaan maken. We hebben een jong team, een team dat ook met dit soort doelstellingen verder wil komen. Wat we voor elkaar hebben gekregen is dat we met 80% van het eerste herenteam volgend jaar de volgende stap kunnen maken. Dat is vrij uitzonderlijk, want op de universiteit zie je dat studenten snel weg gaan vanwege studie en andere carrièreplannen.”

Struggles door corona

In tijden als deze is het niet makkelijk om dit soort doelstellingen gerealiseerd te krijgen. Corona heeft enorm dwarsgelegen voor wat Arriba wil bereiken. “Het is niet altijd makkelijk gegaan, want de voorbereiding was niet heel best. Ik ben laat aan het team toegevoegd. Daarna kwam de grote stop vanwege corona om de hoek kijken. Hierdoor hebben we pas vier keer kunnen trainen voor we de eerste competitiewedstrijd tegen Red Giants uit Meppel zouden spelen. Zonder veel plays te oefenen hebben we daar goed tegen gespeeld, net als tegen BV Leeuwarden. Na wat trainingen hier en daar in de verdediging hebben wij een zeer goede wedstrijd neergezet tegen Groningen. Dat heeft ons zo goed gedaan, en de jongens hadden honger naar meer. De chemie zat echt heel goed, en dat vind ik heel prettig! Ze weten allemaal dat hard werken op het veld en tijdens de studie heel belangrijk is.

Ondanks dat de competitiestop door corona externe factoren zijn waar je niets tegen kunt doen, demotiveert zoiets wel. Je bent namelijk niet in de hal, en spreekt niemand in die tijd. Het voordeel is dat we twee buitenvelden hebben op de Universiteit, dus bij goed weer kunnen we daar trainen. Er wordt daardoor veel geappt over of het goed weer is, en of we dus kunnen trainen. Al met al is het coronajaar heel demotiverend geweest. Echter, het beeld van het basketbal dat ik wil spelen met de jongens is niet veranderd!”

Stijging in de ledenaanvraag

De afgelopen tijd heeft Arriba een stabiel aantal aan leden gehad. Omdat zij, namens de universiteit, eigenaar zijn van een aantal velden buiten hebben zij daar veel positieve aanvragen door gekregen. “Wij hebben zoals gezegd twee basketbalvelden op de universiteit. Die twee velden liggen tussen hockeyvelden, beachvolleybalvelden en honkbalvelden. We zitten op een plek met een mengeling van allerlei sporten door elkaar. Dan zie je ook, als het mooi weer is, dat er heel veel gebruik van gemaakt wordt. Er komen ook spelers uit de regio spelen. Als wij deze velden gebruiken, dan zie je dat er spelers vanuit Hengelo, Almelo en andere plekken komen. Zij zijn onder de indruk dat er gebasketbald wordt op de universiteit. Dat zorgt ervoor dat iedereen je ziet. Onze secretaris heeft aangegeven dat er reeds veel aanvragen zijn geweest van potentiële leden. Zij willen dan weten wat de mogelijkheden zijn om bij ons aan te sluiten. Voor derde en vierde teams is dat echt een fantastische gelegenheid!”

Eén van de buitenvelden van de vereniging

De potentie van basketbal in Twente

In het verleden hebben veel clubs in Twente op het hoogste niveau van Nederland gespeeld. Een aantal van hen niet onverdienstelijk. “Vroeger, in de jaren 70/80, speelde in Enschede het team Arke (Reizen) Stars op het hoogste niveau van Nederland. Daarna kreeg je in Haaksbergen Hatrans Tonego en later in midden jaren 80 Greyhounds in Enschede. In principe heb je in Haaksbergen en Enschede drie eredivisieteams gehad. In de jaren 90 speelden de dames van Tonego op het hoogste niveau, en in Tubbergen wordt dat nog steeds gedaan met Jolly Jumpers. Dus in Twente zit genoeg potentie om op hoog niveau te kunnen spelen. Wat ik ook tracht is dat teams in de regio Twente met elkaar gaan samenwerken. Wat je bij Uitsmijters ziet is dat de heren 1 daar in de Eerste Divisie kampioen zijn geworden in 2019, net op het moment dat zij de stap vanuit de Tweede Divisie gemaakt hebben. Dat kan snel gaan. Ik denk dat we onderweg kunnen zijn naar iets moois in Almelo als dit tempo en deze groei kan doorzetten. Dat zou fantastisch zijn, ook voor de omgeving Twente. Niet alleen Arriba zou dan twee teams op Eerste Divisie niveau hebben, maar Enschede met Jugglers ook. Zij willen de volgende stap ook zetten. Het is echt te hopen dat clubs en hun bestuursleden willen gaan samenwerken, want het kan alleen maar het basketbal ten goede komen.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.