Karin en Nynke Brouwer besturen BV Oaters met hartstocht en passie

Gepubliceerd op 18 juli 2021 om 11:30

De provincie Friesland krijg de afgelopen tijd meer bekendheid in Nederland. Niet vreemd, als je nagaat dat Leeuwarden in 2018 de culturele hoofdstad van Europa is geweest. In het zuiden van Friesland ligt een ander dorp: Joure. Meer dan 250 geleden is daar de bekende koffieonderneming Douwe Egberts opgericht. We gaan verder in op Joure, en wel binnen de basketbalsport. Karin en Nynke Brouwer, beiden 29 jaar en de twee voorste speelsters op bovenstaande afbeelding, spelen al meer dan 20 jaar bij BV Oaters. Zij regelen veel binnen de club en zitten in het bestuur als wedstrijdsecretariaat en in de feestcommissie van de Oaters. Met volle passie, hartstocht en liefde voor deze organisatie maken zij veel mogelijk voor BV Oaters!

“Het plezier staat bij ons voorop!”

BV Oaters bestaat al heel lang. In al die jaren is er heel wat gebeurd. “BV Oaters bestaat dit jaar 50 jaar, wat een bijzonder jubileum is!” vertelt Nynke. “Wel heeft de vereniging de afgelopen jaren diverse namen gehad. Zo heetten wij in 1971 Titanic en in 1974 VKH. Al vrij vlot (ongeveer 23 jaar geleden) is de naam definitief BV Oaters geworden. Door ons 50 jaar bestaan hebben we leuke hoodies gemaakt. Voor 10 euro kan deze gekocht worden. Dat is iets wat we momenteel kunnen aanbieden, maar volgend jaar hopen wij op een groot feest!”

“50 jaar bestaan is niet niks,” aldus Karin. “Voor een relatief kleine club is zoiets echt een bijzondere prestatie. Helaas hebben wij door corona ons 50-jarig jubileum niet kunnen vieren, maar dat wordt snel ingehaald, en dan allemaal met deze hoodies aan!”

Peanuts trainen tijdens corona gewoon buiten als dat binnen niet mag

Wat is het geheim van het langdurig mogelijk maken van basketbal in Joure? Als we het Karin en Nynke zullen vragen weten zij exact wat het is. In feite is het geen geheim, maar een prachtig gegeven van de club. “Het plezier staat bij ons voorop!” beaamt Karin. “Niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten. Natuurlijk hebben wij allemaal winnaarsmentaliteit, maar het sporten moet wel leuk zijn. Zowel lichamelijk als sociaal is het goed om te sporten, en daar hechten wij aan binnen onze vereniging. Wij willen onze leden met plezier op het veld hebben. Natuurlijk zijn er soms afmeldingen, bijvoorbeeld als leden gaan studeren, maar wij blijven altijd op een stabiel ledenaantal zitten.”

Nynke: “Dat klopt. Momenteel hebben wij ongeveer 120 leden in de vereniging. Het gaat altijd wat op en neer, maar deze leden kunnen wij voorzien van mooi basketbal bij de Oaters, en dat willen wij altijd uitstralen. Iedereen die het leuk vindt om bij ons te komen spelen, is altijd welkom. Nu met de corona hadden wij gedacht dat er leden zouden stoppen, maar dat viel gelukkig mee. Daarbij, er komt vaak nieuw aanwas aan leden wanneer er leden vertrekken.”

Familie Brouwer: op veelvoudige wijze betrokken bij de organisatie

Karin en Nynke stoppen zoveel goodwill en input in BV Oaters. Zoiets ontstaat recht uit het hart. Toch zijn zij lang niet de enige binnen de familie die wat betekend heeft voor de Oaters.
Karin: “Inmiddels is het iets minder geworden dat onze familie op veelzijdige wijze in het bestuur van de organisatie zit. Mijn vader heeft echt veel voor de club gedaan. Laatst hebben wij uitgerekend dat meer dan de helft van onze hele familie heeft gebasketbald. Dat is ongeveer 32 van de 45 familieleden! Daarnaast hebben ze ook veel andere dingen gedaan: training geven, coachen en fluiten. Verder hebben wij een oom die voorzitter was, en hij heeft ook de Eredivisie van de jeugd  gefloten. Overal waar je keek was wel een Brouwer te vinden.”

“Ooit is Omrop Fryslân langsgekomen, en dat was echt heel gaaf!” aldus Nynke. “Met alle Brouwers bij elkaar hebben ze daar een filmpje over gemaakt. Wij werden geïnterviewd en trainden met alle Brouwers samen. Het zit wat dat betreft echt in het bloed. Wij zijn altijd samen geweest, als één bestuurslid. Dat maakt het ook heel leuk en ideaal. Als ik geen tijd heb, dan heeft Karin dat wel en andersom.”

Zowel op landelijk als regionaal niveau een bijzondere tijd bij dames 1

Bij dames 1 is er veel gebeurd. Karin en Nynke maakten diverse niveaus mee, met daarin steeds nieuwe ontdekkingen. “Wij hebben op dit moment een gemixt team,” vertelt Nynke. “Ons jongste teamgenoot is net 18 jaar geworden, en onze oudste teamgenoot is midden 40. Het verschilt enorm qua leeftijd. Wij zijn enorm gezellig met z’n allen, met enorm veel lol!”

Karin: “Voorheen speelde het eerste team op hoog niveau, en het tweede team speelde meer voor de lol. Op een gegeven moment is dat samengevoegd, aangezien een aantal leden ermee waren gestopt. Naar aanleiding daarvan hebben wij besloten dat bij elkaar te voegen. Niveauverschil is soms zichtbaar, maar dat maakt niet uit.”

“Dat klopt,” zegt Nynke. “Dames 1 heeft één jaar op hoog niveau gespeeld. Wij zitten nu in een competitie waarbij het voor de één heel makkelijk is, maar voor de ander wat moeilijker. Wij zoeken op dit moment nog een balans daarin, en mochten wij kampioen worden dan zouden wij zeker een niveau hoger willen spelen. Het zou wel heel mooi zijn als wij dat nog eens een jaartje mogen doen. Wij hebben ooit bij dames 1 en dames 2 gespeeld, en dan ben je gewoon je hele zaterdag kwijt. We speelden dan ergens in Harlingen, en vervolgens ging je dan ver weg ergens heen voor het hoge niveau.”

Karin: “Een niveau hoger spelen is nooit verkeerd. Toch is het best lastig, want voor sommigen is het moeilijker bij te benen. Wat Nynke vertelde is best interessant; als we een niveau hoger zouden spelen, wat gebeurt er dan? Kan iedereen nog meekomen en vindt iedereen het dan nog leuk? Wat wij in de eerste plaats terug zouden willen hebben zijn onze speeldagen op zaterdag. Toch heeft beide gevallen wel wat.”

Dames 1 in actie!

Jeugd enthousiasmeren

‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ zeggen ze. BV Oaters kan hun 50 jaar bestaan zeker danken aan het feit dat zij altijd voor stimulans en enthousiasme hebben gezorgd voor de jeugdleden.
Nynke: “Voor komend seizoen hebben wij weer zeven teams gevuld. Door veel succes is het steeds meer de goede kant op gegaan. Voor de jeugd hebben wij veel evenementen en schooltoernooien georganiseerd. Daar hebben wij veel uitgehaald. Wij zouden verder willen blijven groeien door toernooien voor scholen te organiseren.”

“Je moet het toch van de jeugd hebben,” gaat Karin verder. “Ondanks dat zie je dat hier en daar toch alles voor de winst moet gaan in plaats van het enthousiasmeren. Bij de Oaters zie je onze benadering richting de jeugd terug: hoe ouder ze worden, hoe beter ze worden. Als ze de lol erin houden, dan blijft het voor de kinderen leuk en blijven ze bij de organisatie hangen. Daarbij, als je alleen maar wint, dan zijn jouw doelstellingen ook snel op denk ik.”

Nynke: “Sommige organisaties focussen zich op het verplicht winnen op jonge leeftijd, dan wel kampioen worden. Echter, de praktijk wijst vaak genoeg uit als leden op jonge leeftijd de fundamentals onder de knie krijgen dat zij op latere leeftijd steeds sterker worden. Het gevolg is dat leden dan bij hun organisatie blijven. Wij houden natuurlijk ook van winnen, maar voor de jeugd is het alleen op korte termijn leuk. Op lange termijn gaat het geen vruchten afwerpen.”

Karin: “Toch merken wij op dat wij nooit kenbaarheid hebben gegeven aan het feit dat wij met de dames op hoog niveau hebben gespeeld. Wellicht weten weinig mensen in Joure dat er een team was dat op hoog niveau gespeeld heeft. Wij hadden op dat moment spelers met ambities en talent.”

Een wedstrijd van onder 20 van BV Oaters.

Trots op hun 50 jaar bestaan, en verdere ambities

“Wij mogen echt trots zijn op dat wij zo lang bestaan!” vertelt Karin. Niet veel organisaties kunnen zeggen dat zij een halve eeuw overleven. “Wij hebben op landelijk niveau gespeeld, een interland van het Nederlands dames rolstoelbasketbalteam hebben verzorgd (Nederland tegen Engeland). Het is heel bijzonder om na te gaan dat zij recentelijk nog Europees- en wereldkampioen zijn geworden. Aris Leeuwarden heeft ons, BV Oaters, uitgenodigd om een wedstrijd van ze te bezoeken. Zoiets waarderen wij enorm, en voelt echt als een eer!”

Nynke: “Natuurlijk hopen wij 100 jaar te bestaan. Wat wij vooral belangrijk vinden is om op deze manier, recreatief en plezier voor onze leden, door te gaan. Dat zodat het ledenaantal stabiel blijft en wij voor meer uitdagingen kunnen gaan. Wat wij wel zouden willen is meer bekendheid. In de omgeving is dat wel gegroeid, vooral door social media, maar meer nieuwe leden zouden wij echt fantastisch vinden!”

Karin en Nynke zouden het leuk vinden als jij bij BV Oaters zou willen aansluiten. “Wij zouden iedereen die het leuk lijkt willen verwelkomen bij onze vereniging! Samen gaan we voor mooie tijden; met veel gezelligheid, plezier en beleving!”

Zoveel passie, en zoveel liefde in wat ze doen voor de organisatie. De warmte die deze dames bezitten en uitstralen zorgt voor zoveel goodwill en aanzien voor BV Oaters, en BV Oaters wordt daar zelf ook een zeer warme organisatie van!

Reactie plaatsen

Reacties

Jolanda PapĂ´t
3 jaar geleden

Geweldig !

Bryant Abath
3 jaar geleden

Dank je wel Jolanda!!