Hoppers: join the family!

Gepubliceerd op 16 juli 2021 om 12:30

Veel mensen die sportcentrum Vredehof bezoeken valt het volgende vaak op: wat een mooie en gezellige plek is dit! De Hoppers uit Hoorn is de basketbalorganisatie die daar is gevestigd, voor een hele lange tijd. Wat maakt dat Hoppers overkomt als een familie-vereniging? Bestuurslid Technische zaken Bart Schuurman kan veel vertellen over Hoppers, en waar Hoppers voor staat.

Een competitieve recreatieve vereniging

Al een lange tijd zorgt Hoppers voor een mooie plek voor de leden om te basketballen. Niet een paar decennia, veel langer. “De Hoppers is op 1 maart 1961 opgericht door drie man: Ruud van Wijk, Jan de Vries en Loek Lamers,” vertelt Bart. “Dit jaar bestaan wij 60 jaar als club. Het idee was om het seizoen leuk af te sluiten met een toernooi, feestmoment en een dag voor de jeugd. Helaas wisten wij dat zoiets door corona er niet in zou zitten. Dat krijgen onze leden zeker nog tegoed! Wanneer alles weer gesetteld is, dan gaan wij daar zeker nog iets voor doen!”

Al 60 jaar biedt Hoppers nog altijd basketbal op de manier zoals zij dat voor ogen heeft. “Wij zijn een competitieve recreatieve vereniging. Het is niet zo dat wij voor de topsport gaan waarin wij zeggen dat wij eredivisie willen halen. Wat wij vooral willen is dat de leden het leuk hebben, maar daarin proberen wij wel het hoogst mogelijke te behalen. Onze leden willen wij zo goed mogelijk opleiden en klaarstomen voor verdere uitdagingen, maar altijd en overal met plezier. Een mooi voorbeeld is dat wij afgelopen seizoen met de mannen onder 18 op landelijk niveau speelden. Met deze lichting willen wij komend seizoen doorgaan in het onder 22 team. Waar mogelijk willen wij naar een hoger niveau stromen, maar een primair doel is het hoogste niveau niet.”

Een mooi doel voor ogen

Met recreatief basketbal kan je altijd nog mooie doelen stellen. Hoppers heeft een doel voor ogen, waarin het competitieve eigenschap op een mooie manier gewaarborgd kan worden. “De afgelopen jaren hadden wij ongeveer 200 leden. Dat wisselt natuurlijk in het seizoen. Als het seizoen begint is er veel nieuwe aanwas van proefleden. Sommige van hen worden lid, en sommigen niet. Daarbij, aan het einde van het seizoen stoppen er een aantal leden. In tijden van corona is zichtbaar geweest dat er meer leden zijn vertrokken. Ons doel is om in elke leeftijdsgroep twee teams te hebben. Zo kan je altijd diversiteit geven aan onze leden.”

Ambities voor Hoppers heren 1

Een paar jaar is de hoofdmacht van Hoppers niet meer aanwezig op landelijk niveau. Hiervoor sprak Bart over onder 18 dat op landelijk niveau onder 22 gaat spelen. Deze lichting kan gereed staan voor iets moois. “Ik ben nu 17 jaar bij de Hoppers. Voor zover ik mij kan herinneren hebben wij in die 17 jaar tijd geen moeilijke tijden gehad, wel wisselende tijden. Zo hebben wij een tijdje geleden een basketbal school gehad. Dat was een aparte stichting die als doel had de topsport binnen de Hoppers te promoten. Dat vond plaats met een groep trainers die dat hadden opgezet. Wij merkten toen dat er een enorme piek in de organisatie ontstond, want drie leeftijdsgroepen (onder 16, onder 18 en onder 20) speelden alle drie eredivisie. Dat hield in vijf keer in de week trainen. Echter, wij merkten na een aantal jaren dat het moeilijk was om dat stand te houden. De vereniging was niet groot en breed genoeg om de top vol te blijven maken. Dan wordt selecteren en vijf keer in de week trainen best moeilijk. Hierdoor ontstond bijsturing van topsport naar basketbal mogelijk maken op competitief recreatief niveau. Heel lang hebben we met een aantal sponsoren op goed niveau gespeeld. Grando Keukens & Bad, Bepan en Optimix zijn onze hoofdsponsoren geweest voor de heren 1 selectie. Hiernaast waren er belangrijke sponsoren (bedrijven en privé personen), die wij enorm dankbaar zijn! Zonder hun ondersteuning was dit nooit mogelijk geweest.  Daarmee hebben wij jaren lang op Promotiedivisie kunnen spelen, en zelfs ooit de finale gespeeld in Almere. Door de jaren heen was dat steeds doorgegroeid, en is Mario Bennes ook als coach actief geweest op Eerste Divisie niveau om daar nog meer talenten te laten spelen. Op dit moment zijn wij nog steeds aan het bouwen met onze talenten. Ons doel is om later met de toekomstige onder 22 lichting door te stromen naar heren 1, en om daar weer op landelijk niveau te kunnen spelen.”

In de tijd dat Hoppers nog op landelijk niveau speelde.

Join the family

Join the family; dat is wat in het groot staat vermeld op de website van de Hoppers. Dat staat er niet zomaar, zoiets maken zij te gelden. “De Hoppers is echt een verenigingsfamilie. Wij horen van veel mensen van buitenaf dat zij de Hoppers als één groot geheel aan leden en betrokkenen zien. ‘Jeetje wat is het toch altijd gezellig hier,’ krijgen wij vaak te horen. Daarbij maakt iedereen altijd een praatje met elkaar en word je er gezellig verwelkomd. Ook daarin zijn wij door corona stilgezet, en dus hopen we die vibe terug te krijgen. Er zijn ook veel dezelfde familieleden lid. Vaak zien wij dat een broertje of zusje van een lid eerst op de tribune meekijkt en later ook lid wil zijn. Dat is ook een deel wat ons bijzonder maakt.”

Het Hopperscamp

Voor de leden is een prachtig initiatief ontstaan door de organisatie. Dit wordt terecht gezien als een hoogtepunt om naartoe te leven. “Het Hopperscamp hebben wij twee keer georganiseerd. Dat is in het leven geroepen aangezien wij onze jeugdleden wat extra’s wilden geven, voornamelijk in een vakantieperiode. Tijdens kerst zie je dat de leden bijna twee weken niet basketballen, maar toch vrij zijn. Het is natuurlijk heel leuk als je in die periode wat leuks kan organiseren. Dat hebben wij één dag georganiseerd, en hebben dat later uitgebreid naar twee dagen en een overnachting. Dat is echt een hoogtepunt voor de leden! Diverse sponsoren leveren een kleine bijdrage om het Hopperscamp mogelijk te maken. Zoiets zullen kinderen niet snel meer vergeten. Wij hebben Mario Bennes en Patrick Faijdherbe als trainers gehad, maar ook Dimeo van der Horst die een 3x3 clinic kwam geven. Zo proberen wij het heel dynamisch en leuk te houden voor onze leden. Wij hebben dat georganiseerd om dat familiegevoel nog meer te laten zien. Het zal zeker niet voor het laatst zijn!”

Eén en al gezelligheid bij tijdens het Hopperscamp!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.