Schitterende groeimogelijkheden voor Carlice Poelstra in Duitsland

Gepubliceerd op 1 juni 2021 om 12:50

Je kan haar beschrijven als een heel positief iemand. Iemand die altijd 100% geeft en realistisch blijft. Ze denkt, handelt en floreert in positieve en motiverende gedachten. Carlice Poelstra is een schitterende tijd aangegaan met haar team Bender Baskets in het Duitse Grünberg, en blijft daarin groeien tot een fantastische speelster met goede keuzes!

Basketbal binnen de familie

Carlice en haar zus Sharlina hebben basketbal niet van zomaar iemand. Ook binnen haar familie werd veel gebasketbald, ook op hoog niveau. “Mijn ouders hebben gebasketbald,” vertelt Carlice. “Mijn vader, Eddy Poelstra, heeft van 1977 tot 1982 eredivisie in Nederland gespeeld bij Nationale Nederlanden Donar, BV Groningen en Delta Lloyd/Black Velvet Amsterdam. Later was mijn vader de coach van mijn moeder. Echter ben ik niet daardoor vroeg begonnen met basketbal. Daarvoor heb ik meerdere sporten geprobeerd, vrijwel hetzelfde als wat mijn zus deed. Toen ik 12 was, ben ik bij Basketball Vereniging Aquila in Veendam gaan trainen. Toen het seizoen begon werd ik 13, en toen ben ik echt begonnen met basketbal. Mijn vader heeft mij op mentaal gebied veel begeleid. Hij is altijd heel positief, en maakt het nooit moeilijker als het makkelijker kan. Hij was in mijn eerste seizoen bij onder 20 Eredivisie mijn assistent-coach, dus dat heeft mij ook heel veel gebracht!”

Een ander groot talent in de familie: schrijven

Vlindervleugels en Met je hoofd in de jungle; twee prachtige gedichtenbundels van Carlice haar zus: Sharlina Poelstra. Sharlina heeft de kracht om gevoel en emotie om te zetten in prachtige teksten. Zoals haar gedichtenbundels omschrijven: ‘Haar passie voor poëzie is onbeschrijfelijk’. “Sharlina houdt zich momenteel bezig met haar creatieve talent: het schrijven van boeken. De afgelopen jaren heeft ze er twee uitgebracht, dus zij heeft andere ambities dan dat ik dat heb. Het was alsnog heel leuk om bij haar in het team te zitten. Ze mist de sport best wel, maar ze heeft er nog hele mooie herinneringen aan. Ik vind echt dat Sharlina een super mooie ontwikkeling doormaakt met waar ze nu mee bezig is! Ze is best wel ingetogen, maar zij kan zoveel kleine dingetjes in korte tijd op zo’n prachtige manier omschrijven! Ik ben echt verwonderd hoe ze dat voor elkaar krijgt! Ze weet nu ook zo goed wat ze wil, ze heeft een eigen bedrijfje (STEAMed) dat echt super goed gaat. Daarnaast heeft ze als juf een vast contract gekregen, maar besloot toch om naar een andere school te gaan. Ze durft risico’s te nemen en uitdagingen aan te gaan, en daar ben ik echt super trots op! Het is zo leuk dat we beiden succesvol kunnen worden in wat wij willen.”

Zoals gezegd: Sharlina haar passie voor poëzie is onbeschrijfelijk! Zie de twee links boven deze afbeelding voor haar gedichtenbundels!

Bij diverse clubs in aanmerking gekomen

Zoals gezegd; Carlice heeft sinds haar 13e competitie gespeeld. Met de jaren heeft ze steeds nieuwe uitdagingen getrotseerd. “Bij BV Aquila speelde ik ongeveer vierde klasse. Later kwam daar de Noord-Oost competitie bij en het Nederlands jeugdteam. Later ben ik van Veendam, op mijn 14e, naar Haren gegaan. Daar heb ik eigenlijk maar één seizoen gespeeld, want toen ik 15 werd ging ik naar Apeldoorn bij FSG Academy Royal Eagles.”

Mooie toevoeging van H.S.V. Haren!

Ondanks dat het soms tegen zat gaf Carlice nooit op. Opgeven komt niet in haar woordenboek voor, en daardoor is ze op dit moment bezig aan een prachtige tijd in haar carrière! “In 2018 hebben we met Royal Eagles onder 20 de landelijke beker gewonnen in Barendrecht. Ik had dat seizoen veel knieproblemen, dus ik heb toen weinig wedstrijden kunnen spelen. Ik ben gaan accepteren dat zoiets bij mijn lichaam hoort. Het tweede seizoen heb ik wel kunnen spelen, alleen dat was een heel ander jaar. De dames waren er niet meer, en we hadden alleen maar onder 20. Alsnog was het een super leuke ervaring! Ik denk dat je bij elke club, elk seizoen en nieuwe uitdagingen zoveel meer kan uithalen qua ontwikkeling. Zo leer je met tegenslag omgaan, maar ook dat geeft weer mogelijkheden om mentaal sterker te worden. Uit alles wat op mijn pad kwam heb ik steeds weer voordeel gehaald, en dat heeft mij wel gebracht tot waar ik nu ben.”

Haar mogelijkheid tot doorbraak: een basketbalavontuur in Duitsland

Tegenwoordig basketbalt Carlice in Grünberg, bij Bender Baskets. Een mogelijkheid die ze nooit heeft willen missen. “In mei 2019 ben ik voor de eerste keer naar Grünberg gegaan, samen met mijn vader. Mijn vader ging dezelfde dag weer terug, en kwam mij drie dagen later ophalen. René Spandauw heeft vroeger met mijn vader gespeeld. Zij kwamen weer in contact, waarbij hij aan mijn vader vroeg wat ik op dat moment deed Hij kwam met de suggestie of ik daar kon spelen. De eerste dag kwam ik bij een meisje thuis, en daar sliep ik ook gelijk. Later die dag hadden we een barbecue met super leuke mensen. Die woensdag, donderdag en vrijdag hebben we getraind, en toen wist ik gelijk dat het een heel open team is. Ze laten je toe, ze willen meer over je weten en zijn enorm geïnteresseerd. Natuurlijk moet je ook kunnen basketballen, maar dat was geen probleem. Ik moest er eerst niet aan denken om Duits te praten, maar nu kan ik niet meer stoppen met Duits praten. Dit is tot nu toe het leukste team dat ik ooit heb gehad! Na die week dat ik daar was geweest zeiden ze dat ze mij in het team wilden hebben, maar ze wisten niet hoeveel minuten ze mij konden geven. Zie het als een kans zeiden ze. Deze kans heb ik volledig gegrepen! Gedurende het seizoen ben ik beter geworden als basketbalster, maar ook als mens. Ik werd begeleid door René Spandauw en de hoofdcoach van de Bender Baskets: Dejan Kostic. Zij hebben mij heel veel bijgebracht! Ik word dan zo fijn onthaald door mensen die dan willen weten hoe het met mij is en wat ik van mijn nieuwe uitdaging vind. Dit is één van de redenen dat ik in seizoen 2020-2021 ben teruggekomen. Zeker omdat het een team is waar ik mij zo enorm goed bij voel. Hierdoor voel ik dat ik in alle opzichten sterker word!”

Dat ze sterker wordt is terug te zien. Ze floreert als speelster, en als mens. “Ik zie dat ik het in me heb op de trainingen, maar in de wedstrijden wilde ik meer van mijzelf laten zien. Ik kreeg in 2019-2020 al meer minuten dan ik ooit had gedacht, dus ik wil in de wedstrijden laten zien dat ik meer aan kan en diverse mogelijkheden kan toepassen. Dit team kan mij deze groei geven! Dit seizoen begon moeilijk met een schouderblessure. Hierdoor kon ik pas in februari 2021 weer spelen. In deze wedstrijden kreeg ik echt een dragende rol in het team. Naast het feit dat ik als basketbalster ben verbeterd, en ik nog veel meer stappen maak, ben ik ook meer ontspannen geworden op het veld. Ik heb vaak hoge verwachtingen van mijzelf, en hier heb ik ook geleerd om meer ontspannen te spelen. Het heeft mij leren wonen met teamgenoten die fantastisch zijn en hoe met situaties om te gaan. Zoiets heeft mij groeimogelijkheden gegeven. Ook heb ik mijn BT2 gehaald en ook een Duitse training licentie gehaald. Ik ben trainer/ coach van de meiden onder 16 geworden dit seizoen. Het is zo leuk om met jonge meiden te werken die wat willen bereiken. Omdat ik natuurlijk een beginnend coach was, kreeg ik begeleiding van Aleks Heuser. Zij is al vele jaren actief als coach ook van de nationale teams. Door deze afgelopen twee seizoenen heb ik veel stappen gemaakt in het communiceren en ondernemen. Ik ben daarom ook in februari begonnen met de studie Marketing & Communicatie aan het Johan Cruijff College. Ik denk dat deze studie goed bij me past. Met alle support die ik krijg, op welk vlak dan ook, krijg ik te zien dat ik veel aan kan!”

Groeien en beter worden in meer dan alleen basketballen; ook het coachen gaat haar heel goed af!

Carlice (rechts) gaat op in nog meer groeimogelijkheden door deze ontwikkelingen. Een kans en voorbeeld voor andere basketballers met de doelstelling om sterker te worden; grijp dit soort mogelijkheden, ook al staan er niet veel minuten tegen over! Door als mens sterker te worden, zal je ook als speler sterker worden. Carlice is dat in elk geval goed gelukt, en Sharlina (links) is ook fantastisch bezig door te doen en te durven om haar dromen te verwezenlijken!

Reactie plaatsen

Reacties

Barbara,Steen
3 jaar geleden

Weer mooi geschreven. Carlice ken ik van Aquila waar mijn meiden ook speelden.
Carlice is echt een doorzetter en wil graag leren.
Natuurlijk wist ik via haar moeder waar ze nu is.
Vooral doorgaan, jij met schrijven en Carlice met ballen.

Bryant Abath
3 jaar geleden

Ahh dank je wel <3!!