1 tegen 1 met Phoenix Stotijn

Gepubliceerd op 28 mei 2021 om 12:00

Basketbalseizoen 2020-2021 zit erop, met Dozy Den Helder als landskampioen. Dit seizoen deed in de Women’s Basketball League een nieuw team mee: Triple Threat uit Haarlem. Dat was een grote uitdaging, en hebben dat in het begin al goed weten aan te pakken. In het eerste jaar werd meteen de play-offs behaald. We benaderen van Triple Threat Phoenix Stotijn met vragen en antwoorden!

1. Introduceer jezelf eens, wie ben jij?

“Ik ben Phoenix Stotijn, 15 jaar oud. Ik speel basketbal bij dames 1 van Triple Threat in Haarlem.”

2.  Hoe ben je precies begonnen met basketbal?

“Ik ben opgegroeid met basketbal door mijn broers. Zij speelden al hun hele leven basketbal.”

3.  Waar heb je zoal gebasketbald?

“Toen ik negen jaar was heb ik eerst bij BC Apollo Amsterdam gebasketbald. Later ben ik voor Triple Threat gaan spelen, en dat doe ik nu nog steeds. Momenteel speel ik op het hoogste niveau van Nederland.”

4.  In wat voor competities heb je gespeeld?

“Met Triple Threat heb ik met de jongens onder 14 1 en onder 16 1 Eredivisie gespeeld. Daarnaast heb ik met de jongens onder 14 2 en onder 16 2 gespeeld, waarbij met onder 16 2 ook landelijk in de Tweede Divisie. Ik heb in Amsterdam onder 20 Eredivisie gespeeld met Orange Lions Academy en onder 18 Tweede Divisie met Triple Threat.”

Phoenix in actie namens Triple Threat.

5.  Wat voor type speelster ben je?

“Ik ben een point guard, maar ik houd zelf ook veel van scoren. Het is niet heel makkelijk om point guard te spelen. Je moet veel spelletjes opzetten, zorgen voor rust in de aanval en leidende passjes geven. Nadat ik dat heb gedaan kan ik zelf ook gaan voor de scores. Ik houd wel van variatie op mijn positie, en van meer dreiging.”

6.  Je bent een paar jaar geleden door de Orange Lions Academy gevraagd om daar te spelen. Hoe was dat voor jou?

“Ik vond het super tof dat Orange Lions Academy aan mij vroeg of ik bij hen wilde aansluiten. Ik speelde op dat moment nog niet zo lang basketbal, en om dan de kans te krijgen om daar heen te gaan vond ik echt heel leuk om te horen! Het was wel een stuk moeilijker dan toen ik bij onder 18 met Triple Threat speelde, maar ik heb bijzonder veel geleerd van OLA. Ik heb daar geleerd hoe ik als echte point guard kan functioneren en om tegen betere spelers te spelen.”

7.  Nog voor de coronacrisis speelde OLA vaak toernooien in het buitenland. Hoe was het om tegen verschillende Europese teams te spelen?

“Het was echt een hele mooie ervaring dat wij voor verschillende toernooien vaak mochten rondreizen, natuurlijk voordat de coronacrisis uitbrak. Je speelt tegen sterkere teams, wat jou daardoor ook beter en vaardiger maakt. We speelden ooit tegen het onder 17 team van Litouwen. Zij waren echt heel goed! Daar wilde ik al een tijdje tegen spelen, want een beste vriendin van me die EuroLeague speelt, speelde daar ook. Het was echt een super leuke ervaring om tegen ze te spelen!”

8.  Je speelt nu met Triple Threat op het hoogste niveau van Nederland. Wat doet het met je om op dat niveau te spelen?

“Eerst dacht ik dat het heel moeilijk zou zijn. Ik was op dat moment één van de jongste speelsters daar. Uiteindelijk is het heel goed gegaan en voelt het enorm vertrouwd. Het heeft mij veel volwassener laten spelen, en het voordeel daarvan is dat ik bij dames 1 van Triple Threat ook goed uit de voeten kan komen. Eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat het niveau zo hoog zou liggen. Hierdoor voelde het als een grote stap naar voren. Ik vond dat juist heel tof. Ik ben ook jonger dan de rest van het team, en daarom vind ik het heel leuk om van de ervaren spelers veel te kunnen leren. We zijn een jong team, gecombineerd met ervaren spelers zoals Naomi Halman, Katie Bussey en Janine Guijt. Om daarmee te spelen geeft mij ook veel meer ervaring.”

9.  Hoe vind je het dat Triple Threat veel mooie events kan regelen?

“Ze doen heel veel voor alle leden. Ik vind het echt mooi om te zien hoe goed ze hun best doen om alles wat ze organiseren zo leuk mogelijk te maken, en dat zoiets altijd lukt. Dat helpt ons als leden ook enorm veel, echt tof dat ze dat allemaal regelen. Triple Threat is echt een familie!”

10.  Wat zijn jouw verdere ambities?

“Na mijn school zou ik heel graag college willen spelen in Amerika. Hopelijk lukt het mij om later WNBA te gaan spelen, en anders zou ik heel graag EuroLeague willen spelen. Dat zijn toch mijn grootste streven binnen basketbal.”

Phoenix omhoog met haar linkerhand. Vaak goed voor een mooie afronding!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.