Delftse basketbalvereniging Punch biedt bijna 70 jaar basketbal aan studenten

Gepubliceerd op 24 juli 2021 om 11:00

Raak Punch, Factotum Punch, Pioneer Punch; het zijn diverse clubnamen van de Delftse basketbalvereniging geweest in de jaren 70. In het begin van de Eredivisie was Punch gelijk één van de deelnemers, en speelde 23 jaar op het hoogste niveau. Toch is de insteek voor deze vereniging nooit anders geweest: basketbal bieden aan studenten. Voorzitter Joris Mooij is de huidige voorzitter van Punch. Hij is vierdejaarsstudent werktuigbouwkunde en speelt bij heren 6 van Punch. Jurriaan Heuberger is de huidige hoofdtrainer van heren 1, en al heel lang lid van de vereniging. Zij gaan ons meer vertellen hoe Punch er tegenwoordig voor staat als vereniging.

Punch: al jaren een stabiele organisatie

Zoals gezegd, Jurriaan Heuberger is al heel lang betrokken bij Punch. “In 1999 ben ik technische informatica gaan studeren aan de TU,” aldus Jurriaan. “Toen ben ik ook bij Punch gaan basketballen. In het derde jaar ben ik in het bestuur getreden als wedstrijdsecretaris. Gedurende diezelfde periode ben ik eerst training aan de dames 1 en 2 van Punch gaan geven. Later heb ik training gegeven aan diverse heren teams, en ben ik ook zelf blijven basketballen. Met heren 1 ben ik altijd betrokken geweest, en heb veel contact gehad met Jan Sikking. Toen Jan stopte met training geven, na ongeveer 50 jaar, ontstond er een gat. Ik heb mij destijds aangediend om dat op te vullen. Zoiets leek mij wel een mooie uitdaging.”

Toon van Helfteren, Jan Sikking, Charis Sideris, Eric van Woerkom en Amerikanen als Buff Kirkland, Lace Strong, Terry Foster, Harry Rogers en Billy Tailor waren destijds een genot om naar te kijken volgens veel oud-bezoekers van Punch. Twee keer ontstond er wat moois: kampioenschappen in 1969 en 1975. Tijden veranderen, maar Punch is nog altijd een zeer gedreven en betrokken organisatie. “Het doel van de vereniging is min of meer hetzelfde gebleven,” vertelt Joris. Toch hebben er wat splitsingen plaatsgevonden. Toen in 1960 de Nederlandse basketbalcompetitie werd opgezet, was Punch één van de deelnemende teams. In die tijd was er al een splitsing tussen het eredivisieniveau en de studententeams.”

“Dat klopt,” vertelt Jurriaan. “Ondanks deze splitsingen zijn wij altijd sinds 1952 een studentenbasketbalvereniging, en met deze reden is Punch ook ontstaan. In de loop van de jaren bleek dat er ook op hoog niveau gebasketbald kon worden. Hierdoor kreeg het sportieve vlak meer de belangstelling. Er zijn in die tijd ook wat Amerikanen bijgekomen zoals. De laatste tijd zijn we, ook vanuit het sportcentrum van de TU, bezig om de studenten wat aan te bieden. Hierdoor zijn we terug naar de kern gegaan, en zorgen we voor mooi basketbal en het faciliteren hiervan voor de studenten.”

Een Europacup wedstrijd tussen D.S.B.V. Punch Delft - W.K.S. Legia Warschau

Constant in het aantal leden

Punch wil groeien, in meerdere opzichten. Qua ledenaantal is dat afhankelijk van een aantal omstandigheden. Joris: “Recentelijk hangt ons ledenaantal af van de sportlocatie waarmee wij samenwerken. We moeten hierdoor tijden indelen, en daardoor kijken we hoeveel leden we daarin kunnen opnemen. Ondanks dat we daar aan verbonden zijn, zijn we toch licht gaan groeien in ons ledenaantal. Natuurlijk willen wij de komende jaren meer gaan groeien. Echter, dat hangt af van hoeveel plek daarvoor is. Gemiddeld zitten we tussen de 160 tot 180 leden.”

Jurriaan beaamt: “Onze groei is gebonden aan de ruimte die wij van de sportlocatie van de TU krijgen. De afgelopen jaren is dat vrij constant geweest, en recent merken we dat we internationale leden krijgen als studenten van de TU. Hierdoor zien we dat de intentie om te groeien er wel is, ook gezien de komst van de internationale studenten in Delft, maar vanwege de ruimte blijft dat beperkt. Er is laatst wel een verbouwing geweest bij de TU, en daardoor is er wel meer ruimte beschikbaar. We willen kijken of we daar gebruik van kunnen maken.”

‘Productdifferentiatie’ bij Punch ten opzichte van andere clubs in de omgeving

Wat maakt Punch bijzonder? Dat is een belangrijke vraag, aangezien er in en om Delft veel andere basketbalclubs zijn. Joris: “Wij zijn natuurlijk een studentenvereniging. Hierdoor is de mogelijkheid bij andere clubs in de buurt, zoals DAS, om jeugdteams te vormen. Bij Punch basketbal je als student, en dan kom je gelijk in de seniorenteams terecht. Daarnaast hebben wij, zoals Jurriaan al zei, meerdere internationale leden. Wij praten daardoor binnen de vereniging Engels. Aan het begin van elk jaar hebben we een selectietraining, waarin we ook nieuwe mensen in het team opnemen. Doordat we gebonden zijn aan het ledenaantal moeten we ons beperken tot de hogere niveaus. Nu kom je nu bij Punch basketballen om het gezellig te hebben. Na wedstrijden gaan we, normaal gesproken, een drankje doen na afloop of gaan we met z’n allen op de tribune zitten om naar heren 1 te kijken. Wij zijn een hechte organisatie op deze manier.”

Jurriaan: “Er zit toch een bepaalde studentenverbondenheid doordat wij onze focus leggen op studenten. Je maakt ook allemaal binnen Punch een studententijd door. Daardoor is in plaats van team-gebonden meer vereniging-gebonden. De meeste studenten zijn vier tot vijf jaar lid, en daarna gaan ze een carrière tegemoet. We hebben daardoor als vereniging een grote doorstroming aan nieuwe leden. Dat maakt dat Punch een dynamische vereniging. is”

Punch ongeveer vandaag de dag.

Mooie prestaties in het verleden, en het doel voor later

Er is tussen 1952 en nu veel gebeurd. Punch heeft genoeg om trots op te mogen zijn. Jurriaan: “Het feit dat wij bijna 70 jaar bestaan en veel doorstroming hebben aan leden is iets waar wij enorm trots op mogen zijn. In het verleden heeft Punch het ook uitstekend gedaan. In 1960 zijn ze begonnen aan de eredivisie, en later werden zij twee keer kampioen van Nederland; in 1969 en 1975. Daarnaast heeft Punch in 1974 de nationale beker (huidige Basketball Cup) gewonnen. Rond die tijd ging Punch ook internationaal spelen en meedoen aan de Europacup. Dat zijn allemaal dingen die heel bijzonder zijn. Zoiets is denk ik niet meer makkelijk te behalen, aangezien het nu natuurlijk andere tijden zijn. Daarnaast zijn wij één van de langst spelende teams in de Promotiedivisie geweest, en dat is ook niet niks. Wij zouden graag op hoog niveau willen spelen om ook internationale studenten te kunnen voorzien van goed basketbal op zijn of haar gewenste niveau. Hierdoor kunnen wij als organisatie ook veelzijdiger worden en meer bieden.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.