Het verleden, heden en de toekomst van B.O.B. Oud-Beijerland

Gepubliceerd op 27 juli 2021 om 12:50

Van 1977 t/m 1982 speelde basketbalvereniging B.O.B. Oud-Beijerland op het hoogste niveau van Nederland, wat nu de BNXT League wordt genoemd. De toenmalige sponsor van de mannen was Vastgoed Strijen. De vrouwen lieten in die tijd ook zien wat voor topprestaties er bij Nederlandse clubs behaald konden worden. Brandon Ridderhof, 20 jaar, is momenteel bestuurslid van B.O.B., waar hij zelf ook speelt en coacht. Daarnaast zit hij in de gemeenteraad van de Hoeksche Waard. Hij gaat ons meer vertellen over B.O.B.; wat er zich in het verleden heeft afgespeeld, hoe het er nu voor staat en de plannen die deze vereniging voor ogen heeft.

Een mooie geschiedenis van deze organisatie in Oud-Beijerland

Carla de Liefde, Anita Blangé en Ria Bröring-van der Meys. Hiermee noemen wij drie namen die prachtige tijden hebben gekend met dames 1 van deze vereniging. Deze namen worden verder nog aangevuld met Petra Weeda, Marja Kooiman, Irma de Vroet, Irene Maarschalkerweerd, Jetty Witte-Siebenlist, Margreet van Putten, Simone Jongerius en Ineke Roza. “B.O.B. was 40 jaar geleden een topclub,” aldus Brandon. “De dames zijn in 1979 nationaal kampioen geworden, en in het seizoen dat volgde behaalden zij de halve finale van de Eurocup. Ook de mannen, met onder andere Wim Benschop, Paul van Solm en Ron Kruidhof, kwamen uit op het hoogste niveau. Vier jaar speelden zij daarin, maar mistten twee keer net de play-offs-strijd om de landstitel. Dat waren zo een beetje de topjaren op het hoogste niveau.”

Carla de Liefde in actie namens B.O.B. destijds

Recentere geschiedenis

Waar B.O.B. tegenwoordig om bekend staat is saamhorigheid. “Ongeveer zes jaar geleden zijn de mannen kampioen geworden in de Tweede Divisie, en dat is in de recentere geschiedenis het hoogste wat we hebben behaald. Op dit moment spelen onze teams op regionaal niveau. De lichtingen die wij nu hebben zijn op dit moment niet toe aan het landelijke niveau. Wij zijn een club in een klein dorp. Hierdoor zijn wij erg afhankelijk van de lichtingen die wij hebben, en daardoor afhankelijk van enkele spelers. Maar goed, het zou kunnen dat het over een aantal jaar wel kan. Onze meiden onder 18 zouden het zeker kunnen, maar hadden net te weinig spelers om op zo’n niveau te spelen. Je ziet, voornamelijk de persoonlijke keuzes van spelers geven de doorslag. Daarbij, wij zitten dichtbij Binnenland en Rotterdam Basketbal. Voor vrouwenbasketbal is de stap naar Binnenland logisch als je een hoger niveau wilt bereiken, en bij de heren geldt zoiets voor Rotterdam Basketbal.

Wij hebben niet zozeer het doel om een team te hebben dat op het hoogste niveau speelt. Wat wij wel willen is dat wij iedereen zo goed mogelijk willen opleiden en beter te laten worden. Wat voor ons belangrijk is, is de gezelligheid. Je ziet bij ons veel gezelligheid en binding terugkomen. Sinds twee jaar hebben wij onze eigen bar kunnen kopen, waardoor het ons eigen plek is geworden. Dat is voornamelijk waarom iedereen B.O.B. kent, ons kent ons namelijk. Echt een groot pluspunt is dat!”

Een enthousiaste kracht aan bestuursleden

De huidige bestuurlijke bezetting zorgt ervoor dat B.O.B. voor veel leden mooi basketbal en gezelligheid kan bieden. De organisatie wordt gerund door niet de minste namen. “Op dit moment hebben wij 300 leden, waarvan ongeveer 15 teams. Onze organisatie wordt met deze leden mogelijk gemaakt door onder meer subsidie, maar ook door verschillende personen. Eén daarvan is Henk van der Schoor. Hij is één van de motoren in de vereniging. Als je die naam ergens laat vallen, dan weet iedereen wie dat is. Ook Theo Vos is een bekende naam binnen het basketbal. Wij draaien echt op vrijwilligers, dus de mensen van de club zorgen ervoor dat alles wat wij willen mogelijk is. We lossen alles zo goed mogelijk zelf op, wat tot dusver goed gaat.”

Events verzorgd door B.O.B.

Is er iets wat B.O.B. verzorgt naast alleen basketbal? Dat is er zeker, enkel de huidige tijd zit enorm in de weg. “Wat wij normaal gesproken altijd organiseren is een G-clinic, speciaal voor mensen met een beperking. Wat wij ook leuk zouden vinden is een training voor scholen verzorgen. Door de huidige tijd is het aantal events wat wij organiseren wat minder, maar daar zouden wij in de vereniging veel meer van willen hebben.”

Een training van Henk Pieterse voor de jonge jeugd!

Bijzondere tijden, met grote namen

Niet alleen in het verleden, ook recentelijk heeft B.O.B. bijzondere dingen bereikt. Brandon kan beamen wat dat zoal is geweest. “Toen ik zelf in de jeugd speelde, hadden wij een sterk heren 1 team. Zij speelden heel mooi en leuk basketbal. Dat was min of meer het uithangbord van de club. Wat ook fantastisch is, is zoals eerder genoemd dat wij over onze eigen bar kunnen beschikken. Dat zorgt voor een nog grotere binding binnen de vereniging. Recentelijk zijn dat onze mooiste prestaties, en het plezier is altijd te bekennen hier. Plezier is ons primaire doel, en dat zal het altijd blijven.

Het is ook heel bijzonder dat wij een speelster als Carla de Liefde in onze vereniging hebben gehad. Zij is nog altijd één van de beste Nederlandse basketbalsters ooit. Ook oud-international Anita Blangé was bij onze vereniging. Als wij kijken naar de recente geschiedenis zien wij bij de mannen nog een oud-speler spelen op het hoogste niveau van Nederland: Joost Bijl. Hij speelt op dit moment bij Basketbal Academie Limburg in Weert, en was tevens ooit jeugdinternational geweest. Bij de dames speelt Linda van Schaik nu in Amerika. Bij Rotterdam Basketbal onder 14 spelen nu twee spelers die bij ons hebben gespeeld: Manoah Schipper en Mats Majoor. Soms zien wij oud-spelers terug bij onze vereniging. Dat vind ik echt mooi, dat dat soort mensen ons niet zijn vergeten. Het dorpsgevoel wat wij in de Hoeksche Waard hebben, hebben wij ook bij de club.”

Diverse uitdagingen voor ogen bij de mannen en vrouwen

Toch komt bij B.O.B. het verlangen om weer op landelijk niveau te kunnen spelen. Volgens Brandon is die potentie zeker aanwezig. “Ik zie heel veel potentie in de meidenlichting. Als zij aangevuld kunnen worden met meiden die bij dames 1 spelen, dan denk ik dat wij daarin een mooie tijd tegemoet gaan. Onze mannen onder 22 team gaat onze heren 1 team worden. Dat wordt echt een teamgevoel met jonge jongens die 110% geven en daarna tot laat bij de bar zitten bij ons. Er komen veel leuke spelers bij onze vereniging. Hierdoor kunnen wij steeds meer uitbouwen, en dan met dat soort teams mooie dingen bereiken!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.