Overwinningen voor Landslake Lions dames onder 21 en Topkip Lions, ook winst voor Binnenland dames 2

Gepubliceerd op 22 oktober 2023 om 10:00

Landslake Lions tegen Orange Lions Academy; dat zijn altijd spannende basketbal duels in de dames onder 21 Eredivisie. Zaterdagmiddag was het niet anders. Beide teams bleven de hele wedstrijd bij elkaar in de buurt. Belangrijke momenten van Romee van der Werf en Pleun Emmelot vinden in de laatste minuten plaats, en zodoende pakte Landslake Lions met 74-69 de overwinning op OLA.

In Landsmeer kwam dames 2 van Landslake Lions in de eerste ronde van de beker in actie tegen Binnenland dames 2 uit Barendrecht. Aan het begin van de wedstrijd gingen de bezoekers er snel vandoor, en kon Landslake nog moeilijk terugkomen. Hierdoor kwam Binnenland niet in gevaar en wist met 59-76 te winnen.

Tegen Zorg & Zekerheid Leiden kreeg Topkip Lions het in de eerste minuten van de wedstrijd lastig. Leiden verdedigde sterk en kwam in het eerste kwart goed tot aanvallen. Dat aanvallen was in de tweede helft verdwenen, en zodoende nam de thuisploeg en grotere voorsprong die uiteindelijk met 76-38 zou eindigen, met een fantastisch debuut van Mia Lieverst.

Landslake Lions VU21 VS Orange Lions Academy

OLA is één van de betere teams in de onder 21 Eredivisie. Dat laten ze gelijk zien via snelle drives van Keona Douwstra en Angelika Girgenson. In de verdediging zet OLA een double-team press neer waardoor Landslake moeilijk hun medespeelsters kunnen vinden. Dat maakt in de eerste minuten van de wedstrijd het verschil. Onder het bord verdedigt Landslake zo dat bij OLA Quintilla Hidalgo en Ilse de Vries moeilijk bij de ring komen, ook mogelijk gemaakt door het sterke verdedigen van Silke Valstar en Valerie Kluijver. Jadaly Benn is een snelle guard bij de thuisploeg in Landsmeer, en trefzeker ook. Zij schiet Landslake terug tot 7-8 via een driepunter. OLA vindt op haar beurt De Vries met een score, maar dankzij een pass van Benn naar Mia Lieverst, die vervolgens doorpasst op Romee van der Werf, staat Landslake met 11-10 voor. Coach Molly McDowell van OLA besluit een time-out te nemen, aangezien Landslake de laatste aanvallen goed uitvoert. Dat heeft effect. Meteen wordt Angelika Girgenson bij de driepuntslijn gevonden, en dan weet je ongeveer hoe laat het is. Haar score is meer dan welkom voor de bezoekers, en Girgenson is vervolgens nog goed voor een drive naar de basket waardoor ze op zeven punten komt. Landslake zoekt naar nieuwe mogelijkheden, maar ziet dat speelsters als Lieverst of Shanté Vermeulen moeilijk tot een schot komen. Dat lukt Eve Blagrove beter bij OLA. Haar driepunter zorgt ervoor dat OLA uitloopt naar een voorsprong van zeven punten. Nog is het niet klaar bij OLA. Blagrove en Douwstra vergroten het verschil tot 11 punten. Nu is het coach Nadine Boesaart die een time-out neemt om ervoor te zorgen dat OLA niet verder weg loopt. Janna Vogelaar voorkomt dat. Met een verre driepunter in de buzzer sluit zij het eerste kwart af met 16-22. De thuisploeg is goed teruggekomen, en gaat ook sterk verder. Mia Lieverst komt dit keer wel tot een goed schot, en Van der Werf houdt de bucket in de verdediging dicht waardoor OLA gedwongen wordt om van buiten te schieten. Ook pakt Van der Werf veel rebounds waardoor er nieuwe scorekansen ontstaan voor Landslake. Voor rust pakt ze al vijf rebounds. Pleun Emmelot maakt er gebruik van, en via een driepunter van Shanté Vermeulen staat Landslake zowaar op voorsprong: 25-24 tot ongenoegen van Molly McDowell. Ze neemt opnieuw een time-out om alles op de rails te krijgen. Dat lukt, want onder het bord lijkt OLA een antwoord te hebben gevonden in aanvallend opzicht. De Vries en Lynn Peters zetten OLA weer op 25-28, maar opnieuw gaat Landslake in de achtervolging via het schieten van driepunters. Mia Lieverst maakt met een hoge bal weer gelijk, en het is Pleun Emmelot die met opnieuw een driepunter Landslake bij rust op voorsprong zet: 31-30.

Gelijk na rust lijkt de thuisploeg ervandoor te gaan. Alle speelsters worden in aanvallend opzicht gebruikt om uit te lopen. Jadaly Benn opent met een snelle drive naar de basket, waarna Janna Vogelaar hetzelfde doet. OLA krijgt het moeilijk in de aanval. Het schot wil niet vallen, en dat doet het wel bij Mia Lieverst die de voorsprong voor Landslake vergroot naar 43-34 via een driepunter en nog eens drie vrije worpen. Lieverst is de aanjager in deze fase, met in korte tijd negen punten voor haar in dit kwart. OLA geeft het niet zo makkelijk uit handen. Aretha Linger wordt gevonden voor een hoog nodige driepunter: 48-43. Zo blijven beide teams in de buurt van elkaar, en heeft OLA weer de kans om de voorsprong te pakken. Echter weten hun lange speelsters opnieuw niet tot scoren te komen, en dat doet Janna Vogelaar wel met een hele verre driepunter. Deze was welkom voor Landslake, maar Ilvy Fahner doet precies hetzelfde waardoor het weer gelijk staat. Landslake krijgt het in de laatste minuten aanvallend moeilijk doordat zij veel van buitenaf moet schieten. Het lukt niet, en wat wel lukt zijn de vrije worpen van Blagrove die daarmee OLA op een 51-53 voorsprong zet na het derde kwart. Een spannende slotfase krijgen we. In het laatste kwart is het Lieverst die wederom trefzeker is van afstand. Een belangrijke driepunter van haar treft doel. De voorsprong is weer voor Landslake, maar niet lang als Ricky Kapteijn de steal pakt en de oversteek afmaakt naar de basket. OLA staat weer voor, maar het is ook Shanté Vermeulen die de steal pakt en de drive naar de basket verzilvert. Stuivertje wisselen, nu staat Landslake weer met één punt voor. Het blijft spannend. In de hoek wordt Vermeulen gevonden die op haar manier een belangrijke driepunter erin schiet voor de Landslake: 60-56. Opnieuw lijkt de thuisploeg wat los te komen, maar Ilvy Fahner houdt dat tegen met opnieuw een driepunter waardoor het 60 gelijk staat. OLA lijkt op tijd te ontwaken, en vindt dit keer wel Ilse de Vries die onder het bord afrondt. Zo staan de bezoekers drie punten voor, maar krijgen al snel een nieuwe driepunter om de oren van Lieverst; haar vierde driepunter. Beide teams staan weer gelijk, en het schot van OLA wordt geblockt door Romee van der Werf die ook gelijk haar 11e rebound pakt. Onder het bord wordt naar haar gezocht: Van der Werf draait en keert en scoort via links haar mogelijkheid waardoor Landslake weer met twee punten voorstaat: 65-63. Op dat moment zoekt OLA naar Keona Douwstra, een schutter waar tot dan toe niet veel ballen in ging. Dat gebeurt wel als zij via links naar de basket dribbelt en scoort. Bovendien krijgt Douwstra later twee vrije worpen die OLA op een 65-67 voorsprong zet, waarbij Douwstra dus haar ploeg op een cruciale voorsprong zet. Verder laat Landslake het niet komen. Opnieuw wordt gezocht naar Van der Werf, die in de verdediging al wat speelsters van OLA uitschakelde en even daarvoor nog goed was voor de voorsprong. Dit keer is het opnieuw raak: twee punten onder het bord, en een 67 gelijke stand. OLA zoekt naar een nieuwe mogelijkheid. Girgenson is een belangrijke schutter, maar mist deze keer de driepunter. Er is nog maar één minuut te gaan, bij een 67-67 gelijke stand, maar Landslake heeft bal. In de hoek wordt Pleun Emmelot gevonden voor een driepunter, en deze treft op een cruciaal moment doel: 70-67 met nog 55 seconden te gaan. Het wordt spannend, OLA heeft een driepunter nodig. Girgenson zoekt deze mogelijkheid op, maar bij het creëren van haar schot begaat ze een aanvallende fout waardoor Landslake balbezit heeft. Hierdoor komen er vrije worpen voor de thuisploeg, waarbij Mia Lieverst en Pleun Emmelot trefzeker blijven in de slotminuten waardoor Landslake Lions met 74-69 gaat winnen en gaan groeien op de ranglijst in de onder 21 Eredivisie.

Landslake Lions dames 2 VS Binnenland dames 2

Binnenland dames 2 uit Barendrecht was afgelopen seizoen één van de finalisten in de Promotiedivisie. Dat laten de bezoekers gelijk zien via het behendige spel van Lisa van den Adel tijdens dit bekerduel. Door de vele persoonlijke fouten die zij via Landslake krijgen komt Binnenland veel op de vrije worp lijn te staan. Denise van Dijk vergroot daarmee de voorsprong. Ook aan kracht ontbreekt het de bezoekers niet, getuige de inside actie van Florianne Boekenstijn. Gaandeweg het eerste kwart zorgt Joska Rikkers met een driepunter voor een eerste kloof: 8-18 voor Binnenland. Landslake blijft enkel in de buurt voor de scores van Indy le Belle. De bezoekers vinden opnieuw Rikkers met een driepunter, een gewenste schutter in het team, net als de zussen Anna en Lisa van Dalsum die ook trefzeker zijn. Het gaat Binnenland goed af, zeker ook dankzij het sterke spel van Boekenstijn. Dat zijn niet de enige speelsters die de Barendrechtse formatie heeft. Michelle Zantman is gelijk goed voor een driepunter bij haar invalsbeurt, en vergroot de voorsprong steeds meer. Even is er nog een kans voor Landslake via de inleggers van Lotte Nijland en Lisa van Roemburg, maar Lisa van Dalsum is in de buzzer goed voor een 29-40 voorsprong bij rust.

Binnenland opent na rust gelijk sterk als zij Tété Bartelds vinden. Zij werd in 2022 nog kampioen met CobraNova Voorburg dames 1. Op dat moment lijkt Landslake beter in de wedstrijd te komen. Emma de Wit is goed voor een driepunter, en dat is Le Belle ook waardoor het verschil nog maar zeven punten is: 35-42. Waar het bij de thuisploeg misgaat is het missen van veel open kansen en vrije worpen. De bezoekers maken daar gebruik van, en het is Lisa van Dalsum die opnieuw een opleving krijgt. Het verschil is weer opgelopen naar acht punten. Verder willen de bezoekers het niet laten lopen. Maaike van Zeijl is een inbrenger van kracht, energie en het vermogen om een ploeg een nodige opmars te geven. Dat laat zij in reboundend opzicht zien, en een inlegger van haar vergroot het verschil. In een drietal scorende speelsters heeft Binnenland een impuls gevonden: Lisa van Dalsum, Lisa van den Adel en Michelle Zantman. De wedstrijd is gespeeld, weet ook coach Roy Dorleijn. Binnenland wint de eerste ronde in de bekercompetitie tegen Landslake Lions met 59-76.

Topkip Lions VS ZZ Leiden

Met vertrouwen in de aanval starten de bezoekers uit Leiden sterk. Emma Kiesekamp is meteen goed voor de driepunter, en ondanks het ontbreken van Kimberly Brago wordt er sterk verdedigt op Richelle van der Keijl: de center van Topkip Lions. Mylah Aalse en een nieuwe driepunter van Beyza Okayben zorgen voor een 0-8 voorsprong voor de bezoekers, en dus moet de thuisploeg met een plan komen. Allereerst scoort Van der Keijl de jumper, waarna Janna Vogelaar de achterstand verkleint. Verder laat Leiden het niet komen. Evi Dekker is goed voor een driepunter die de voorsprong van Leiden op zeven punten zet. Een mooi moment voor Mia Lieverst is dan aanstaande. Zij maakt namens Topkip Lions haar debuut op het hoogste basketbalniveau van Nederland. Dat pakt gelijk verdienstelijk uit, want na haar rebound is ze gelijk goed voor de eerste score in deze competitie. Het verschil wordt hierdoor verkleint, helemaal als Vogelaar met een jumper goed is voor 14-15 na het eerste kwart. Om deze run door te zetten zoekt Topkip twee speelsters op: Epiphany Etienne en Charlotte van Kleef. Hun inbreng zorgt voor de voorsprong voor de thuisploeg. Leiden zit klem in de aanval, en Topkip maakt daar gebruik van. Van Kleef scoort opnieuw, en Leiden kan enkel nog wat terugdoen via goed opgezette aanvallen van Kim Schrama en een snel schot van haar, samen met Evi Dekker. Via de vele vrije worpen die Topkip krijgt, onder meer voor Lieverst en Lindsay Pengel, wordt het verschil groter. Het gevaar voor Leiden is dat hun lange speelsters in foutenlast terechtkomen: drie speelsters met drie fouten voor rust. De stand bij rust is zodoende 33-25 voor Topkip.

Leiden opent de tweede helft via een driepunter van Kim Schrama en een vrije worp van Rachel Bakker. Hierdoor is het verschil 33-29, maar dan stopt het volledig bij Leiden. Topkip Lions gaat ervandoor, en hoe. Pengel en Vogelaar zijn behendig, en goed voor meerdere scores. Indy le Belle doet er via een driepunter nog een schepje bovenop: 46-30. Het verschil loopt in een mum van tijd groots op. In de tweede helft is een goede periode weggelegd voor Lies van Straaten die in de aanval ook gauw op 11 punten komt. Leiden is het volledig kwijt, ook omdat ze in de aanval niet weten waar er naartoe gespeeld moet worden. Topkip gaat door, en loopt via Lieverst, Van Straaten en Etienne uit naar een steeds grotere voorsprong. Deze vergroting stopt bij een driepunter van Pleun Emmelot die daarmee de wedstrijd afsluit met een 76-38 overwinning voor Topkip Lions.