MBCA dames onder 18 overleeft tussensprint van Apollo

Gepubliceerd op 22 oktober 2023 om 19:00

Niets leek een ruime overwinning voor het onder 18 damesteam van MBCA in de weg te staan. De voorsprong was 20 punten in het derde kwart, maar dankzij een aantal sterke afrondingen van Amelia Dorner en Eline Peters kwam Apollo nog sterk terug in de wedstrijd. Het verschil werd nog maar zes punten, maar dankzij een aantal stops van MBCA kwam Apollo niet meer dichterbij. MBCA wist met 72-62 waardoor zij de eerste overwinning pakt in de onder 18 vrouwen Eredivisie.

Afgelopen vrijdag kwam MBCA al in actie tegen Apollo in de bekercompetitie. Toen won MBCA in de Apollohal met 39-65, en start ook nu goed via een jumper van Pien Vogelaar. Apollo antwoordt op deze jumper via een driepunter van Gloria Battiston, een voormalige speelster van het onder 14 team van MBCA. Zij zorgt voor enig verweer aan de kant van de hoofdstedelingen, maar MBCA gaat door via Ranya Hnassay. Een andere kracht die de thuisploeg heeft komt van Sofie Zuskov. Zij bleef lang aan de kant met een vervelende blessure, maar toont haar kracht namens MBCA. Een kracht die enorm goed van pas komt. Gelijk wanneer zij in het veld komt maakt ze in korte tijd vier punten en pakt ze nog eens twee steals. Dat laat MBCA verder uitlopen, ook na de vrije worpen van Adriana Reijnen. Rond het einde van het eerste kwart komt Apollo nog terug via een mooie and-1 van Eline Peters, en vrije worpen van Pleun Overmars zorgen voor 18-13 na het eerste kwart. Apollo opent wederom met een driepunter in de volgende tien minuten. Het is Amelia Dorner die trefzeker is. Een lange tijd houden beide ploegen elkaar in bedwang. Dat betekent veel gemiste schoten, tot dat Adriana Reijnen beter doorkomt met het schot. Apollo krijgt het in de aanval moeilijker, mede door de stop van Amina Neefjes in deze fase van de wedstrijd. MBCA loopt via de drives van Isa Pigot verder uit, naar een voorsprong van meer dan tien punten. Niet alleen onder het bord, maar ook van buitenaf wordt met scherp geschoten. Na de jumper van Bibi Hoffman bij Apollo is het Liv Brouwer die twee keer sterk van de bank komt met een driepunter: 33-18. Apollo laat ook zien met scherp te kunnen schieten. Amelia Dorner en Eva den Hollander zorgen met hun driepunters voor een 35-24 stand bij rust, in het voordeel van MBCA.

Gelijk na rust lijkt MBCA weer uit te lopen. Lila van Stein is goed voor een driepunter, en wederom is het Zuskov die in de verdediging Apollo van scoren houdt. Dat maakt het verschil, zeker als Van Stein even later wederom goed is voor een driepunter: 50-34. Niets lijkt een overwinning voor MBCA in gevaar, zeker als na een goed periode van Vogelaar het Belle van der Putten is die met een drive het verschil op 20 punten zet. Op dat moment maakt Apollo zich klaar om dichterbij te komen. MBCA gaat vrije worpen missen, en gaandeweg het vierde kwart komen de bezoekers beter in de wedstrijd. Battiston is goed voor een driepunter die het verschil verder verkleint. Het verschil was 20 punten, dat is nu nog maar 15 punten, ook omdat MBCA vrije worpen aan het missen is. Iemand die niet mist is Dorner namens de bezoekers, maar Manwela Tache zorgt voor een belangrijke jumper die het gat nog intact houdt. Toch voelt Apollo dat er nog kansen zijn, en Eline Peters maakt dat waar met twee vrije worpen. MBCA komt moeilijker tot scoren, en Apollo komt dichterbij. Bibi Hoffman is goed voor een schot binnen de driepuntslijn, maar wel twee punten die welkom zijn voor ze: 61-50. Apollo weet MBCA van scoren af te houden, en slaat toe met een drive naar de basket van Daantje de Heus: 65-59 met nog drie minuten te gaan. Apollo kan terugkomen, maar dan moeten ze wel zuiniger zijn met het passen. Sofie Zuskov pakt een belangrijke steal namens haar ploeg, en van daaruit is het Ranya Hnassay die van de vier vrije worpen er drie benut. Apollo vindt opnieuw niet de mogelijkheid om dichterbij te komen, opnieuw door steals van Zuskov en Nada Hnassay. Isa Pigot zorgt voor de definitieve afmaker in de wedstrijd. Nog één keer schiet Apollo raak via Amelia Dorner, maar MBCA gaat met 72-62 hun eerste wedstrijd in de onder 18 Eredivisie winnen.