Talent Sofie Zuskov gaat altijd tot het uiterste

Gepubliceerd op 24 november 2020 om 07:30

Met het onder 12 team van MBCA stond Sofie Zuskov (links op bovenstaande foto) in 2019 in de landelijke finale in Zwolle. Daar heeft ze nog mooie herinneringen aan over gehouden. Gezien haar ontwikkeling en potentie gaan we de komende jaren nog heel veel van Sofie zien!

Het begin bij de Basketball’s Cool

De 12-jarige Sofie komt dit seizoen uit voor de onder 14 competitie, op landelijk niveau. Ondanks wat blessures is ze op het veld altijd erg gedreven en ontwikkelt ze zich erg sterk. “Mijn vader en mijn broer speelden al basketbal. Ik ging vaak naar hun wedstrijden. Dat vond ik zo gaaf dat ik besloot naar de Basketball’s Cool van MBCA te gaan. We speelden daar heel veel partijtjes. Ik kreeg daar drie diploma’s in twee jaar, en daarna kwam ik in een team terecht. Zo nu en dan ging ik nog naar de Basketball’s Cool tot ik een jaar of zeven was.” Sofie is erg enthousiast met alles wat met basketbal te maken heeft. Ze gaat op in alle ontwikkelingen van zowel haarzelf als haar team. “Basketbal heeft iets wat zorgt voor één en al energie en ontlading.”

Met onder 12 in de Final Four

Jaarlijks vinden de landelijke finales plaats in verschillende competities. In 2019 stond in de onder 12 competitie MBCA in de finale met Dozy Den Helder. Sofie kwam namens MBCA in actie. “Het was heel erg vet! Het was mooi om te zien hoe ver je bent gekomen. Ik was pas 9 jaar in de Final Four. Dat geeft mij ook veel motivatie om veel meer te bereiken en te overwinnen. Dat heeft de Final Four mij in elk geval meegegeven. De Final Four zelf wonnen we net niet. We waren echt zo vermoeid aan het eind. Het was een enorme uitdaging, en moeilijk om het tegen Den Helder zo lang vol te houden. Maar het gaf wel enorm veel voldoening. Ik heb in die finale geleerd om nooit op te geven. Als je opgeeft, laat je een hele grote carrière voorbij gaan. Ik ga altijd door tot het uiterste, en dat zal nooit meer veranderen.”

De stap naar een andere competitie

“Het was een erg grote stap,” zegt Sofie. Na haar avontuur bij onder 12 was ze er klaar voor de volgende stap te zetten: naar de onder 14 competitie. “Bij onder 12 waren er spelers die wat anders speelden. Bij onder 14 zie je bij een training dat er spelers zijn die zo sterk spelen. Dan kom je gelijk in een nieuwe uitdaging terecht. Ikzelf houd enorm veel van het aangaan van nieuwe uitdagingen. De tegenstanders waren best lang! Dan denk je soms ‘hoe ga ik dit doen?’ Maar uiteindelijk verliep het zeker goed, want ik heb gekeken naar hoe onze tegenstanders speelden. Sommigen waren best lang, maar konden dan minder goed schieten.”

Sofie Zuskov wordt met het jaar sterker!

Enthousiast van 3x3 basketbal

Naast het gewone indoor basketbal bestaat er natuurlijk ook 3x3 basketbal buiten. Sofie is behoorlijk onder de indruk van deze tak van sport. “Je hebt op het veld ineens zoveel ruimte, ondanks dat je op één basket speelt. Het is echt fijn om af en toe wat anders te doen dan 5x5 basketbal. Ik heb heel vaak aan toernooien meegedaan. Ik zou enorm graag de wereld rond willen gaan voor 3x3 basketbal! Het ontdekken van andere plekken, nieuwe mensen zien en ontmoeten en een andere vorm van beleving is iets wat ik enorm graag zou willen meemaken. Ik droom er ook soms van om mezelf op tv te zien: een van de beste 3x3 basketballers uitkomend voor team Nederland! Hoe mooi zou dat zijn!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.