Ilvy Fahner overwint door inzet en doortastendheid

Gepubliceerd op 19 januari 2023 om 13:00

Zo goed mogelijk worden, dat is haar doel. Met de combinatie van het onder 14 en onder 16 team van MBCA Amstelveen lukte het Ilvy Fahner om steeds meer vooruitgang te boeken. Nu in het onder 16 team neemt haar kracht steeds meer toe.

Meerdere sporten tegelijk

Ilvy is fysiek sterk, en wint veel duels onder het bord van haar tegenstanders. Naast basketbal heeft ze nog op vier andere sporten gezeten. “Mijn ouders wilde dat ik zoveel mogelijk sporten ging uitproberen, waarbij ik de leukste mocht uitkiezen,” vertelt Ilvy. “Ik zat op allerlei sporten: dansen, zwemmen, tennis, aikido en basketbal. Op een gegeven moment ging tennis goed bij mij, en heb ik een lange tijd getennist, gebasketbald en gedanst. Op mijn 10e wilde ik tennisser worden, maar mijn coach Patrick Vogelaar heeft mij overgehaald, en ben ik op mijn 12e alleen gaan basketballen.”

Bij basketbal voelt Ilvy zich het meest gelukkig, als comfortabel. “Als ik aan het spelen ben, dan gebeurt bij mij alles natuurlijk. Alles wat ik doe trekt mij enorm aan, van aanvallen tot verdedigen.

Vorig jaar speelde ik met Klaske Miedema in het team. Zij is echt enorm goed, en alles wat ik moeilijk vindt dat kan zij heel goed. Zij is zeer beweeglijk, en ze combineerde Orange Lions Academy met MBCA zo goed! Er gebeurt altijd wel wat als zij op het veld staat, op een goede manier.”

Een mooi begin bij Dunckers

Voordat Ilvy bij MBCA speelde, was ze eerst actief bij Dunckers in Hilversum. Daar speelde ze eerst mee in de jongensteams. “Patrick was destijds al mijn coach, en zijn dochter Pien Vogelaar al mijn teamgenoot. Toen ik 12 werd trainde Pien al mee met MBCA. Dat zette mij te denken, aangezien ik daar verder kon groeien. Ik speelde een keer mee met een wedstrijd tegen Landslake Lions, en ze vertelden mij dat ik bij ze mocht blijven. Ik combineerde onder 14 met onder 16. Soms speelde ik drie wedstrijden in het weekend, dat was best zwaar.”

Toch kan Ilvy terugkijken naar een mooi begin bij Dunckers. “Door spelen met jongens heb ik veel stappen gemaakt. Ik zette elke keer steeds door, en ook met buiten trainen tijdens corona werd het steeds beter. Als je hard traint, dan kom je er. Daardoor maak je veel stappen, en dat heeft Dunckers mij gegeven. Daarbij, Patrick is een hele goede coach. Hij zei dat we eerst goed de fundamentals moesten leren, en dat we dan de plays gaan toevoegen. Hij leert mij elke dag nieuwe dingen, tot op de dag van vandaag.”

Het begin van een mooi tijdperk bij MBCA

Ilvy maakte een mooie overstap. Bij MBCA heeft ze tot dusver geweldige tijden meegemaakt. “Het was voor het eerst dat ik in een meidenteam speelde, en voor de tegenstander ook gezien mijn spel. Ik trainde drie keer in de week, en ook met onder 16. Ik heb goede coaches om mij heen gehad, en als ik mijn spel van vorig jaar met nu vergelijk dan heb ik zoveel stappen gemaakt. Toch was het best zwaar om op landelijk niveau te spelen. Qua fysiek spel kon ik wel mee, maar full court press spelen heb ik nooit geleerd. Tegelijkertijd maakte ik goede wedstrijden mee met onder 16. Nadine Boesaart is een geweldige coach die niet houdt van verliezen. We moesten tegen Lokomotief Rijswijk spelen, en daar waren we best gespannen voor. Bij rust stonden we 10 punten achter, en Nadine zei stellig dat wij deze wedstrijd zouden gaan winnen. We gingen de kleedkamer uit en wonnen. Die blijheid in mijn gezicht vergeet ik nooit meer, ook niet toen ik een driepunter erin gooide. Nadine vond dat ook heel mooi om te zien.”

Spelen in de Final Four

Vorig jaar was het een succesjaar voor Ilvy. Zowel met onder 14 als onder 16 speelde ze de finalewedstrijd van de Final Four. “Die dag daarvoor speelden we met onder 16 tegen Zwolle, met succes. De zaterdag daarna moesten we met onder 14 de halve finale spelen tegen BV Hoofddorp. Mijn teamgenoot Ranya was heel zenuwachtig voor die wedstrijd. Ik zei tegen haar dat wij gaan winnen, en zij voelde dat ook. Toen we het hele team zover kregen knalden we eroverheen. We stonden vijf punten achter, maar daarna was het knallen. Onze mindset was gefocust op winnen, en dat lukte! Toch hebben we ook daarna in de finale hard gevochten tegen Leiden, die gewoon erg sterk speelde.”

Op weg naar een block poging

Landelijk kampioen worden met onder 16

Vlak voor aanvang van de Final Four verloor MBCA onder 16 nog van Landstede Zwolle en Dozy Den Helder. Toch kwam alles goed terecht gedurende de Final Four. “Nadine vond dat het drie maal scheepsrecht was. En inderdaad, want we gingen ruim over Zwolle heen. Wij maakten gebruik van nog harder spel om zo van Zwolle en Den Helder te winnen. Spelen in de landelijke finale is een feest. Alles lukte met onder 16, want iedereen van het team droeg bij aan het kampioenschap! Deze winst is mij enorm dierbaar, en ik wil het zeker nog eens meemaken!”

Een bijzonder mooie herinnering voor deze toppers!

Mooie tijden staat Ilvy te wachten

Dit jaar speelt Ilvy nog steeds in het onder 16 team. Onder 16 houdt tot nu toe zicht op de Final Four. “We zetten veel stappen. Onze tegenstanders hebben het moeilijk tegen ons. Ons doel is om in de top vier te komen. Met een vijfde plek is zoiets zeker in zicht. Vanaf de Final Four kan van alles weer gebeuren.”

Zullen we Ilvy later terugzien bij Landslake Lions onder 18? “Ik zal volgend jaar nog een jaar onder 16 spelen, maar ik hoop dat ik het ook mag combineren met Landslake Lions onder 18. Spelen op de centerpositie is voor mij iets nieuws. In dat opzicht geeft Nadine mij coaching in het opposten onder de basket. Ik merk dat ik het enorm fijn vind dat er mensen om mij heen zijn die mij willen helpen!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.